Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανιστόρητοι και ιερόσυλοι

Η ιστορία, παρά τις πρόσκαιρες καταστάσεις, τιμωρεί τους ανιστόρητους και τους παραδίδει, τελικά, στην περιφρόνηση της συλλογικής μνήμης της ανθρωπότητας.

Τυπική περίπτωση ανιστόρητων - και ταυτόχρονα ιερόσυλων - αποτελούν οι κυβερνήτες της σημερινής Βουλγαρίας, που αποφάσισαν να σβήσουν κάθε ίχνος απ' τον κομμουνιστή ηγέτη Γκεόργκι Δημητρόφ. Ετσι αφού άδειασαν το μαυσωλείο την περασμένη Κυριακή προσπάθησαν δυο φορές να το ανατινάξουν, αλλά απέτυχαν. Μάλιστα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Ιβάν Κοστόφ, διέκοψε τις διακοπές του στη Μαύρη Θάλασσα και επέστρεψε στη Σόφια για να παραστεί στην κατεδάφιση, γιατί - όπως δήλωσε αργότερα στενοχωρημένος - "το Μαυσωλείο αυτό δε συνάδει με την ευρωπαϊκή μας προοπτική".

Μετά τους πυραύλους του ΝΑΤΟ που ξέφευγαν απ' τους στόχους στη Γιουγκοσλαβία, τους έτρωγε στο κεφάλι και έλεγε ότι ψιχαλίζει, τι θα περίμενε κανείς απ' το Βούλγαρο πρωθυπουργό; Ο Γκ. Δημητρόφ έμεινε στην ιστορία ως ο μεγάλος αντιφασίστας που μαστίγωσε το Τρίτο Ράιχ. Ο κύριος αυτός θα μείνει ως ο νάνος, που όταν έδυε ο ήλιος μετρούσε τη σκιά του με το μπόι των γιγάντων.

"Είναι το ίδιο άκαμπτο όπως ήταν και ο κομμουνισμός", είπε ένας Βούλγαρος, διερμηνεύοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο, το 66% της κοινής γνώμης που είναι αντίθετο με την ανατίναξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ