Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΤΡΙΑΙΝΑ" - ΓΣΕΕ
Φταίει ο γάιδαρος, χτυπάνε το σαμάρι!

Στο απυρόβλητο η κυβέρνηση, που ανοιχτά πλέον ομολογεί ότι βγάζει στο ... σφυρί και το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας

Αρκετό καιρό μετά τις επίσημες δηλώσεις του προέδρου της ΕΤΒΑ Ι. Κασμά ότι κυβερνητική απόφαση είναι η ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την επιβεβαίωση αυτών των δηλώσεων από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, το σωματείο των ναυπηγείων, η ΤΡΙΑΙΝΑ,ο συνεταιρισμός των εργαζομένων και η ΓΣΕΕ αποφάσισαν να "λύσουν" τη σιωπή τους. Ετσι, με χτεσινές ανακοινώσεις τους - κατά το "φταίει ο γάιδαρος, χτυπάνε το σαμάρι" - απαντούν "όχι" στην κυβερνητική απόφαση για ξεπούλημα, αλλά συλλήβδην σε όλα τα δημοσιεύματα που ασχολούνται με το θέμα, κάνοντας λόγο για "προσπάθειες ορισμένων κύκλων να πλήξουν την αξιοπιστία των ναυπηγείων".

Στις ανακοινώσεις εκφράζουν τη στήριξή τους στο "ερμαφρόδιτο" μετοχικό σχήμα 51% - 49% (ΕΤΒΑ - συνεταιρισμός εργαζομένων αντίστοιχα), το οποίο και άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση. Πρόκειται για την ίδια τη συμφωνία, που επέβαλλε την παράδοση του μάνατζμεντ στην αγγλική πολυεθνική Brown end Root, με δραματικές συνέπειες τόσο για το ίδιο το ναυπηγείο, όσο και για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτό. Μάλιστα, πανηγυρίζουν για "την εργασιακή ειρήνη που εξασφαλίζει η διοίκηση του σωματείου και του συνεταιρισμού" (!), λησμονώντας την κατάργηση του δικαιώματος της ειδικότητας και την πολλαπλή ειδικότητα που επιβλήθηκε από την πολυεθνική, χάρη στην "εργασιακή ειρήνη".

Στο μεταξύ τόσο από την ΕΤΒΑ, όσο και από το υπουργείο σημειώνεται ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την εξαγορά του Σκαραμαγκά και γίνονται οι σχετικές διαδικασίες και συζητήσεις, αν και διαφαίνεται πως η ιδιωτικοποίηση θα αφεθεί για μετά τις εκλογές. Μάλιστα, παραγγελίες εκατοντάδων δισ. δραχμών του Πολεμικού Ναυτικού καθυστερούν, όπως και η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, με προφανέστατο στόχο να δοθούν σαν "προίκα" στους επίδοξους μνηστήρες.

Καμιά αναφορά για τα παραπάνω δε γίνεται στις ταυτόσημες ανακοινώσεις "Τρίαινας", Συνεταιρισμού και ΓΣΕΕ, ενώ, αντίθετα, περισσεύουν οι διαβεβαιώσεις και οι δεσμεύσεις ότι "θα διασφαλίσουν με τη στάση τους το ήρεμο κλίμα"!!!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιμένουν την έγκριση της ΕΕ (2002-01-29 00:00:00.0)
Κάτι παραπάνω από έγκλημα! (2001-08-08 00:00:00.0)
Ολοταχώς στο ξεπούλημα (2000-11-14 00:00:00.0)
Πωλούνται ΕΤΒΑ, Σκαραμαγκάς και Βιομηχανικές Περιοχές (2000-06-10 00:00:00.0)
Στρώνει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση (2000-04-26 00:00:00.0)
Αποκορύφωση της αθλιότητας (2000-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ