Τετάρτη 13 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ο «μνηστήρας» έγινε... Λούης

Ερμαιο των ανταγωνισμών ανάμεσα στις πολυεθνικές η κυβέρνηση Σημίτη, δηλώνει εμμονή στο ξεπούλημα

... Κανονικά συνεχίζονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του σκανδάλου ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, διατείνονται στο υπουργείο Ανάπτυξης και φαίνεται να μην ιδρώνει το αυτί τους από τις ραγδαίες εξελίξεις του τελευταίου διημέρου με την πώληση του «μνηστήρα» HDW στην αμερικανική One Equity Partners. Χθες, μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό την προεδρία του υφυπουργού Αλ. Καλαφάτη και της διοίκησης της ΕΤΒΑ με τη συμμετοχή του διοικητή Γ. Κασμά και του υποδιοικητή Κ. Νικόλη, ανακοινώθηκε ότι συζητήθηκε το θέμα της αποστολής συμπληρωματικών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε η τελευταία να αποφανθεί αν τίθεται ή όχι ζήτημα συγκέντρωσης! Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, η ΕΤΒΑ απέστειλε επιστολή προς τους Γερμανούς, ζητώντας να ενημερωθεί για το αν οι εξελίξεις θα επηρεάσουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών!

Την ώρα που όλα αυτά γίνονται στη χώρα μας, στη Γερμανία, έχει ξεσπάσει σάλος από την πώληση του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας σε αμερικανικά συμφέροντα. Η HDW θεωρείται ως το μεγαλύτερο πολεμικό ναυπηγείο της Ευρώπης το οποίο κατέχει πρωτοποριακή τεχνογνωσία στην κατασκευή υποβρυχίων. Κύκλοι, συνεπώς συνδέουν την εξαγορά της HDW, ως την επίτευξη του στόχου των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών, να βάλουν χέρι στη γερμανική τεχνογνωσία, κατασκευής μη πυρηνικών υποβρυχίων.

Σχετικά με το αν υφίσταται το ενδιαφέρον των Γερμανών, και πριν από ό,τι φαίνεται ενημερωθούν επισήμως οι εμπλεκόμενοι φορείς, η ΕΤΒΑ μετέφρασε δελτίο Τύπου της HDW το οποίο προφανώς θα διανεμηθεί στο γερμανικό Τύπο, στο οποίο η γερμανική εταιρία φέρεται να δηλώνει: «η HDW πιστεύει ότι τα Ελληνικά Ναυπηγεία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική της... ο νέος κύριος μέτοχος της HDW, η "One Equity Partners", έχει υποσχεθεί ότι θα διατηρήσει τη HDW ως ανεξάρτητο ναυπηγείο που θα διεξαγάγει όλες τις ναυπηγικές εργασίες». Η ΕΤΒΑ, πάντως, ενημερώθηκε, μέσω... δελτίου Τύπου!

Σε ό,τι αφορά την πώληση της ίδιας της ΕΤΒΑ στην Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς μέρες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, θα ανακοινώσει την απεμπλοκή της ΕΤΒΑ από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία μέχρι να πουληθούν, θα περάσουν υπό τον έλεγχο του δημοσίου, κατά πάσα πιθανότητα στη ΔΕΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ