Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διήμερο εκδηλώσεων στο Βόλο

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών έβαλε "μπρος" και θα συνεχίσει με νέες κινητοποιήσεις

Με παράσταση διαμαρτυρίας στον λιμενάρχη Βόλου, όπου εκφράστηκε η αντίθεση στα κυβερνητικά σχέδια για ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, αλλά και στη χρησιμοποίησή του από το ΝΑΤΟ, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου,το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι εκδηλώσεις αυτές αποτέλεσαν την έναρξη ενός ευρύτερου κύκλου αγωνιστικών κινητοποιήσεων, όπως αποφάσισαν σε πρόσφατη σύσκεψη σωματεία και συνδικαλιστές της πόλης.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε, εκτός από την αντιπροσωπεία της Συντονιστικής, και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ν. Φωτιάδης.Ο λιμενάρχης σημείωσε πως δε γνώριζε τίποτα σχετικά με τις καταγγελίες για χρησιμοποίηση του λιμανιού στο πρόσφατο παρελθόν για μεταφορά πυρομαχικών του ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι δεν έχει αρμοδιότητες για έλεγχο των φορτίων που μεταφέρονται μέσω του λιμανιού. Επίσης σημείωσε πως μετέφερε στον υπουργό τις θέσεις φορέων της Μαγνησίας που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε χρησιμοποίηση του λιμανιού από το ΝΑΤΟ.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Βόλου εκδήλωση - συζήτηση για τα ζητήματα της ανεργίας, του ασφαλιστικού, των εργασιακών σχέσεων και τις κοινωνικές επιπτώσεις τους. Τη συζήτηση συντόνισε ο Κ. Κούδας,πρόεδρος του σωματείου ΕΒΙΕΣΚ και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Συμμετείχαν ο Δ. Αγκαβανάκης,μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Γ. Μελιτζανάς συνδικαλιστής της ΔΕΗ, ο Β. Ντακούμης,κοινωνιολόγος και ο Μ. Τριανταφυλλίδης μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής τράπεζας.

Ο Β. Ντακούμης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα θέματα της απασχόλησης σε παγκόσμιο επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι οδηγούμαστε σε μια "κοινωνία ανέργων". "Η ανεργία - σημείωσε - δεν είναι πλέον μια εξαίρεση ή μια προσωρινή αδικία, αλλά μια ανίατη παγκόσμια νόσος".

Από την πλευρά του ο Δ. Αγκαβανάκης αναφέρθηκε στους στόχους των παρεμβάσεων κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και κεφαλαίου στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, της ανεργίας και του ασφαλιστικού, που - όπως τόνισε - είναι η αύξηση των υπερκερδών των εργοδοτών και η ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. "Θέλουν - είπε - μέσα από τις διαβόητες νέες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις να μετατρέψουν τον εργαζόμενο σε σύγχρονο δούλο, που δε θα ορίζει τον εαυτό του, δε θα έχει καμιά υπόσταση και θα είναι αναλώσιμο είδος. Τον θέλουν χαμαιλέοντα που θα προσαρμόζεται στις επιταγές της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς". Ανέδειξε τις ευθύνες όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και των ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικάτων που, επειδή έχουν συναινέσει στο στόχο του κεφαλαίου, την ΟΝΕ, συμπράττουν με τη συμμετοχή τους στους κοινωνικούς διαλόγους στο να περάσουν οι αντεργατικές επιλογές. Τόνισε ότι η εργατική τάξη, το ταξικό εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να απεμπολήσουν τις κατακτήσεις τους και μέσα από μέτωπα πάλης θα τις υπερασπιστούν και θα τις διευρύνουν. Υπογράμμισε πως το ΠΑΜΕ αναδείχνεται ως ο μόνος ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα που επιφορτίζεται με την ευθύνη να εκφράσει τα γνήσια συμφέροντα των εργαζομένων. Καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης ταξικών ενωτικών αγώνων, προϋπόθεση για την απόκρουση της επίθεσης και για το άνοιγμα προοπτικής για ριζική ανατροπή της.

Ο Γ. Μελιτζανάς αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - στις αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα των εργαζομένων της ΔΕΗ, με την κατάργηση του συστήματος της ασφάλισης στον εργοδότη. Τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση χτυπά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Στις εξελίξεις στο χώρο των τραπεζών αναφέρθηκε ο Μ. Τριανταφυλλίδης, επισημαίνοντας πως με τη λεγόμενη πιλοτική εφαρμογή του "35ωρου" άνοιξε ο δρόμος για βαθιά απορύθμιση και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των τραπεζοϋπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ