ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Εντείνεται η "προεδρολογία"

Προς αναβολή οι εσωκομματικές εκλογές προς αποφυγήν του "ξεκαθαρίσματος λογαριασμών"

Με συντεταγμένο πλέον τρόπο, το ΠΑΣΟΚ προωθεί την ένταση της "προεδρολογίας", την οποία αναμένεται να κορυφώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Χαρακτηριστική της προσπάθειας της κυβέρνησης να καταστήσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής τακτικής του, αφού όπως πιστεύει κατ' αυτό τον τρόπο θα φέρει σε δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι η χτεσινή συνέντευξη του Ε. Βενιζέλου στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ". Ο υπουργός Ανάπτυξης, με εμφανώς στραμμένο το βλέμμα στο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, δήλωσε ότι "ειλικρινώς δεν αντιλαμβάνεται" με ποια κριτήρια "τα μικρότερα τουλάχιστον κόμματα της αντιπολίτευσης θα αρνηθούν ψήφο στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για επανεκλογή του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας". Θέλοντας δε να επενδύσει την τακτική του ΠΑΣΟΚ με το στοιχείο της "θεσμικής σοβαρότητας", ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε ότι "οι πρόωρες εκλογές με τη διάλυση της Βουλής είναι μια παρέκκλιση, είναι μια παθολογική κατάσταση", ενώ αντίθετα - όπως είπε - "το φυσιολογικό θα ήταν να διαμορφωθεί μια ευρύτερη συναίνεση", αφού "ο τόπος αυτός διψάει για συναίνεση"...

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση - και διά των δηλώσεων του Ε. Βενιζέλου - φρόντισε χτες να επιβεβαιώσει ότι στοιχείο της προπαγάνδας της θα είναι η εκτόξευση κατηγοριών προς τα μικρότερα κόμματα της Βουλής, σε περίπτωση που δε στηρίξουν την επιλογή του ΠΑΣΟΚ, ότι "ταυτίζονται με τα σχέδια της ΝΔ".

Ωστόσο ο υπουργός Ανάπτυξης δεν απέφυγε να αφήσει ανοιχτά όλα τα σενάρια για την τακτική του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το πρόσωπο του Προέδρου. Αν και, όπως είπε, αυτή τη στιγμή στη Βουλή "υπάρχει προεδρική πλειοψηφία, η οποία σχηματίζεται κατά τρόπο φυσιολογικό και αβίαστο και μόνο με τεχνικούς τρόπους και μικροκομματικές λογικές επιχειρούν κάποιοι να ανατρέψουν", εντούτοις όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να συζητήσει για την υποψηφιότητα άλλου προσώπου, πέραν του Κ. Στεφανόπουλου, όχι μόνο δεν το απέκλεισε, αλλά απάντησε με νόημα: "... δεν μπορώ να σχολιάσω πρόταση που δεν έχει διατυπωθεί".

"Οχι" στις εκλογές εντός του ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ συνεχίστηκε και χτες η συζήτηση για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Οσον αφορά το θέμα της περίφημης επιτροπής "σύνδεσης" του κόμματος με την κυβέρνηση, της οποίας η σύσταση έχει προκαλέσει "γκρίνια" σε υπουργικά γραφεία, αλλά και από τους "άσπονδους φίλους" του Θ. Τσουκάτου (σ. σ.: με απόφαση του Κ. Σημίτη θα συμμετέχει στην επιτροπή), εμφανής ήταν η προσπάθεια τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου, όσο και της Β. Παπανδρέου, να υποβαθμίσουν το ρόλο της. "Ασφαλώς δεν είναι επιτροπή η οποία επιβλέπει ή επιτηρεί τους υπουργούς", αλλά σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα, "είναι μία επιτροπή η οποία απαρτίζεται από κομματικά στελέχη και έχει αποστολή και ρόλο να συντρέξει, να βοηθήσει τις περιφερειακές κρατικές υπηρεσίες... και αφ' ετέρου να βοηθήσει την κυβέρνηση να έχει υπόψη της ποια είναι εκείνα τα θέματα, τα πολύ συγκεκριμένα, τα οποία θα αποτελέσουν το κύριο αντικείμενο της απασχόλησής της κατά την επόμενη περίοδο".

Σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβη και η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Η Β. Παπανδρέου, επιπλέον, τάχθηκε δημόσια κατά της διεξαγωγής εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα, αφού - όπως είπε - "εάν υπάρχουν προβλήματα, δε θα λυθούν με εσωκομματικές διαδικασίες", που όπως συμπλήρωσε "μπορεί να οξύνουν κάποιες αντιπαραθέσεις" στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα θα συζητηθεί στις 26 Αυγούστου στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ.

Σκηνικό εκβιασμών

Συστατικό στοιχείο των σεναρίων που διατυπώνονται τις τελευταίες μέρες για τις πολιτικές εξελίξεις είναι το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ειδικότερα το θέμα αυτό τίθεται από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, αφού υπολογίζουν ότι από την έκβασή του θα βγει κερδισμένη η πολιτική τους. Η κυβερνητική τακτική συνίσταται σ' έναν ιδιότυπο εκβιασμό προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να φανεί ότι αυτά θα ευθύνονται για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών του Μάρτη και τις συνέπειες, είτε στην πορεία προς την ΟΝΕ, είτε για τη διασάλευση της "πολιτικής σταθερότητας", είτε για την εμπλοκή του θεσμού και του προσώπου του Προέδρου σε μικροκομματικούς υπολογισμούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει το θέμα του Προέδρου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός έχει εκδηλώσει την πρόθεση να αρχίσει κύκλο συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπου μεταξύ των άλλων θα θέσει και αυτό το ζήτημα. Είναι ευνόητο γιατί αυτές οι πιέσεις ασκούνται κυρίως προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΣΥΝ, των κομμάτων, δηλαδή, που συμμερίζονται - στον ένα ή άλλο βαθμό - τις κυβερνητικές ανησυχίες για την πορεία προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

Είναι σαφές - μεταξύ άλλων - ότι η κυβέρνηση επιδιώκει με αυτούς τους χειρισμούς να θέσει εκτός πεδίου των συζητήσεων την πολιτική της, η οποία εξάλλου είναι και το σημαντικότερο θέμα για τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Θα είναι πολύ βολικό, αλήθεια, για την κυβέρνηση η συζήτηση να γίνεται για το ποιος ευθύνεται για την προκήρυξη των εκλογών το Μάρτη και όχι για το ποια πολιτική κρίνεται. Στήνεται, λοιπόν, ένα σκηνικό αποπροσανατολισμού, τεχνητών και εκβιαστικών διλημμάτων, με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες της κυβέρνησης και να βγει αλώβητη η πολιτική της.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν, βέβαια, ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση κρίνεται η πολιτική της χωρίς τέλος μονόπλευρης λιτότητας, της κατεδάφισης του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, της κατάργησης των θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων, των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, της Ευρώπης των πολυεθνικών και των τραπεζιτών, της συνενοχής στο έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας, της αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων, του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ. Αυτή, ακριβώς, η πολιτική που καταδίκασαν με την ψήφο τους και στις εκλογές του περασμένου Ιούνη.

Δε θα πρέπει λοιπόν να επιτρέψουν στην πολιτική αυτή να δεχτεί το "φιλί της ζωής" με τέτοιου είδους τεχνάσματα. Σταθερά και αταλάντευτα πρέπει να οργανώσουν την αντίστασή τους, να συνεχίσουν και να αναπτύξουν τις κινητοποιήσεις τους, να προωθήσουν το συντονισμό με τα άλλα στρώματα που δέχονται τις συνέπειες της ίδιας πολιτικής, να δώσουν μια άλλη πολιτική προοπτική, σε ρήξη με την αντιλαϊκή πολιτική των σημερινών κυβερνώντων, αλλά και όσων ονειρεύονται τις υπουργικές καρέκλες, έχοντας, όμως, ουσιαστικά τους ίδιους με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στόχους κι επιδιώξεις.

Εχοντας υπόψη, ότι η μοναδική εγγύηση για μια τέτοια εξέλιξη είναι η μεγαλύτερη ενίσχυση της πολιτικής επιρροής και εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που αντιστρατεύεται την ισοπεδωτική πολιτική του μονόδρομου και χτίζει καθημερινά τις προϋποθέσεις ενός Μετώπου, ικανού να ηγηθεί μιας πραγματικά άλλης πορείας, για το λαό και τη χώρα.

ΚΥΠΡΟΣ
Προς κυβερνητικό ανασχηματισμό

Παραιτήθηκαν, χτες, ο υπουργός Αμυνας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αιχμές κατά της κυβέρνησης

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχωρά ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης μετά τις παραιτήσεις του υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Χρυσοστομή και του κυβερνητικού εκπροσώπου Κώστα Σερέζη. Την παραίτηση του, ως γνωστόν, είχε υποβάλλει, στις αρχές Αυγούστου, και ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιου Ιεροδιακόνου.

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής που υπέβαλε, χτες το πρωί, γραπτώς την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο δήλωσε ότι προχώρησε στην πράξη του "για λόγους ευθιξίας και αξιοπρέπειας". Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης, ο οποίος και πριν τρεις βδομάδες είχε υποβάλει παραίτηση που δεν είχε γίνει αποδεκτή, κατηγόρησε το ΔΗΣΥ για άσκηση πολεμικής σε βάρος του, την οποία απέδωσε και στο γεγονός ότι (ο ίδιος) δεν αποδέχτηκε να γίνει κομματικός κράχτης (του ΔΗΣΥ). Επίσης, άφησε αιχμές κατά του κυβερνώντος κόμματος, σημειώνοντας πως η δήλωσή του τη μέρα του πραξικοπήματος στην Κύπρο - "πως είναι μέρα μνήμης γιατί η λήθη διευκολύνει την επανάληψη εγκληματικών ενεργειών με εθνικά καταστρεπτικές συνέπειες" - προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε κύκλους του ΔΗΣΥ που ζητούσαν την κεφαλή μου επί πίνακι.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει διαβουλεύσεις με στενούς συνεργάτες του για το θέμα του ανασχηματισμού. Το θέμα αυτό συζήτησε, χτες το πρωί και με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ενώ στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη και ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γ. Βασιλείου, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Σχετικά με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφέρεται το όνομα του αντιπροέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλη Παπαπέτρου, ενώ για τις θέσεις υπουργών αναφέρονται τα ονόματα του βουλευτή του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεόφυτου, του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Χρίστου Στυλιανίδη και του πρώην βουλευτή Ευστάθιου Ευσταθίου.

Για την υπουργοποίηση του τελευταίου υπάρχει έντονη αντίδραση από την ΕΔΕΚ, η οποία με ανακοίνωσή της, επαναλαμβάνει ότι δεν τίθεται θέμα συμμετοχής της στην κυβέρνηση και αυτό, προσθέτει, αφορά κάθε στέλεχός της. Η ΕΔΕΚ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, καθόρισε με σαφήνεια τη στάση της έναντι της κυβέρνησης, με την αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα.

Επίσκεψη Σημίτη στην Αλβανία

Την Αλβανία επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι και τον πρωθυπουργό Παντελί Μάικο. Το απόγευμα θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κομμάτων, της "Ομόνοιας" και τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Τέλος θα επισκεφθεί και το κλιμάκιο της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται στην Αλβανία.

Σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός αναφέρεται στις καλές υπηρεσίες που πρόσφερε η κυβέρνησή του για την "υποβοήθηση της Αλβανίας στην ένταξή της στις διεθνείς δομές συνεργασίας και την οικονομική συνεργασία". Στο ίδιο μήνυμα ο κ. Σημίτης αναφέρεται στην πολιτική του "Συμφώνου Σταθερότητας των Βαλκανίων" και τέλος επισημαίνει το θέμα των Αλβανών που βρίσκονται στην Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ