Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αξιοποίηση" του σεισμού για αλλαγή κυβερνητικών θέσεων

Η κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει τη στροφή στα ελληνοτουρκικά σαν εκδήλωση αλληλεγγύης

Στην αξιοποίηση των περιστάσεων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, γιανα δικαιολογήσει την αλλαγή των θέσεών της για τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εδώ και καιρό ήταν γνωστό ότι, υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών και των ιθυνόντων της ΕΕ, προσανατολιζόταν στην άρση των αντιρρήσεών της για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας και την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. Ενώ, όμως, υπολόγιζε ότι μια τέτοια στροφή θα συνεπαγόταν ένα μεγάλο πολιτικό κόστος, τώρα μετά το σεισμό, σκοπεύει να την αιτιολογήσει σαν εκδήλωση αλληλεγγύης και βοήθεια προς τη γειτονική χώρα.

Τις εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν δημοσιεύματα όπως αυτό του "Βήματος" της Κυριακής, όπου αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της υπόμνημα της τουρκικής ηγεσίας, στο οποίο διατυπώνονται προτάσεις για μια επαναθεώρηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μεταξύ των άλλων, υποστηρίζει η εφημερίδα, η τουρκική ηγεσία επισημαίνει ότι για τα θέματα που αφορούν στο Αιγαίο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διευθετήσεων, που να ικανοποιούν πλήρως την Ελλάδα, ενώ για το Κυπριακό σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμιά υπαναχώρηση από τις μέχρι τώρα διατυπωμένες τουρκικές θέσεις. Τέλος, στο υπόμνημα αναφέρεται ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν επιθυμεί την άμεση ένταξη της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τουλάχιστον όχι πριν βεβαιωθεί ότι θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον οικονομικό ανταγωνισμό και πριν βελτιωθεί το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημειώνεται ακόμη ότι το τουρκικό υπόμνημα αποκρυσταλλώνει το αποτέλεσμα των μυστικών συναντήσεων που είχαν στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές των δύο χωρών.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η εφημερίδα συστήνει στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει το σχετικό πλαίσιο που δημιουργεί το τουρκικό υπόμνημα, για να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινή γνώμη, εξαιτίας του σεισμού και την αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός στο δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, κατά τη χτεσινή του συνάντηση με τους δημοσιογράφους διέψευσε την ύπαρξη υπομνήματος, επιβεβαίωσε όμως το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει "πρωτοβουλίες" για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση μελετά την άρση των αντιρρήσεών της για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας σαν συμβολή για την ενίσχυση, λόγω των ζημιών που υπέστη από το σεισμό. Το θέμα, όπως είπε ο κ. Ρέππας, θα συζητηθεί το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου

το "πώς θα εξειδικευτεί η δική μας στάση, θα το δούμε εκείνη τη στιγμή, καθώς θα εξελίσσεται η συζήτηση. Αναλόγως των προτάσεων και των ιδεών που θα διατυπωθούν, εμείς θα έχουμε, γενικώς, μια θετική στάση". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι έγιναν οι συναντήσεις των δυο πρεσβευτών στις Βρυξέλλες τις οποίες, όμως, χαρακτήρισε συνήθεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ