ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σενάρια

ΕΠΕΣΕ η θερμοκρασία. Η ζέστη έγινε υποφερτή και, πάντως, ο υδράργυρος κινείται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, πλέον, αλλά η προεδρολογία και η παροχολογία συνεχίζουν αμείωτες.

***

Βλέπετε, τα κυβερνητικά επιτελεία έχουν τους δικούς τους προγραμματισμούς και σε δέκα μέρες, ο Κ. Σημίτης πρόκειται να εκφωνήσει την καθιερωμένη ομιλία από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης της Θεσσαλονίκης.

***

Η προετοιμασία του αναλόγου κλίματος, επομένως, θεωρείται ολωσδιόλου αναγκαία και αποτελεί το βασικό στόχο των "επικοινωνιολόγων" του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος τις μέρες αυτές.

***

Πολλά θ' ακούσουμε και θα διαβάσουμε ακόμη, μέχρι τις 4 Σεπτέμβρη, μέρα της πρωθυπουργικής ομιλίας στη Θεσσαλονίκη. Τόσα πολλά, ώστε και μετά την ομιλία, κανείς να μην ξέρει τι ακριβώς θα γίνει...

***

Αρα, μία και μόνη συμβουλή έχουμε να σας δώσουμε: Μη δίνετε την παραμικρή σημασία στα διάφορα σενάρια, που εντέχνως τα κυβερνητικά επιτελεία διοχετεύουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

***

Αλλωστε, η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ αποτελεί τον αδιαμφισβήτητα πρώτο στόχο της κυβέρνησης και όχι μόνο. Και ο στόχος αυτός δε συμβιβάζεται με ουσιαστικά φιλολαϊκά μέτρα...

***

Πώς να το κάνουμε, δεν έφτιαξαν την ΟΝΕ για να ζήσουν καλύτερα οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί και ο δικός μας. Το σιγούρεμα και η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων είναι ο βασικός τους στόχος. Κι από κοντά, η μεγαλύτερη εκμετάλλευση και τοξεζούμισμα των εργαζομένων. Βλέπετε, ποτέ δεν πάνε χώρια αυτά...

***

ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ μόνο έχει περάσει από το φονικό σεισμό της Τουρκίας. Χιλιάδες είναι οι επίσημα νεκροί. Δεκάδες χιλιάδες βρίσκονται ακόμη θαμμένοι στα ερείπια. Εκατοντάδες χιλιάδες οι άστεγοι και ανυπολόγιστες οι υλικές καταστροφές. Και, όμως, κάποιοι νομίζουν πως μπορούν να εκμεταλλευτούν το τραγικό αυτό γεγονός. Τι να τους πεις...

Αυτός είναι ο καπιταλισμός!

Οσο εξελίσσεται το δράμα του γειτονικού τουρκικού λαού, που χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο, αλλά πρώτα και κύρια από την ασυδοσία της διαπλοκής κρατικών και ιδιωτικών συμφερόντων, φουντώνει η οργή των εργαζομένων όλης της ανθρωπότητας. Οι εικόνες της βιβλικής καταστροφής, που φτάνουν στους δέκτες των τηλεοράσεων και στους φακούς των φωτογράφων, μαρτυράνε πρώτα και κύρια ακριβώς αυτή την ασυδοσία. Ερείπια εργατικών πολυκατοικιών, με ελάχιστο"οπλισμό" στις κολόνες και στα δάπεδα, με τοίχους "τσιγαρόχαρτα".Ολα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Το παραμικρό δικαιολογητικό δεν υπάρχει. Το έγκλημα ήταν εκ προμελέτης και μοναδικό του κίνητρο ήταν και είναι - μην έχουμε καμία αυταπάτη - το κέρδος, το υπερκέρδος, η αισχροκέρδεια ή όπως αλλιώς το πούμε και πάντως, το κυρίαρχο στοιχείο, που τροφοδοτεί τη λεγόμενη οικονομία της αγοράς, τον καπιταλισμό.

Αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα της τραγωδίας, που ζει τις μέρες αυτές ο γειτονικός μας λαός.

Ασκήμιες και στην Πράγα

Ασκήμιες δε συμβαίνουν μόνο στη Σόφια, αλλά και στην Πράγα, όπου έγινε εκδήλωση, όπως μετέδωσε το περασμένο Σάββατο το Αθηναϊκό Πρακτορείο, για την"31η επέτειο από τη ρωσική επέμβαση στην Τσεχοσλοβακία".

"Τη σεμνή τελετή, αναφέρει το τηλεγράφημα του ΑΠΕ, που παρακολουθούσαν αρκετές χιλιάδες λαού, διέκοψε με τον πιο επεισοδιακό τρόπο η εμφάνιση δύο ωραίων γυμνόστηθων γυναικών και ενός ημίγυμνου άνδρα, που διαφήμιζαν το γνωστό αμερικανικό σεξοπεριοδικό "Χάστλερ"... Οι παριστάμενοι έκπληκτοι παρακολουθούσαν το σόου των τριών διαφημιστών, που αποχώρησαν πριν προλάβει να επέμβει η αστυνομία. Στην πλατεία Ειρήνης της Πράγας, λίγο πιο πέρα από τη συγκέντρωση - τελετή μνήμης, αρκετές δεκάδες σκίνχεντς συγκεντρώθηκαν, για να τιμήσουν τη μνήμη ενός από τους ηγέτες των Ναζί, του Ρούντολφ Ες, που πέθανε πριν από 12 χρόνια. Ναζιστικά συνθήματα ακούγονταν για δύο περίπου ώρες στην πόλη, όσο διήρκεσε και η πορεία που έκαναν οι νεοναζιστές στο κέντρο της Πράγας, με την αστυνομία να παρακολουθεί διακριτικά και από απόσταση".

Χυδαίο και εμετικό επετειακό κράμα. Και πάνω απ' όλα επικίνδυνο, καθώς αποτελεί εφαλτήριο του φασισμού.

... και αναπάντητα ερωτήματα

Πάντως, η κ. Maloney, στη σύντομη ομιλία της, κατά την αποδοχή του βραβείου, έκανε σαφές, πως κινείται στα πλαίσια της επίσημης αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και στηρίζει ανεπιφύλακτα τις σχετικές πρωτοβουλίες του Προέδρου, Μπ. Κλίντον, και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με το Αιγαίο και το Κυπριακό.

Δεν ξέρουμε, βέβαια, αν τα κριτήρια του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και της κυβέρνησης συνολικά, για την επιλογή της Αμερικανίδας βουλευτή για το βραβείο ήταν αυτές ή παρόμοιες θέσεις της κ. Maloney. Ας μας επιτραπεί όμως να εκφράσουμε σοβαρές αντιρρήσεις κατά πόσο η τοποθέτηση αυτή εκφράζει "υποστήριξη των θέσεων του ελληνισμού".Απεναντίας, είναι ολοφάνερο ότι αποτελεί επανάληψη της πάγιας θέσης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ για τη διχοτόμηση της Κύπρου και το μοίρασμα του Αιγαίου, με συνομιλίες υπό την υψηλή επιδιαιτησία των αφεντικών της Ουάσιγκτον.

Κι έτσι το ερώτημα παραμένει: Τι επιβραβεύει η κυβέρνηση και γιατί;

Απονομή βραβείου...

Στην ομιλία του στη διάρκεια της απονομής του τιμητικού βραβείου "Μέγας Αλέξανδρος" στην Αμερικανίδα βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Carolyn Maloney, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Γ. Μαγκριώτης είπε ανάμεσα στα άλλα ότι τα βραβεία - τιμητικές διακρίσεις "απονέμονται σε διακεκριμένους αλλοδαπούς πολιτικούς που υποστηρίζουν τις θέσεις του Ελληνισμού και σε επιστήμονες που προβάλλουν διεθνώς τις αξίες του ελληνικού πνεύματος, του ελληνικού πολιτισμού αντίστοιχα".

Με ποιο τρόπο, άραγε, η κ. Maloney υποστηρίζει τις θέσεις του Ελληνισμού; Εύλογο το ερώτημα αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι πολλοί έπαιξαν ταμπούρλο στις πλάτες του ελληνισμού μέσα στους αιώνες και αν αναλογιστεί κανείς ότι "οι θέσεις του Ελληνισμού" είναι ένα θέμα που επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

Ανέξοδες κριτικές

Οσο πλησιάζει η μέρα των εγκαινίων της Διεθνής Εκθεσης Θεσσαλονίκης, κοντά στη δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή του λαού της πόλης για το συνεχιζόμενο και φέτος, όπως δείχνουν τα πράγματα, όργιο της υποσχεσιολογίας των κυβερνητικών αρμοδίων, πληθαίνουν και οι εκ των έσω "κριτικές" στο σίριαλ των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα.

Ετσι, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας στον Τύπο της πόλης, διαπιστώνει: "Ετσι έχουμε το φαινόμενο τα ίδια έργα να έχουν εξαγγελθεί στη ΔΕΘ από τέσσερις - πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς". Συνεχίζοντας ο νομάρχης προβαίνει και σε λεονταρισμούς: "Δε θέλω να ακούσω εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα, αλλά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους".

Λες και το πρόβλημα βρίσκεται στην έλλειψη χρονοδιαγράμματος... Πάντως, ας του κάνει τη χάρη ο κ. Σημίτης. Ας συνοδέψει, τη φορά αυτή, την εξαγγελία των ίδιων έργων και με κάποιο χρονοδιάγραμμα. Αλλωστε, ούτε κι αυτό κοστίζει τίποτε...

Αγριος τζόγος

Το ανέκδοτο της ημέρας, από τη χτεσινή συνεδρίαση της οδού Σοφοκλέους:

- Ο ΕΡΜΗΣ, δεν ανέβηκε 8%. Ξεκίνησε καλά, αλλά δεν άντεξε. Αυξήθηκε μόνο 4%.

Για την ιστορία και για όσους θέλουν να μας παραμυθιάζουν για τον, πέρα του άγριου τζόγου, ρόλο του Χρηματιστηρίου: Ο ΕΡΜΗΣ έχει 442.000 μετοχές, αλλά μέσα στο οκτάμηνο του χρόνου άλλαξαν χέρια 1.303.700 μετοχές του. Επίσης, στις αρχές του χρόνου είχε 390 δραχμές και χτες 32.850! Ποσοστό αύξησης; 8.323%.

Α, για να μην ξεχνιόμαστε και στο τομέα των συγκρίσεων. Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά με τον ΕΡΜΗ, ο θεός του κερδοσκοπικού πόλεμου συνεχίζει να χτυπά την ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ, ξέρετε αυτή την εντελώς... ανυπόληπτη κεντρική τράπεζα της χώρας. Η τιμή της χτες ήταν 27% χαμηλότερη από τα επίπεδα πριν της Παναγίας...

Ανιστόρητοι και ιερόσυλοι

Η ιστορία, παρά τις πρόσκαιρες καταστάσεις, τιμωρεί τους ανιστόρητους και τους παραδίδει, τελικά, στην περιφρόνηση της συλλογικής μνήμης της ανθρωπότητας.

Τυπική περίπτωση ανιστόρητων - και ταυτόχρονα ιερόσυλων - αποτελούν οι κυβερνήτες της σημερινής Βουλγαρίας, που αποφάσισαν να σβήσουν κάθε ίχνος απ' τον κομμουνιστή ηγέτη Γκεόργκι Δημητρόφ. Ετσι αφού άδειασαν το μαυσωλείο την περασμένη Κυριακή προσπάθησαν δυο φορές να το ανατινάξουν, αλλά απέτυχαν. Μάλιστα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Ιβάν Κοστόφ, διέκοψε τις διακοπές του στη Μαύρη Θάλασσα και επέστρεψε στη Σόφια για να παραστεί στην κατεδάφιση, γιατί - όπως δήλωσε αργότερα στενοχωρημένος - "το Μαυσωλείο αυτό δε συνάδει με την ευρωπαϊκή μας προοπτική".

Μετά τους πυραύλους του ΝΑΤΟ που ξέφευγαν απ' τους στόχους στη Γιουγκοσλαβία, τους έτρωγε στο κεφάλι και έλεγε ότι ψιχαλίζει, τι θα περίμενε κανείς απ' το Βούλγαρο πρωθυπουργό; Ο Γκ. Δημητρόφ έμεινε στην ιστορία ως ο μεγάλος αντιφασίστας που μαστίγωσε το Τρίτο Ράιχ. Ο κύριος αυτός θα μείνει ως ο νάνος, που όταν έδυε ο ήλιος μετρούσε τη σκιά του με το μπόι των γιγάντων.

"Είναι το ίδιο άκαμπτο όπως ήταν και ο κομμουνισμός", είπε ένας Βούλγαρος, διερμηνεύοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο, το 66% της κοινής γνώμης που είναι αντίθετο με την ανατίναξη.

Στην πάλη η διέξοδος

Ο "Ρ", πάντως, στις 5/9/98 σε άρθρο, με τίτλο "Πόλη των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων", υπογράμμιζε: "Πολλά έργα παραμένουν στα χαρτιά... Παρ' όλες τις διακηρύξεις των τελευταίων χρόνων έχουν "κολλήσει" πολλά έργα όπως το μετρό, η υποθαλάσσια αρτηρία, η επέκταση του αεροδρομίου "Μακεδονία" και ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής".

Τα ίδια σχεδόν, και άλλα ακόμα, ανεκπλήρωτα έργα αναφέρονται και στην "κριτική" του κ. νομάρχη. Η διαφορά είναι ότι οι ιθύνοντες του κυβερνώντος κόμματος είναι από τα πράγματα υποχρεωμένοι να ξεσπούν από καιρό σε καιρό σε ανώδυνες εκρήξεις δυσάρεστων διαπιστώσεων. Οι κομμουνιστές όμως δε μένουν στις διαπιστώσεις. Αναδείχνουν και τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και καλούν το λαό σε οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα. Κανένας δεν κρίνεται από το τι λέει, αλλά από το τι κάνει!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ