ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παιδεία με... αλχημείες

Σε αλχημείες, προκειμένου να ωραιοποιήσει την καταδικασμένη στη συνείδηση του ελληνικού λαού αντιδραστική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, επιδόθηκε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, παρουσιάζοντας τους τομείς, ειδικότητες, ωρολόγιο πρόγραμμα των ΤΕΕ, καθώς και τα νέα βιβλία για το νέο σχολικό έτος. Παρουσίασε μια ειδυλλιακή εικόνα όσον αφορά την αναλογία εκπαιδευτικών και είπε ότι όταν εφαρμοστεί πλήρως η μεταρρύθμιση, η κατάσταση θα είναι ανάλογη της... Σουηδίας!

Ο υπουργός Γερ. Αρσένης και ο υφυπουργός Γ. Ανθόπουλος παρουσίασαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η μέση αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό είναι περίπου 1/11. Ομως, ξέχασαν να πουν ότι για να βγει αυτός ο μέσος όρος, αθροίστηκαν σχολεία αστικών κέντρων, με 35 και περισσότερους μαθητές ανά τμήμα, με σχολεία στην επαρχία και ιδιαίτερα των "άγονων" περιοχές, αλλά και με τα νυχτερινά που έχουν αναγκαστικά ολιγομελή τμήματα.

Σε ό,τι αφορά τα ήδη υποβαθμισμένα ΤΕΕ, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει σχετική Υπουργική Απόφαση, ιδρύονται 15 τομείς και 42 ειδικότητες. Σχετικά με το ωρολόγιο πρόγραμμα, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι έγινε προσπάθεια στην Α Τάξη εξισορρόπησης της γενικής παιδείας με τα τεχνολογικά μαθήματα, η οποία όμως βαθαίνει στα τεχνολογικά μαθήματα στη Β και Γ Τάξη. Συγκεκριμένα, στην Α τάξη του Α κύκλου τα γενικά μαθήματα διδάσκονται 14 ώρες/βδομάδα και τα τεχνολογικά μαθήματα 20 ώρες/βδομάδα. Στη Β τάξη των Ειδικοτήτων του 1ου Κύκλου τα Γενικά Μαθήματα θα διδάσκονται 10 ώρες/βδομάδα, ενώ τα τεχνολογικά μαθήματα 24 ώρες/βδομάδα και στον 2ο Κύκλο σπουδών 8 ώρες/βδομάδα και 26 ώρες, αντίστοιχα.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι φέτος θα λειτουργήσουν σ' όλη την Ελλάδα 450 ΤΕΕ και ότι θα ιδρυθούν 116 Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα σ' όλη τη χώρα, δηλαδή ένα ανά περίπου 3,5 ΤΕΕ.

Σχετικά με τα βιβλία για τα ΤΕΕ, ο υπουργός είπε ότι ολοκληρώθηκε η συγγραφή τους από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Πρόκειται για 3.000 συνολικά, οι οποίες όμως - όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός - δεν πρόκειται να δοθούν στους μαθητές με τη μορφή των βιβλίων πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς! Ομως οι μαθητές δεν πρέπει να ανησυχούν, γιατί μέχρι τότε θα υπάρχουν σε... ηλεκτρονική μορφή στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ενώ για τους δύο πρώτους μήνες θα μοιραστούν και φωτοτυπίες! Οσον αφορά τα περίφημα "βοηθήματα", ο υπουργός χαρακτήρισε "άθλο" τη συγγραφή τους (είναι συνολικά 311), αλλά και αυτά θα υπάρχουν στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ!

Επίσης ο υπουργός παρουσίασε 99 νέα σχολικά βιβλία, που εκδόθηκαν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (5 για τα Ελληνόπουλα Εξωτερικού, 3 για Παλιννοστούντες και Αλλοδαπούς, 2 για το Δημοτικό, 12 για το Γυμνάσιο, 74 για το Ενιαίο Λύκειο και 3 Εκδόσεις για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό).

Η ΔΕΕ

"Ο υπουργός Παιδείας το τελευταίο διάστημα προβαίνει όλο και πιο συχνά σε ανακοινώσεις και εξαγγελίες, σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού, παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης. Οι εντυπώσεις κρατάνε πολύ λίγο και η πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί να συγκαλύψει η κυβέρνηση, είναι τελείως διαφορετική και σκληρή", τονίζει η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών.Επισημαίνει ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική με τους ν. 2525 και 2640 έχει υψώσει νέους φραγμούς στη μόρφωση, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές να εξοβελίζονται από το σχολείο. Ηδη το λύκειο έχει αποψιλωθεί δραματικά, αφού ο αριθμός των μαθητών σε αυτό οδεύει προς το 50% του μέχρι σήμερα αριθμού στο λύκειο. Τα περίφημα ΤΕΕ παρά τις νέες εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας είναι και παραμένουν ένα υποβαθμισμένο σχολείο που προορίζεται ως "εναλλακτική" λύση των μαθητών που βίαια διώχνονται από το λύκειο.

Για τα βιβλία, η ΔΕΕ τονίζει, ότι παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, οι ίδιες οι ανακοινώσεις του ΟΕΔΒ μιλάνε για αδυναμία έγκαιρης έκδοσης των αναγκαίων βιβλίων. Αρα άλλη μια χρονιά προβλέπεται η καθυστέρηση στην αποστολή και έλλειψη βιβλίων σε ορισμένα μαθήματα και ειδικά για τα ΤΕΕ το πρόβλημα είναι πιο τραγικό, μια και οι μαθητές θα ενημερώνονται για το περιεχόμενο του βιβλίου μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

"Ο υπουργός Παιδείας εκτός από την αγωνιώδη προσπάθειά του να ωραιοποιήσει την κατάσταση προχωρεί και σε αλχημείες" τονίζει η ΔΕΕ αναφερόμενη στα όσα είπε ο υπουργός για την αναλογία μαθητών / εκπαιδευτικών. Προσθέτει δε ότι το ίδιο κάνει και με την έκδοση 99 νέων βιβλίων "χρεώνοντάς τη στη "μεταρρύθμιση", ενώ είναι γνωστό ότι η συγγραφή νέων βιβλίων είναι χρόνιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας".

"Η αδιαλλαξία του υπουργείου Παιδείας και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού θα πέσει στο κενό, γιατί μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και όλος ο ελληνικός λαός που βιώνει τις τραγικές επιπτώσεις της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής δεν έχει άλλο δρόμο από το να απαιτήσει με αγώνες την ανατροπή της", καταλήγει η ΔΕΕ.

Οι τομείς και οι ειδικότητες στα ΤΕΕ
  • Στην Α τάξη του Α κύκλου σπουδών των Τεχνικών - Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων θα λειτουργήσουν οι ακόλουθοι 15 τομείς:

Μηχανολογικός,Ηλεκτρονικός,Ηλεκτρολογικός,Καλλιτεχνικών Εφαρμογών,Κλωστοϋφαντουργίας και Ενδυσης,Αργυροχρυσοχοϊας - Ωρολογοποιίας,Μουσικών οργάνων,Κατασκευών,Οικονομίας και Διοίκησης,Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος,Υγείας και Πρόνοιας,Χημικών Εργαστηριακών Εφαρμογών,Ναυτικός και Ναυτιλιακός,Πληροφορικής - Δικτύων Η/Υ,Αισθητικής - Κομμωτικής.

  • Οι ειδικότητες της Β τάξης του Α κύκλου σπουδών των ΤΕΕ κατά τομέα είναι:

- Μηχανολογικός: Μηχανών και συστημάτων αυτοκινήτου, Βιομηχανικών εγκαταστάσεων, Θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, Ψυκτικών εγκαταστάσεων και κλιματισμού, Μηχανοσυνθετών αεροσκαφών, Αμαξωμάτων, Μεταλλικών κατασκευών.

- Ηλεκτρονικός: Ηλεκτρονικών συσκευών και εγκαταστάσεων, Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων, Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

- Ηλεκτρολογικός: Ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κτιρίων, Ηλεκτρολογικών συστημάτων αυτοκινήτου, Ηλεκτρολογικών έργων και αυτοματισμών, Ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών.

- Καλλιτεχνικών Εφαρμογών: Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων, Γραφικών Τεχνών, Συντήρησης - Αποκατάστασης Εργων Τέχνης, Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Φωτογραφίας - Κινηματογραφίας, Κεραμικής - Πηλοπλαστικής, Ψηφιδογραφίας - Υαλογραφίας, Επιπλοποιίας, Πολυμέσων, Οργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, Σκηνοθετικών εργασιών (κινηματογράφου, θεάτρου), Σκηνογραφικών εργασιών.

- Κλωστοϋφαντουργίας και Ενδυσης: Κλωστοϋφαντουργίας, Υφάσματος/Ενδυσης, Παραδοσιακών Στολών, Κεντημάτων/Υφαντών.

- Αργυροχρυσοχοϊας - Ωρολογοποιίας: Ωρολογοποιίας, Αργυροχρυσοχοϊας.

- Μουσικών οργάνων: Εγχόρδων οργάνων, Πνευστών οργάνων, Κρουστών οργάνων, Ειδικών παραδοσιακών οργάνων.

- Κατασκευών: Σχεδιαστών τεχνικών έργων - χρήση Η/Υ, Τοπογραφικών εργασιών, Επεξεργασίας απορριμμάτων και αποβλήτων, Κτιριακών έργων, Κατασκευών μεγάλων έργων.

- Οικονομίας και Διοίκησης: Υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών, Υπαλλήλων διοίκησης, Στελεχών πωλήσεων, Υπαλλήλων ναυτιλιακών και τουριστικών γραφείων, Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

- Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος: Επιχειρηματικής Γεωργίας, Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων - Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Τεχνολογίας Τροφίμων και Εμπορίας (Μάρκετινγκ) Γεωργικών Προϊόντων, Περιβάλλοντος και Αγροτουρισμού, Γεωργικής Μηχανικής και Κατασκευών.

- Υγείας και Πρόνοιας: Βοηθών Νοσηλευτών, Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων - Παιδοκόμων, Βοηθών Φαρμακείων, Βοηθών Οδοντοτεχνιτών, Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων, Βοηθών Ακτινολογικών εργαστηρίων, Διατροφής - Διαιτολογίας, Κοινωνικών Φροντιστών, Βοηθών Φυσικοθεραπευτών.

- Χημικών Εργαστηριακών Εφαρμογών: Χημικών εργαστηρίων και ποιοτικού ελέγχου υλικών, Χημικών βιομηχανιών και μεταλλείων.

- Ναυτικός και Ναυτιλιακός: Πλοιάρχων εμπορικού ναυτικού, Μηχανικών εμπορικού ναυτικού, Ναυτιλιακών πρακτόρων.

- Πληροφορικής - Δικτύων Η/Υ: Υποστήριξης Συστημάτων Υπολογιστών.

- Αισθητικής - Κομμωτικής: Κομμωτικής Τέχνης, Αισθητικής Τέχνης.

  • Οι ειδικότητες του 2ου κύκλου σπουδών των ΤΕΕ κατά τομέα είναι:

- Μηχανολογικός: Εργαλειομηχανών CNC, Μηχανημάτων τεχνικών έργων - Βαρέων οχημάτων, Σχεδιαστών μηχανολογικού σχεδίου μέσω Η/Υ, Συντηρητών Βιομηχανικών εγκαταστάσεων, Εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, Συντηρητών κεντρικής θέρμανσης, Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού, Τεχνικών δικύκλων, Μηχανοσυνθετών αεροσκαφών, Αμαξωμάτων, Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου.

- Ηλεκτρονικός: Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων, Ηλεκτρονικών Ραδιοτηλεοπτικών Συσκευών και Εγκαταστάσεων, Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικών Αυτοματισμών.

- Ηλεκτρολογικός: Εγκαταστάσεων κτιρίων και βιομηχανικών χώρων, Ηλεκτρομηχανικών συστημάτων και αυτοματισμών αυτοκινήτου, Ηλεκτρολογικών έργων και συστημάτων αυτομάτου ελέγχου, Ηλεκτρικών μηχανών και συστημάτων κίνησης, Τεχνικών ενέργειας και περιβάλλοντος.

- Καλλιτεχνικών Εφαρμογών: Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων, Γραφικών Τεχνών, Συντήρησης - Αποκατάστασης Εργων Τέχνης, Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Φωτογραφίας - Κινηματογραφίας, Κεραμικής Πηλοπλαστικής, Ψηφιδογραφίας - Υαλογραφίας, Επιπλοποιίας, Πολυμέσων, Οργάνωσης Πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σκηνοθετικών εργασιών (Κινηματογράφου, Θεάτρου), Σκηνογραφικών εργασιών.

- Κλωστοϋφαντουργίας και Ενδυσης: Κλωστοϋφαντουργίας, Υφάσματος/Ενδυσης, Παραδοσιακών στολών, Κεντημάτων/υφαντών.

- Αργυροχρυσοχοϊας - Ωρολογοποιίας: Ωρολογοποιίας, Αργυροχρυσοχοϊας.

- Μουσικών Οργάνων: Εγχόρδων οργάνων, Πνευστών οργάνων, Κρουστών οργάνων, Ειδικών παραδοσιακών οργάνων.

- Κατασκευών: Σχεδιαστών τεχνικών έργων - χρήση Η/Υ, Τοπογραφικών εργασιών, Επεξεργασίας απορριμμάτων και αποβλήτων, Κτιριακών έργων, Κατασκευών μεγάλων έργων.

- Οικονομίας και Διοίκησης: Υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών, Υπαλλήλων διοίκησης, Στελεχών πωλήσεων, Υπαλλήλων ναυτιλιακών και τουριστικών γραφείων, Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

- Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος: Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής παραγωγής, Κηποτεχνίας, Ανθοκομίας και Θερμοκηπιακών καλλιεργειών, Επιχειρήσεων Αγροχημικών και Εφοδίων, Υδατοκαλλιεργειών - Αλιείας, Δασικής παραγωγής, Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων, Εμπορίας (Μάρκετινγκ) Γεωργικών Προϊόντων, Επιχειρήσεων Αγροτουρισμού και Αγροβιοτεχνίας, Βιολογικής Γεωργίας, Προστασίας Περιβάλλοντος και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Γεωργία.

- Υγείας και Πρόνοιας: Βοηθών Νοσηλευτών, Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων - Παιδοκόμων, Βοηθών Φαρμακείων, Βοηθών Οδοντοτεχνιτών, Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων, Βοηθών Ακτινολογικών εργαστηρίων, Διατροφής - Διαιτολογίας, Κοινωνικών Φροντιστών, Βοηθών Φυσικοθεραπευτών, Εφαρμογών Απολυμάνσεων - Αποστειρώσεων.

- Χημικών Εργαστηριακών Εφαρμογών: Χημικών εργαστηρίων και ποιοτικού ελέγχου υλικών, Χημικών βιομηχανιών και μεταλλείων.

- Ναυτικός και Ναυτιλιακός: Πλοιάρχων εμπορικού ναυτικού, Μηχανικών εμπορικού ναυτικού, Ναυτιλιακών πρακτόρων.

- Πληροφορικής - Δικτύων Η/Υ: Υποστήριξης συστημάτων και Δικτύων Υπολογιστών, Υποστήριξης Συστημάτων και Εφαρμογών Υπολογιστών.

- Αισθητικής - Κομμωτικής: Κομμωτικής Τέχνης, Αισθητικής Τέχνης.

Λαχειοφόρος ΚΝΕ Αν. Πελοποννήσου

Στις 19 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τη λαχειοφόρο αγορά που οργάνωσε η ΚΝΕ Αν. Πελοποννήσου. Ο αριθμός που κερδίζει είναι: 2378

Το βραβείο είναι ένας Ηλεκτρονικός Υπολογιστής. Ο κάτοχος του αριθμού αυτού, μπορεί να επικοινωνήσει με τις κατά τόπους οργανώσεις της ΚΝΕ στην Περιοχή, στα τηλέφωνα: Μεσσηνία 0721 26512, Αργολίδα 0752 24138, Αρκαδία 071 224452, Λακωνία 0731 23484.

Απεργία επ' αόριστον στη ΒΙΟΜΑΓΝ

Απεργία επ' αόριστον αρχίζουν από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στη μεταλλευτική επιχείρηση ΒΙΟΜΑΓΝ στο Μαντούδι, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών πέντε μηνών που τους οφείλονται. Η απόφαση πάρθηκε από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων χτες μετά από σχετική πρόταση της ΕΣΑΚ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενοι δήλωσαν αποφασισμένοι να μη σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, αν δεν τους καταβληθούν τα ποσά που τους οφείλονται.

ΔΟΕ
Πρόβλημα στα σχολεία από τους ελλιπείς διορισμούς

Την ανάγκη μαζικών διορισμών από την επετηρίδα, ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις σε εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμιας εκπαίδευση και να μην υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων το Σεπτέμβρη, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), τονίζοντας ότι το αίτημα αυτό αποτελεί πάγια και κυρίαρχη θέση του Κλάδου.

"Παρά τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ, ότι οι διορισμοί που θα γίνουν φέτος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, ο συνολικός αριθμός των διοριζόμενων υπολείπεται κατά πολύ του περσινού", τονίζει η ΔΟΕ. Πέρσι διορίστηκαν 3.283 δάσκαλοι, 587 νηπιαγωγοί και 457 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, ενώ φέτος διορίζονται 1.432 δάσκαλοι, 500 νηπιαγωγοί και 612 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Δηλαδή, συνολικά 4.345 πέρυσι, έναντι 2.544 φέτος.

Οπως τονίζει η ΔΟΕ, "η πολιτική ηγεσία του υπουργείου άφησε 1.000 οργανικές θέσεις δασκάλων κενές, επειδή δεν υπάρχουν επιτυχόντες από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, παρά την έγκαιρη και έντονη παρέμβαση της ΔΟΕ που ζήτησε οι θέσεις αυτές να καλυφθούν για φέτος από την επετηρίδα, με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρό πρόβλημα ομαλής λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων από το Σεπτέμβρη".

Προϋπόθεση για την ουσιαστική λειτουργία του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου, την εφαρμογή ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και την πλήρη κάλυψη των αναγκών των χιλιάδων παλιννοστούντων μαθητών και άλλων ειδικών κατηγοριών μαθητικού πληθυσμού, είναι όπως υπογραμμίζει η ΔΟΕ, ο διορισμός ικανού αριθμού εκπαιδευτικών για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ