Σάββατο 10 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πωλούνται ΕΤΒΑ, Σκαραμαγκάς και Βιομηχανικές Περιοχές

Ανακοινώθηκαν και από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΕΤΒΑ

Την παράδοση και της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ) στο ιδιωτικό κεφάλαιο ανακοίνωσε χτες επίσημα από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης. Οπως ανακοινώθηκε, μαζί με την ΕΤΒΑ, θα παραδοθούν, επίσης, στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας) και όλες οι Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) της Ελλάδας. Μάλιστα, οι τελευταίες θα υπαχθούν υπό τον έλεγχο μιας Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία Ελληνικά Βιομηχανικά Ακίνητα, με την προοπτική αυτή η εταιρία να εισαχθεί στο χρηματιστήριο...

Η απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΤΒΑ, που μέχρι πρόσφατα κατείχε θέση - κλειδί στην ανάπτυξης της βιομηχανίας της χώρας. Από αυτή την άποψη, η απόφαση ιδιωτικοποίησης της ΕΤΒΑ αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο, αφού - η μέχρι πρότινος προβληματική τράπεζα - χάρισε, με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, εκατοντάδες δισεκατομμύρια στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Στη συνέχεια εξυγιάνθηκε με τα λεφτά του ελληνικού λαού και τώρα παραδίδεται, στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προσληφθεί χρηματοοικονομικός σύμβουλος, ο οποίος θα μελετήσει «πακέτο», την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των Βιομηχανικών Περιοχών. Βέβαια, η ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ, σε καμία περίπτωση δε γίνεται για να δραστηριοποιηθεί αποκλειστικά ως εμπορική τράπεζα, αλλά για να ενταχθεί στους ήδη διαμορφωμένους τραπεζικούς εταιρικούς σχηματισμούς.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Μαζί με την ΕΤΒΑ, «πωλητήριο» μπαίνει και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το μοναδικό ναυπηγείο τη χώρας που ακόμα βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο. Για να επιτευχθεί γρηγορότερα η ιδιωτικοποίηση του Σκαραμαγκά, η διοίκηση έχει έτοιμο σχέδιο που προβλέπει τη σημαντική μείωση του προσωπικού, ακόμα και κατά 700 εργαζόμενους. Το σχέδιο αυτό ονομάζεται «εξορθολογισμός του προσωπικού» με βασική αιχμή, τη μείωση του προσωπικού, την αλλαγή ειδικοτήτων και την επιβολή πολυειδικότητας.

Σύμφωνα με το διοικητή της ΕΤΒΑ και πρόεδρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Γ. Κασμά, από τις επόμενες μέρες, η διεύθυνση των Ναυπηγείων θα καλεί τους εργαζόμενους σε «συνέντευξη», προκειμένου να τους ανακοινωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, και να επιλέξουν αν προτιμούν τη Σκύλα ή τη Χάρυβδη! Συγκεκριμένα στις «συνεντεύξεις» αυτές θα κληθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αν δέχονται την αλλαγή ειδικότητας, την «οικειοθελή» απόλυσή τους, μετάθεση, κ.ο.κ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες εργαζομένων, οι τμηματάρχες του Ναυπηγείου, έχουν ήδη καταρτίσει λίστες, με το ποιος χρειάζεται και πού, και ποιος όχι.

Εκτός από τη δραστική μείωση του προσωπικού και την πλήρη κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, η κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να δώσει «προίκα» στους υποψήφιους αγοραστές. Στα πλαίσια αυτά, αναμένεται σύντομα να προχωρήσει στην ανάθεση παραγγελιών του Πολεμικού Ναυτικού, ύψους 500 περίπου δισεκατομμυρίων δραχμών. «Αυτές οι αναθέσεις - σημείωσε ο Γ. Κασμάς - εξασφαλίζουν την εσαεί βιωσιμότητα του Ναυπηγείου». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επίδοξοι αγοραστές είναι πολλοί, μεταξύ αυτών και ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου, Ν. Ταβουλάρης. Σε επισήμανση προς τον Γ. Κασμά, ότι η πιθανή απόκτηση του Σκαραμαγκά από τον Ν. Ταβουλάρη, δημιουργεί πρόβλημα «δεσπόζουσας θέσης» ο διοικητής της ΕΤΒΑ, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Οι 24 ΒΙΠΕ

Οι 24 Βιομηχανικές Περιοχές που δημιούργησε η ΕΤΒΑ τις περασμένες δεκαετίες, σαν ένα από τα πολλά κίνητρα για την ενίσχυση της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα περάσουν υπό τον έλεγχο μιας Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία Ελληνικά Βιομηχανικά Ακίνητα. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης με τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των ΒΙΠΕ στην ανώνυμη εταιρία, θα αναζητηθούν επενδυτές, οι οποίοι αναμένεται να προσφέρουν νέα κεφάλαια σ' αυτήν την εταιρία.

Οι 24 ΒΙΠΕ της ΕΤΒΑ, είναι συνολικής έκτασης 34.500 στρεμμάτων, από τα οποία τα 18.500 έχουν διατεθεί σε επιχειρήσεις. Στις ΒΙΠΕ είναι εγκατεστημένες 1.214 επιχειρήσεις, που απασχολούν 37.000 εργαζόμενους, έχουν γίνει επενδύσεις ύψους άνω των 600 δισεκατομμυρίων δραχμών, ενώ κατά τον υπουργό Ανάπτυξης η λογιστική αξία των ΒΙΠΕ είναι του ύψους των 67 δισεκατομμυρίων δραχμών. Το τελευταίο δημιουργεί σημαντικά ερωτηματικά, αφού η λογιστική αξία δε λαμβάνεται υπόψη στις αγοραπωλησίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο «μνηστήρας» έγινε... Λούης (2002-03-13 00:00:00.0)
Περιμένουν την έγκριση της ΕΕ (2002-01-29 00:00:00.0)
Στο «στίβο» της ιδιωτικοποίησης (2000-08-06 00:00:00.0)
Φταίει ο γάιδαρος, χτυπάνε το σαμάρι! (1999-08-25 00:00:00.0)
Στο "σφυρί" και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (1999-06-24 00:00:00.0)
Στο "σφυρί" Λάρκο και όλες οι "προβληματικές" (1996-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ