ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα στο Ακτιο το αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού

Στις 7 μ.μ., έξω από τη ΝΑΤΟική βάση, πραγματοποιείται το μεγάλο συλλαλητήριο και η φιλειρηνική πολιτιστική εκδήλωση των Επιτροπών Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας, ενάντια στην παρουσία των ξένων βάσεων, για να φύγουν οι ευρωατλαντικοί φονιάδες από την περιοχή και τα Βαλκάνια

Τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών στην περιοχή των Βαλκανίων, καταγγέλλουν για άλλη μια φορά σήμερα οι αγωνιστές του μαχόμενου κινήματος ειρήνης. Το νέο αυτό αγωνιστικό "παρών" δίνουν στις 7 μ.μ. στο μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο και φιλειρηνική πολιτιστική εκδήλωση έξω από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου,που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας.Η αγωνιζόμενη Ελλάδα που δε συναινεί, που αγωνίζεται και απαιτεί να φύγουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί φονιάδες από τη γειτονιά μας, να φύγουν οι βάσεις από τη χώρα μας και να σταματήσει κάθε συμμετοχή των Ελλήνων στρατιωτών στα τάγματα κατοχής και επιβολής της"ιμπεριαλιστικής ειρήνης", θα είναι εκεί, "παρούσα".

Με τον πολιτισμό της ειρήνης και την ευγενική συμμετοχή πολλών μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής, θα δώσει άλλη μια πληρωμένη απάντηση στους ιμπεριαλιστές φονιάδες και τους υποταχτικούς τους.

Οπως επισημαίνουν στο κάλεσμά τους οι αγωνιστές της ειρήνης: "Το Ακτιο ανήκει στο λαό της περιοχής. Ο ελληνικός λαός αντιστέκεται και δεν παραχωρεί τίποτε από τα κυριαρχικά του δικαιώματα.Καταγγέλλει και αντιπαλεύει εκείνους που κάνουν τη χώρα ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των γκρίζων ζωνών. Απαιτεί από την κυβέρνηση να μην ανανεώσει τη συμφωνία των ξένων βάσεων που σχεδιάζεται για το Σεπτέμβριο".

  • Για τη μεταφορά των αγωνιστών της ειρήνης στο χώρο του συλλαλητηρίου, οι Επιτροπές δρομολογούν πούλμαν από τα Γιάννενα στις 4.45 μ.μ., από την Πλατεία Νομαρχίας και από την Αρτα στις 5 μμ από την Πλατεία Κιλκίς.
Φιλειρηνικές προετοιμασίες στη Λάρισα

Στη Λάρισα, που ετοιμάζονται να εγκαινιαστούν τα 2 νέα ΝΑΤΟικά στρατηγεία, το φιλειρηνικό κίνημα ετοιμάζει την απάντησή του. Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Φορέων Κατά του Πολέμου πραγματοποιεί σειρά από εκδηλώσεις:

  • Μεγάλη συναυλία την Τετάρτη 25 Αυγούστου,στην Πλατεία Ταχυδρομίου στις9 μ.μ..
  • Την Παρασκευή 27 Αυγούστου,στις 9 μ.μ. στην Πλατεία Δημαρχείου διοργανώνει στρογγυλό τραπέζι με εισηγητές την Λιάνα Κανέλλη,δημοσιογράφο, τον Ζήση Παπαδημητρίου,καθηγητή Πανεπιστημίου και τον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη,καθηγητή Πανεπιστημίου, με θέμα: "Ο ρόλος των ΝΑΤΟικών Στρατηγείων στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και οι επιπτώσεις από τη λειτουργία τους στην εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, στην κοινωνική και πολιτική ζωή της περιοχής και στο φυσικό περιβάλλον".
  • Και μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο έξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στον Τύρναβο, προγραμματίζεται την Τρίτη 31 Αυγούστου.
Ετοιμοι για τους νέους αγώνες

Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας, παρά τη ραστώνη του καλοκαιριού και τις μικρές ή μεγάλες "φυγές" από τις μεγάλες πόλεις, εξακολουθεί να είναι η ίδια σε ό,τι αφορά τη μετατροπή της σε χώρο διέλευσης των ευρωαμερικάνικων στρατευμάτων κατοχής και επιβολής της ιμπεριαλιστικής "ειρήνης", που έγινε καθεστώς στο Κοσσυφοπέδιο, μετά από 78 ημέρες φονικών βομβαρδισμών. Τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, καθώς και όλος ο μηχανισμός του κράτους είναι στην υπηρεσία των ΝΑΤΟικών σχεδίων. Σήμερα, παρά το "αθόρυβο" της περιόδου, η κυβέρνηση δίνει καθημερινά εξετάσεις για να κερδίσει και να εδραιώσει την εύνοια των "συμμάχων", αλλά και να αποδείξει ότι μπορεί καλύτερα να εξυπηρετήσει τους σκοπούς και τα σχέδια της πλουτοκρατίας της χώρας, για τη διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μέσα από το δήθεν σχέδιο σταθερότητας. Ταυτόχρονα ετοιμάζει - στα μουλωχτά και πάλι - την υπογραφή της νέας συμφωνίας παραμονής των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών βάσεων ερήμην του ελληνικού λαού. Επίσης όλα δείχνουν, με βάση τις συμφωνίες στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ, ότι κλιμακώνονται οι πιέσεις να κλείσουν οι "εκκρεμότητες" σύμφωνα με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

***

Ωστόσο μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα υπάρχει ένας παράγοντας που "χαλάει τη σούπα", της υποταγής και του ξεπουλήματος κάθε έννοιας εθνικής ανεξαρτησίας. Είναι το λαϊκό κίνημα και το μεγαλειώδες φιλειρηνικό κίνημα, που με αφορμή το έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας φούντωσε απ' άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι πολλοί αυτοί οι άνθρωποι που απεγκλωβίστηκαν από αναστολές των πολύ πρόσφατων χρόνων. Αυτό που πολλές φορές ακούστηκε απ' τα δικά τους στόματα είναι ότι "καλά που υπήρχε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και το μαχόμενο φιλειρηνικό κίνημα, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, που με τη δράση τους - πολλές φορές και πρωτότυπη - διέσωσαν την τιμή της Ελλάδας". Αυτό το πλατύ φιλειρηνικό κίνημα, που πρέπει να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που συνέβαλε στην έκφραση της αντίθεσης της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στη ΝΑΤΟική "τάξη", που επιβλήθηκε με τη βάρβαρη επιδρομή.

***

Σήμερα απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση των λαϊκών δυνάμεων. Δε δικαιολογείται καμία επανάπαυση και εφησυχασμός. Η καινούρια πρωτοβουλία - για έκτη φορά το τελευταίο διάστημα - που παίρνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας σήμερα, με το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο και τη φιλειρηνική πολιτιστική εκδήλωση, έξω από τη μισητή ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου, αυτό ακριβώς συμβολίζει. Την αδούλωτη θέληση του λαού μας να μη σταματήσει ούτε στιγμή τον αγώνα, μέχρι να ξεκουμπιστούν οι ξένες βάσεις από τη χώρα μας, να φύγουν οι Ευρωατλαντικοί δολοφόνοι από τη γειτονιά μας.

Και είναι βέβαιο ότι απ' το Ακτιο ή απ' όπου αλλού υπάρχουν στρατιωτικές ξένες βάσεις - ορμητήρια του ιμπεριαλισμού οι αγωνιστές της ειρήνης δηλώνουμε έτοιμοι για τους νέους αγώνες που έρχονται.

Συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Λούτσα

Πολιτική συγκέντρωση με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις οργανώνει σήμερα Σάββατο 21.8.99 και ώρα 8 μμ στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, στη Λούτσα, η ΚΟΒ Λούτσας του ΚΚΕ.Θα μιλήσει ο Γιάννης Νάκης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ