Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις

Αυτό απαίτησαν για άλλη μια φορά οι μαχητές του φιλειρηνικού κινήματος της Βορειοδυτικής Ελλάδας, με δυναμικό συλλαλητήριο έξω από την αεροπορική βάση του Ακτιου. Με τον πολιτισμό της ειρήνης απάντησαν στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και όσους την υπηρετούν και την ανέχονται

Ενα ακόμη δυναμικό συλλαλητήριο, δείγμα της ακατάπαυστης πάλης του αγωνιστή λαού μας, διοργάνωσαν το Σάββατο το βράδυ οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας,έξω από το μόνιμο, τον τελευταίο καιρό, σημείο συνάντησης των αγωνιστών του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Εξω από τη βάση του Ακτιου, που "φιλοξενεί" τα γνωστά κατασκοπευτικά ραντάρ ΑΒΑΚΣ, στήθηκε το νέο μπλόκο της ειρήνης παρά την περίοδο του κατακαλόκαιρου και των υψηλών θερμοκρασιών. Για άλλη μια φορά καταγγέλθηκε η μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών κατά γειτονικών λαών και διατρανώθηκε η αντίθεση του λαού μας στη νέα συμφωνία παραμονής των βάσεων που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση.

Αυτή τη φορά - έκτη από την περίοδο του βρώμικου πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας - η οργή και ο αγώνας για να πάρουν πόδι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί από τον τόπο μας, ενώθηκε με τη δύναμη της λαϊκής παράδοσης και των τραγουδιών για τη ζωή και τους αγώνες του λαού μας σε όλη του την ιστορική διαδρομή, μέσα από τη συγκλονιστική ερμηνεία της Γιώτας Βέη και της Μάνιας Μαράτου,που τη συνόδευε στα κρουστά.

Το γνώριμο σκηνικό με τους αστυνομικούς, τις ειδικές δυνάμεις και την αεροπορία να φυλάνε τη βάση, που μόνο κατ' όνομα μπορεί να λέγεται ελληνική, επαναλήφθηκε και πάλι. Μόνο που αυτή τη φορά υπήρχε και μια άτυπη δική τους "συμμετοχή". Μέσα από τα συρματοπλέγματα είχαν στηθεί καθίσματα και οι στρατευμένοι παρακολουθούσαν την εκδήλωση και τη συναυλία παραδοσιακής μουσικής. Σαν να ήθελαν και αυτοί να πουν πως είναι κομμάτι του ελληνικού λαού, πως και αυτοί δε συμφωνούν με τη μετατροπή των εδαφών της χώρας σε... "πεδίο βολής που ασκούνται βρίζοντας, ξένοι φαντάροι".

Η "θερμοκρασία" της εκδήλωσης ανέβηκε με την αυθόρμητη συμμετοχή των αγωνιστών της ειρήνης στο γλέντι που στήθηκε. Με τον πολιτισμό, ο υπερήφανος ηπειρώτικος λαός έδωσε τη δική του απάντηση στο μαύρο του πολέμου και της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.

Το ΝΑΤΟ ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για τη χώρα

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, εκ μέρους όλων των Επιτροπών Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας, ήταν ο Κώστας Κωτσαντής,ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι ακούραστοι μαχητές του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν έξω από αυτή τη βάση, που θεωρούν ελληνικό έδαφος, μέχρι αυτή να κλείσει. Αναφορικά με την αναμενόμενη συμφωνία ανανέωσης των βάσεων, που σύνδεσε με τη συνολική στρατηγική του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, τόνισε χαρακτηριστικά: "Δεν έχει το ηθικό δικαίωμα η σημερινή κυβέρνηση να ανανεώνει τη συμφωνία της βάσης των ιπτάμενων ραντάρ των ΑΒΑΚΣ. Είναι πλέον σε όλους φανερό ότι ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη, για τη σημερινή περίοδο, εφαρμογή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ. Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ εντάσσεται στις προσπάθειες των ιμπεριαλιστών να θωρακίσουν και να εδραιώσουν τη "νέα τάξη πραγμάτων" από τους κινδύνους που την απειλούν. Ο στόχος τους είναι να εδραιώσουν την επιθετική πολιτική τους εναντίον των λαών, να στρατιωτικοποιήσουν τις διεθνείς σχέσεις με την αύξηση των εξοπλισμών. Να γονατίσουν τους λαούς με τη βία του πολέμου και την τρομοκρατία. Η στρατηγική τους εντείνει την αστάθεια, δημιουργεί κινδύνους περιφερειακών πολέμων, ακόμα και μιας γενικευμένης πολιτικής σύρραξης. Η επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας, ο τρόπος που μεθοδεύτηκε, δείχνει πολύ καθαρά ότι τα Βαλκάνια βρίσκονται στο κέντρο του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ είχε συνέπεια στα Βαλκάνια το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, τον πόλεμο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στο Κόσσοβο και γενικότερα την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων".

Το φιλειρηνικό κίνημα επαγρυπνά

"Το φιλειρηνικό κίνημα, σημείωσε σε άλλο σημείο ο ομιλητής, προειδοποιεί τον ελληνικό λαό ότι τα γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία έχουν κάθε άλλο παρά τοπική σημασία. Δημιουργούν το έδαφος για την πλήρη νομιμοποίηση ενός νέου "διεθνούς δικαίου". Καταργούνται και τυπικά οι αρχές της μη επέμβασης στο εσωτερικό της κάθε χώρας, καταργείται κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας. Ο κίνδυνος για τη χώρα μας είναι άμεσος, καθώς με την ενεργό συμμετοχή και συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για νέες επεμβάσεις στην περιοχή και σε βάρος της Ελλάδας. Δρομολογούνται οι διαδικασίες που οδηγούν στη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου". Στη συνέχεια ο Κ. Κωτσαντής συμπλήρωσε: "Το φιλειρηνικό κίνημα πρέπει να επαγρυπνά και να βρίσκεται στο πόδι, γιατί υπάρχουν αλυσιδωτές συνέπειες, όπως αλλαγή συνόρων, νέος κύκλος τεχνητών διενέξεων και τριβών, έξαρση του εθνικισμού και ρατσισμού" και κατέληξε: "Το ΝΑΤΟ και η συμμετοχή σε αυτό αποτελεί τον υπ' αριθμό ένα κίνδυνο για τη χώρα. Απαιτούμε να φύγει ο ΝΑΤΟικός στρατός κατοχής από Βαλκάνια. Πρέπει να εντείνουμε τις κινητοποιήσεις για να γυρίσουν οι Ελληνες στρατευμένοι από το Κόσσοβο και αλλού. Απορρίπτουμε τη λογική της υποταγής και του "ρεαλισμού" της ιμπεριαλιστικής τάξης".

Τη συγκέντρωση επίσης χαιρέτισε εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, ο Γιάννης Δημητρίου,που σημείωσε ανάμεσα στα άλλα ότι οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός δε χρειάζονται τις βάσεις και απαιτούν από την κυβέρνηση να μην ανανεώσει τη συμφωνία παραμονής τους.

Στο ίδιο πνεύμα ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας, Σπύρος Ανεμοζάλης,κάλεσε την κυβέρνηση να λειτουργήσει ελληνικά, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη λαϊκή αντίσταση και ενεργοποίηση.

Η Γιώτα Βέη,που μάγεψε τους συγκεντρωμένους, εξηγώντας στο "Ρ" τη δική της συμμετοχή, σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: "Δέχτηκα να συμμετάσχω σε αυτή την εκδήλωση, γιατί έχει ειρηνικό χαρακτήρα και ενόψει των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση των βάσεων, που είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους Ελληνες, πρέπει να αντισταθούμε. Και η βάση αυτή του Ακτιου δε μας ωφελεί. Με τη φωνή μου θέλησα να διαμαρτυρηθώ, με τραγούδια πολεμικά και αντιπολεμικά, που μέσα στους αιώνες λένε το πόσο δεν ωφελεί ο πόλεμος, για να αφυπνίζονται οι λαϊκές συνειδήσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ