ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διήμερο εκδηλώσεων στο Βόλο

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών έβαλε "μπρος" και θα συνεχίσει με νέες κινητοποιήσεις

Με παράσταση διαμαρτυρίας στον λιμενάρχη Βόλου, όπου εκφράστηκε η αντίθεση στα κυβερνητικά σχέδια για ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, αλλά και στη χρησιμοποίησή του από το ΝΑΤΟ, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου,το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι εκδηλώσεις αυτές αποτέλεσαν την έναρξη ενός ευρύτερου κύκλου αγωνιστικών κινητοποιήσεων, όπως αποφάσισαν σε πρόσφατη σύσκεψη σωματεία και συνδικαλιστές της πόλης.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε, εκτός από την αντιπροσωπεία της Συντονιστικής, και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ν. Φωτιάδης.Ο λιμενάρχης σημείωσε πως δε γνώριζε τίποτα σχετικά με τις καταγγελίες για χρησιμοποίηση του λιμανιού στο πρόσφατο παρελθόν για μεταφορά πυρομαχικών του ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι δεν έχει αρμοδιότητες για έλεγχο των φορτίων που μεταφέρονται μέσω του λιμανιού. Επίσης σημείωσε πως μετέφερε στον υπουργό τις θέσεις φορέων της Μαγνησίας που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε χρησιμοποίηση του λιμανιού από το ΝΑΤΟ.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Βόλου εκδήλωση - συζήτηση για τα ζητήματα της ανεργίας, του ασφαλιστικού, των εργασιακών σχέσεων και τις κοινωνικές επιπτώσεις τους. Τη συζήτηση συντόνισε ο Κ. Κούδας,πρόεδρος του σωματείου ΕΒΙΕΣΚ και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Συμμετείχαν ο Δ. Αγκαβανάκης,μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Γ. Μελιτζανάς συνδικαλιστής της ΔΕΗ, ο Β. Ντακούμης,κοινωνιολόγος και ο Μ. Τριανταφυλλίδης μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής τράπεζας.

Ο Β. Ντακούμης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα θέματα της απασχόλησης σε παγκόσμιο επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι οδηγούμαστε σε μια "κοινωνία ανέργων". "Η ανεργία - σημείωσε - δεν είναι πλέον μια εξαίρεση ή μια προσωρινή αδικία, αλλά μια ανίατη παγκόσμια νόσος".

Από την πλευρά του ο Δ. Αγκαβανάκης αναφέρθηκε στους στόχους των παρεμβάσεων κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και κεφαλαίου στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, της ανεργίας και του ασφαλιστικού, που - όπως τόνισε - είναι η αύξηση των υπερκερδών των εργοδοτών και η ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. "Θέλουν - είπε - μέσα από τις διαβόητες νέες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις να μετατρέψουν τον εργαζόμενο σε σύγχρονο δούλο, που δε θα ορίζει τον εαυτό του, δε θα έχει καμιά υπόσταση και θα είναι αναλώσιμο είδος. Τον θέλουν χαμαιλέοντα που θα προσαρμόζεται στις επιταγές της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς". Ανέδειξε τις ευθύνες όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και των ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικάτων που, επειδή έχουν συναινέσει στο στόχο του κεφαλαίου, την ΟΝΕ, συμπράττουν με τη συμμετοχή τους στους κοινωνικούς διαλόγους στο να περάσουν οι αντεργατικές επιλογές. Τόνισε ότι η εργατική τάξη, το ταξικό εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να απεμπολήσουν τις κατακτήσεις τους και μέσα από μέτωπα πάλης θα τις υπερασπιστούν και θα τις διευρύνουν. Υπογράμμισε πως το ΠΑΜΕ αναδείχνεται ως ο μόνος ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα που επιφορτίζεται με την ευθύνη να εκφράσει τα γνήσια συμφέροντα των εργαζομένων. Καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης ταξικών ενωτικών αγώνων, προϋπόθεση για την απόκρουση της επίθεσης και για το άνοιγμα προοπτικής για ριζική ανατροπή της.

Ο Γ. Μελιτζανάς αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - στις αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα των εργαζομένων της ΔΕΗ, με την κατάργηση του συστήματος της ασφάλισης στον εργοδότη. Τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση χτυπά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Στις εξελίξεις στο χώρο των τραπεζών αναφέρθηκε ο Μ. Τριανταφυλλίδης, επισημαίνοντας πως με τη λεγόμενη πιλοτική εφαρμογή του "35ωρου" άνοιξε ο δρόμος για βαθιά απορύθμιση και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των τραπεζοϋπαλλήλων.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
"Θερμή" υποδοχή στον πρωθυπουργό

Σε πανελλαδική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 4 Σεπτέμβρη, κατά την ομιλία του Κ. Σημίτη στα εγκαίνια της ΔΕΘ, καλούν οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΕΛΤΑ - ΝΑΤ. Αυστηρή προειδοποίηση για "θερμό" χειμώνα, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αγνοεί τα αιτήματα των απόμαχων της δουλιάς και επιμείνει στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης

Αγωνιστικά ετοιμάζονται να "υποδεχτούν" οι συνταξιούχοι τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη,όπου θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης, εξαγγέλλοντας την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΕΛΤΑ - ΝΑΤ καλούν τους συνταξιούχους από όλη τη χώρα σε συγκέντρωση στις 4 Σεπτέμβρη έξω από τη ΔΕΘ την ώρα που θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, για να απαιτήσουν λύσεις στα προβλήματά τους και αξιώνοντας να μη θιχτεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης.

Παράλληλα οι Ομοσπονδίες, με κοινό τους υπόμνημα που έστειλαν στον πρωθυπουργό, καταθέτουν τα αιτήματά τους και προειδοποιούν για "θερμό" χειμώνα. Οπως σημειώνουν, στις 12 του περασμένου Μάρτη πραγματοποιήθηκε η τρίτη κατά σειρά συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, από την οποία δε βγήκε τίποτα θετικό, αφού δεν έγινε δεκτό κανένα από τα δίκαια αιτήματά τους. Στις 7 Ιούλη - συνεχίζουν - έστειλαν και πάλι υπόμνημα στον πρωθυπουργό, ζητώντας νέα συνάντηση, αλλά εκείνος τους παρέπεμψε στον υπουργό Εργασίας, αποφεύγοντας έτσι να τοποθετηθεί συγκεκριμένα στα αιτήματά τους.

Με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, οι εκπρόσωποι των απόμαχων της δουλιάς επανέρχονται και επισημαίνουν: "Εμείς οι συνταξιούχοι στη μεγάλη πλειοψηφία μας αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης με τις συντάξεις πείνας που παίρνουμε. Με την αποσύνδεση των συντάξεών μας από τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου και το 80% του ενεργού μισθού, με την εισοδηματική πολιτική και τις αυξήσεις που μας δίνετε, οι συντάξεις μας έχασαν 25-30% τα τελευταία οκτώ χρόνια για να έρθουν στα επίπεδα προ του 1980.Χώρια που μας τα παίρνετε από τη φορομπηχτική αντιλαϊκή πολιτική σας, αφού μαζί με τους εργαζόμενους γίναμε τα υποζύγια των εσόδων του δημοσίου".

Οι Ομοσπονδίες υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση δεν περιορίζεται σε αυτά, αλλά έβαλε στο στόχαστρο το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα,εφαρμόζοντας στην πράξη τη "Λευκή Βίβλο", τις εντολές του ΟΟΣΑ και των Ελλήνων βιομηχάνων. Εχοντας - συνεχίζουν - σαν βάση τις προτάσεις Σπράου και Τήνιου, σχεδιάζεται η ανατροπή του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

"Ετσι - τονίζουν - επιδιώκεται να καταργηθούν τα κατώτερα όρια συντάξεων. Να μειωθούν στο ελάχιστο οι επικουρικές συντάξεις και να συγχωνευτούν στην κύρια σύνταξη. Να καταργηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης και να λειτουργεί με πλήρη ανταποδοτικότητα, που σημαίνει ότι οι συντάξεις θα είναι στο 1/3 των σημερινών. Να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, μέτρο που θα αυξήσει κατακόρυφα την ανεργία, αφού για κάθε χρόνο που αυξάνεται το όριο, χάνονται 40.000-50.000 θέσεις εργασίας. Βάλατε χέρι στην κινητή και ακίνητη περιουσία των Ταμείων μας. Με αυτά και άλλα μέτρα που σκέπτεστε να πάρετε, σε συνδυασμό με την αύξηση των νοσηλίων, οδηγείτε μεθοδευμένα στη χρεοκοπία το ΙΚΑ και τα άλλα Ταμεία και κάνετε τους ασφαλισμένους καλούς πελάτες της ιδιωτικής ασφάλισης. Εμάς δε τους συνταξιούχους μάς οδηγείτε στον αφανισμό".

Σημειώνοντας πως από τις μέχρι τώρα συναντήσεις προκύπτει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει όλα τα αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στην ΟΝΕ, οι Ομοσπονδίες των Συνταξιούχων δηλώνουν ότι "δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε τα μέτρα σας και την πολιτική σας". Επισημαίνουν ότι οι οργανώσεις που προσυπογράφουν το υπόμνημα εκπροσωπούν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, αποτελώντας μαζί με τις οικογένειές τους το 15% του ελληνικού λαού. Και καταλήγοντας προειδοποιούν ότι "ο χειμώνας θα είναι πολύ θερμός αγωνιστικά, έχουμε μπροστά μας και τις βουλευτικές εκλογές, όπου οι συνταξιούχοι και με την ψήφο τους θα απαντήσουν στην αντιλαϊκή πολιτική σας".

Δεκαοκτάωρα χωρίς ανάπαυλα!

Σωρεία παραβιάσεων του ωραρίου και των Συλλογικών Συμβάσεων στο "ΕΞΠΡΕΣ Κάρυστος"

Τα απάνθρωπα ωράρια εργασίας, που αυξάνουν τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, καθώς και η κατάφωρη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με παρακράτηση δεδουλευμένων και δώρων, είναι το καθεστώς που επικρατεί για το προσωπικό μηχανοστασίου στο επιβατηγό - οχηματαγωγό "Εξπρές Κάρυστος" που εκτελεί το δρομολόγιο Ραφήνα - Κάρυστος! Το απαράδεκτο αυτό καθεστώς, διαπίστωσαν οι συνδικαλιστές της Ενωσης των Μηχανικών (ΠΕΜΕΝ) και της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν στα πλοία στο λιμάνι της Ραφήνας, εντείνοντας τους ελέγχους ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία.

Συγκεκριμένα, μετά από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο "Εξπρές Κάρυστος", διαπιστώθηκε ότι το προσωπικό μηχανοστασίου απασχολείται καθημερινά από Δευτέρα ως Κυριακή, χωρίς να υπάρχει ούτε μια μέρα ρεπό, 16 - 18 ώρες! Μετά από έλεγχο που έγινε στους μηνιαίους εξοφλητικούς λογαριασμούς των μελών του πληρώματος του μηχανοστασίου και του ημερολογίου του μηχανοστασίου, προκύπτει η μη καταβολή υπερωριών που αντιστοιχούν σε αρκετά εκατομμύρια δραχμές, ενώ δεν έχει καταβληθεί Δώρο Χριστουγέννων (ένας μισθός) και Δώρο Πάσχα (μισός μισθός) για το 1998 και για το 1999.

Την απαράδεκτη κατάσταση καταγγέλλει με έγγραφό της προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας, την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων και τον Λιμενάρχη Ραφήνας, η ΠΕΜΕΝ. "Υπογραμμίζουμε - σημειώνεται - την ανάγκη να επανεξεταστούν τα δρομολόγια του πλοίου που εκτελεί τη γραμμή Ραφήνα - Κάρυστος. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να καταβληθούν στους απασχολούμενους τα δεδουλευμένα. Εάν δεν παρέμβουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το πλήρωμα είναι αποφασισμένο να κατέβει σε επίσχεση εργασίας, να προστατεύσουμε τη ζωή των ναυτεργατών και των επιβαινόντων, την ασφάλεια και αξιοπλοϊα του πλοίου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ