ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ξαναπεράστε από... Σεπτέμβρη!

Ηταν στραβό το κλήμα..., το έφαγαν και οι άδειες. Σε πλήρη ανυπαρξία οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, μετά και τη νέα... αναδιάρθρωσή τους. Μάταια ψάχνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων κάποιον υπεύθυνο για ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, όπου οργιάζει η ασυδοσία

"Κλειστόν λόγω διακοπών"! Μόνο η ένδειξη απουσιάζει από τις πόρτες των Επιθεωρήσεων Εργασίας, για να ολοκληρωθεί η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζουν, ενάμιση μήνα περίπου αφότου τέθηκε σε ισχύ η διάταξη του αντεργατικού νόμου 2639/98, περί σύστασης Σώματος Επιθεωρητών. Η διαλυτική εικόνα, που εμφανίστηκε στις πρώτες μέρες του Ιούλη, έγινε εντελώς απελπιστική με την έναρξη των καλοκαιρινών αδειών τού, έτσι και αλλιώς, ανεπαρκούς προσωπικού των Επιθεωρήσεων Εργασίας.

Οι ανησυχίες και οι καταγγελίες εργατικών σωματείων για την πλήρη αποδυνάμωση και συρρίκνωση των, ήδη από τα πριν, αποψιλωμένων Επιθεωρήσεων Εργασίας με τις διατάξεις του αντεργατικού νόμου, δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν.

Μάταια ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προσπαθεί εδώ και μέρες να εξασφαλίσει τη συνδρομή της Επιθεώρησης Εργασίας, για τη διενέργεια ελέγχων σε επιχειρήσεις όπου, σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζομένων, οργιάζει η παραβίαση εργασιακών τους δικαιωμάτων. Η απάντηση που παίρνει είναι "κάντε ό,τι μπορείτε μόνοι σας, εμείς δε διαθέτουμε προσωπικό"!

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος ζήτησε από την Επιθεώρηση Εργασίας Νίκαιας - η οποία υποτίθεται ότι έγινε και "πολυδύναμη" μετά τη συνένωσή της με αυτή του Μοσχάτου - να παρέμβει στην επιχείρηση ΜΑΚΡΟ,η οποία αθέτησε όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ενώπιον της Επιθεώρησης, στην οποία είχαν προσφύγει οι εργαζόμενοι για μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον χώρο εργασίας. Η Επιθεώρηση Εργασίας Νίκαιας απάντησε στο Σύλλογο ότι η όποια παρέμβασή της θα είναι δυνατή τον... Σεπτέμβρη!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι απαντήσεις που πήρε από άλλες Επιθεωρήσεις Εργασίας, από τις οποίες ζητήθηκε να παρέμβουν σε καταστήματα του "Μαρινόπουλου",όπου το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ρεπό, ενώ η επιχείρηση κατά το δοκούν μεταθέτει για αργότερα τις προκαθορισμένες άδειές τους.

Η γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Μαρία Τσαγκατάκη,οργισμένη καταγγέλλει την κατάσταση που επικρατεί στις Επιθεωρήσεις, τονίζοντας πως "αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο, τι νόημα έχει για τον εργαζόμενο που τώρα δεν παίρνει το ρεπό του, τώρα δεν πληρώνεται, τώρα έχει πρόβλημα, η παρέμβαση της Επιθεώρησης τον... Σεπτέμβρη. Εμείς σαν Σύλλογος θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς, ας είναι σίγουρες όμως οι Επιθεωρήσεις και κύρια οι υπεύθυνοι του υπουργείου Εργασίας ότι αυτή η κατάσταση δε θα περάσει έτσι".

Κι αυτοί... καταγράφουν

Παρ' όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι με την προώθηση των διατάξεων του αντεργατικού νόμου, βιομηχανικές περιοχές, όπως Σχηματάρι - Οινόφυτα, Πέραμα κ.ά. μένουν χωρίς Επιθεώρηση (!), παρά τη δραματική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων σαν αποτέλεσμα και αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, ο υφυπουργός Εργασίας, Χ. Πρωτόπαππας, ανακοίνωσε χτες μια ακόμα δυναμική... πρωτοβουλία στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Ενέκρινε, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου, τη συμμετοχή του Κέντρου Υγιεινής και Ασφάλειας στο ερευνητικό πρόγραμμα "Κατάσταση Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας στην ΕΕ - Πληροφοριακό περιεχόμενο στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ"... Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποτελεί "την πρώτη ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη του συστήματος καταγραφής της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας στην ΕΕ", στοχεύει στην "προετοιμασία πληροφόρησης" και "ενεργοποιεί επιπλέον δράσεις πρόληψης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο"...

Εκβιασμοί και άθλια παιχνίδια

Ο γνωστός για τις σχέσεις του με την κυβέρνηση, βιομήχανος Χατζής, εμπαίζει τους απλήρωτους εδώ και δυο χρόνια εργαζόμενους της πρώην Π - Π Σάμου και τους δίνει επιταγές χωρίς αντίκρισμα, ενώ ο ίδιος εξασφαλίζει νέα δάνεια

Δραχμή δεν έχουν πάρει ακόμα οι 148 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Σάμου (πρώην Π - Π) από τα δεδουλευμένα που τους οφείλει εδώ και δυο χρόνια (!) ο γνωστός - σαν "χαϊδεμένο παιδί" της κυβέρνησης - επιχειρηματίαςΔ. Χατζής.Μάλιστα οι τράπεζες δεν εξοφλούν ούτε τις επιταγές που μοίρασε στις 4 Αυγούστου και οι οποίες καλύπτουν μόνο ένα μέρος των οφειλόμενων, λέγοντας στους εργαζόμενους ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα στο λογαριασμό!

Στις 4 Αυγούστου ο Δ. Χατζής παραβιάζοντας και την απόφαση του Εφετείου Πειραιά περί χαριστικής ρύθμισης των χρεών του, εκβίασε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν νέα, προς το χειρότερο, ρύθμιση αποπληρωμής των οφειλόμενων δεδουλευμένων και να υπογράψει κάθε ένας ξεχωριστά "νέα" συμφωνία. Το "δέλεαρ" ήταν ότι θα επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο από τον Οκτώβρη, ενώ θα ξεκινήσει η συντήρησή του από το δεύτερο δεκαπενθήμερο Αυγούστου.

Στην απόφαση του Εφετείου οριζόταν ότι θα τους καταβάλλονταν εφάπαξ τα δεδουλευμένα μέχρι το Μάρτη του '99 και τα οφειλόμενα από την επίσχεση εργασίας σταδιακά - 1,25 του μισθού κάθε τρεις μήνες - μέχρι να εξοφληθούν πλήρως.

Στη "νέα" διμερή συμφωνία οριζόταν ότι θα τους καταβληθεί αμέσως το 40% των δεδουλευμένων (με επιταγή) και το υπόλοιπο 60% τον Οκτώβρη όταν θα επαναλειτουργούσε το εργοστάσιο. Οσον αφορά τα οφειλόμενα από την επίσχεση, περιόριζε αυθαίρετα το χρέος σε πέντε μισθούς και αυτά θα τα εξοφλούσε ως εξής: Κάθε χρόνο ποσό ίσο με το 1,25 του μισθού και σε τέσσερις δόσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Ομως ούτε αυτό το 40% των οφειλόμενων δεν τους έχει δοθεί, ούτε έχει ξεκινήσει συντήρηση στο εργοστάσιο και επικρατεί "άκρα του τάφου σιωπή" από τον εργοδότη για το "τι μέλλει γενέσθαι". Από συνδικαλιστές εκφράζονται φόβοι, πως μόνος στόχος του εργοδότη ήταν να πάρει απλά από τις τράπεζες το δάνειο των 800 εκατ. δραχμών που ζητούσε.

Ανησυχητικό είναι το ότι στο άρθρο 6 της διμερούς συμφωνίας προβλέπεται: "Για οποιοδήποτε λόγο μη λειτουργίας της εταιρίας και των εργοστασίων της και μη παροχής εργασίας εκ μέρους τους, δεν έχουν καμιά απαίτηση κατά της εταιρίας για αμοιβή, ή αποζημίωση, ή για ασφαλιστική κάλυψη για χρονικό διάστημα από 1/11/98 και μέχρι την ημέρα έναρξης της λειτουργίας του εργοστασίου"!!!

Ανάλογη ήταν η στάση του εργοδότη και στο έτερο εργοστάσιο της εταιρίας "Εριοϋφαντουργική", στην Τιθορέα και στους 185 εργαζόμενους εκεί, για τους οποίους η απόφαση του Εφετείου όριζε τις ίδιες ρυθμίσεις αποπληρωμής. Τα δυο εργοστάσια λόγω χρεών είναι κλειστά από τον Ιούλη του '97.

Στους εργαζόμενους της Σάμου ο εργοδότης οφείλει συνολικά για δεδουλευμένα, 75 εκατ. δραχμές καθώς και τα χρήματα της επίσχεσης που έκαναν για πολλούς μήνες. Στους εργαζόμενους της Τιθορέας οφείλει από δεδουλευμένα 110 εκατ. δρχ. και 160 εκατ. δρχ. από την επίσχεση εργασίας.

Να σημειώσουμε πως με την απόφαση του Εφετείου Πειραιά (Νοέμβρης '98) η επιχείρηση εντάχθηκε στην "ευεργετική" ρύθμιση του άρθρου 44 του ν.1890 και της χαρίστηκε το 65% των χρεών της προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, που ήταν συνολικού ύψους 6,5 δισ. δρχ.. Τα υπόλοιπα θα τα κατέβαλε σε δόσεις που θα ξεκινούσαν από το 2001.

Σε συνέδριο το ΕΚ Σάμου

Η ανεργία "θερίζει" και τα δικαιώματα τείνουν να γίνουν παρελθόν

Αύριο, Κυριακή, αρχίζει το 26ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου,με τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, ενώ την Κυριακή 5 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ.

Το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του ΕΚΣ πραγματοποιείται σε μια περίοδο γενικευμένης αντεργατικής επίθεσης, από την οποία δεν εξαιρούνται οι εργαζόμενοι του παραμεθόριου νομού. Το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι αυτό της ανεργίας, το ποσοστό της οποίας αγγίζει, αν δεν ξεπερνά, το 15%.

Η ανεργία διπλασιάστηκε από το 1991 έως σήμερα, οι 940 άνεργοι τότε, ξεπερνούν σήμερα τους 2.000! Στην αύξηση αυτή συντέλεσε η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατά 40%, αλλά και το σταμάτημα της λειτουργίας της πρώην "Πειραϊκής - Πατραϊκής", που μεταφράστηκε σε απώλεια 150 θέσεων εργασίας και 25 εκατομμυρίων δραχμών - όσες ήταν οι μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων της - από την αγορά της Σάμου.

Στις αιτίες της αύξησης της ανεργίας, πρέπει να προστεθεί και το πλήγμα που δέχτηκαν μικρομεσαίοι ξενοδόχοι και έμποροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 199 ξενοδοχεία της Σάμου τα 65, τα τελευταία χρόνια, βγήκαν σε πλειστηριασμό, κατασχέθηκαν, άλλαξαν χρήση ή έκλεισαν.Ταυτόχρονα, πάνω από 300 μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Τα προβλήματα όμως, περισσεύουν και για τους εργαζόμενους, αφού σε συνθήκες όξυνσης της ανεργίας γίνονται εύκολη λεία στα χέρια των εργοδοτών, που παραβιάζουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Πριν λίγες μέρες το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας κατήγγειλε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των οικοδόμων που απασχολούνται σε οικοδομικές εργασίες όσο και σε τεχνικά έργα στην Ικαρία, είναι ανασφάλιστοι!

Δεν είναι λίγες οι φορές εξάλλου, που συνδικαλιστικές οργανώσεις της Σάμου και της Ικαρίας έχουν καταγγείλει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός πως απουσιάζουν ουσιαστικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά και από το ΙΚΑ. Το κενό που αφήνει η αδράνεια των κρατικών υπηρεσιών, κλήθηκε πολλές φορές να καλύψουν το Εργατικό Κέντρο Σάμου και οι ταξικές δυνάμεις, στις οποίες είχαν εμπιστευτεί το "τιμόνι" του, οι εργαζόμενοι του νησιού. Ενόψει του 26ου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου, οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ στο ΕΚΣ, διεκδικούν την ψήφο των συνέδρων, με "όπλο" τις μάχες που έδωσαν για την υπεράσπιση των εργαζομένων, από το πλευρό των οποίων δεν έλειψαν ούτε στιγμή.

Πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτών και νέων ελευθέρων επαγγελματιών για

Πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτών και νέων ελευθέρων επαγγελματιών για την εργονομική διευθέτηση του χώρου εργασίας 100 ατόμων, με ειδικές ανάγκες ηλικίας από 16 έως 65 ετών, καταρτίζεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο ΟΑΕΔ θα συμμετέχει σε ποσοστό 90% επί του συνολικού ύψους της απαιτούμενης για τη διευθέτηση δαπάνης και μέχρι του ποσού των 800.000 κατά περίπτωση. Για το 1999 προβλέπεται δαπάνη 30.000.000 δραχμών και για το 2000 δαπάνη ύψους 50.000.000 δραχμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ