Σάββατο 21 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε συνέδριο το ΕΚ Σάμου

Η ανεργία "θερίζει" και τα δικαιώματα τείνουν να γίνουν παρελθόν

Αύριο, Κυριακή, αρχίζει το 26ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου,με τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, ενώ την Κυριακή 5 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ.

Το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του ΕΚΣ πραγματοποιείται σε μια περίοδο γενικευμένης αντεργατικής επίθεσης, από την οποία δεν εξαιρούνται οι εργαζόμενοι του παραμεθόριου νομού. Το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι αυτό της ανεργίας, το ποσοστό της οποίας αγγίζει, αν δεν ξεπερνά, το 15%.

Η ανεργία διπλασιάστηκε από το 1991 έως σήμερα, οι 940 άνεργοι τότε, ξεπερνούν σήμερα τους 2.000! Στην αύξηση αυτή συντέλεσε η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατά 40%, αλλά και το σταμάτημα της λειτουργίας της πρώην "Πειραϊκής - Πατραϊκής", που μεταφράστηκε σε απώλεια 150 θέσεων εργασίας και 25 εκατομμυρίων δραχμών - όσες ήταν οι μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων της - από την αγορά της Σάμου.

Στις αιτίες της αύξησης της ανεργίας, πρέπει να προστεθεί και το πλήγμα που δέχτηκαν μικρομεσαίοι ξενοδόχοι και έμποροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 199 ξενοδοχεία της Σάμου τα 65, τα τελευταία χρόνια, βγήκαν σε πλειστηριασμό, κατασχέθηκαν, άλλαξαν χρήση ή έκλεισαν.Ταυτόχρονα, πάνω από 300 μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Τα προβλήματα όμως, περισσεύουν και για τους εργαζόμενους, αφού σε συνθήκες όξυνσης της ανεργίας γίνονται εύκολη λεία στα χέρια των εργοδοτών, που παραβιάζουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Πριν λίγες μέρες το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας κατήγγειλε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των οικοδόμων που απασχολούνται σε οικοδομικές εργασίες όσο και σε τεχνικά έργα στην Ικαρία, είναι ανασφάλιστοι!

Δεν είναι λίγες οι φορές εξάλλου, που συνδικαλιστικές οργανώσεις της Σάμου και της Ικαρίας έχουν καταγγείλει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός πως απουσιάζουν ουσιαστικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά και από το ΙΚΑ. Το κενό που αφήνει η αδράνεια των κρατικών υπηρεσιών, κλήθηκε πολλές φορές να καλύψουν το Εργατικό Κέντρο Σάμου και οι ταξικές δυνάμεις, στις οποίες είχαν εμπιστευτεί το "τιμόνι" του, οι εργαζόμενοι του νησιού. Ενόψει του 26ου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου, οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ στο ΕΚΣ, διεκδικούν την ψήφο των συνέδρων, με "όπλο" τις μάχες που έδωσαν για την υπεράσπιση των εργαζομένων, από το πλευρό των οποίων δεν έλειψαν ούτε στιγμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ