Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Προς κυβερνητικό ανασχηματισμό

Παραιτήθηκαν, χτες, ο υπουργός Αμυνας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αιχμές κατά της κυβέρνησης

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχωρά ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης μετά τις παραιτήσεις του υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Χρυσοστομή και του κυβερνητικού εκπροσώπου Κώστα Σερέζη. Την παραίτηση του, ως γνωστόν, είχε υποβάλλει, στις αρχές Αυγούστου, και ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιου Ιεροδιακόνου.

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής που υπέβαλε, χτες το πρωί, γραπτώς την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο δήλωσε ότι προχώρησε στην πράξη του "για λόγους ευθιξίας και αξιοπρέπειας". Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης, ο οποίος και πριν τρεις βδομάδες είχε υποβάλει παραίτηση που δεν είχε γίνει αποδεκτή, κατηγόρησε το ΔΗΣΥ για άσκηση πολεμικής σε βάρος του, την οποία απέδωσε και στο γεγονός ότι (ο ίδιος) δεν αποδέχτηκε να γίνει κομματικός κράχτης (του ΔΗΣΥ). Επίσης, άφησε αιχμές κατά του κυβερνώντος κόμματος, σημειώνοντας πως η δήλωσή του τη μέρα του πραξικοπήματος στην Κύπρο - "πως είναι μέρα μνήμης γιατί η λήθη διευκολύνει την επανάληψη εγκληματικών ενεργειών με εθνικά καταστρεπτικές συνέπειες" - προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε κύκλους του ΔΗΣΥ που ζητούσαν την κεφαλή μου επί πίνακι.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει διαβουλεύσεις με στενούς συνεργάτες του για το θέμα του ανασχηματισμού. Το θέμα αυτό συζήτησε, χτες το πρωί και με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ενώ στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη και ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γ. Βασιλείου, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Σχετικά με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφέρεται το όνομα του αντιπροέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλη Παπαπέτρου, ενώ για τις θέσεις υπουργών αναφέρονται τα ονόματα του βουλευτή του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεόφυτου, του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Χρίστου Στυλιανίδη και του πρώην βουλευτή Ευστάθιου Ευσταθίου.

Για την υπουργοποίηση του τελευταίου υπάρχει έντονη αντίδραση από την ΕΔΕΚ, η οποία με ανακοίνωσή της, επαναλαμβάνει ότι δεν τίθεται θέμα συμμετοχής της στην κυβέρνηση και αυτό, προσθέτει, αφορά κάθε στέλεχός της. Η ΕΔΕΚ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, καθόρισε με σαφήνεια τη στάση της έναντι της κυβέρνησης, με την αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ