Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ολοταχώς στο ξεπούλημα

Η κυβέρνηση ανακάλεσε την προ διμήνου απόφασή της για πλήρη ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων  μέχρι το Μάη ή Ιούνη του 2001, για να τα ξεπουλήσει 2-3 μήνες νωρίτερα

Ακόμα πιο γρήγορα απ' ό,τι είχε αποφασίσει και ανακοινώσει πριν δύο μήνες περίπου, επιδιώκει η κυβέρνηση να ξεπουλήσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Συγκεκριμένα, χτες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπό τον υφυπουργό Βιομηχανίας, Αλ. Καλαφάτη, αποφασίστηκε, οι διαδικασίες ξεπουλήματος να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε τέσσερις μήνες από σήμερα αντί οχτώ που είχε οριστεί. Στη σύσκεψη πήραν μέρος η διοίκηση της ΕΤΒΑ, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΟ Σπ. Τραυλός και οι τράπεζες Αλφα Πίστεως και Εμπορική, που έχουν προσληφθεί ως σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης. Εντός των ημερών θα κληθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης και «εκπρόσωποι» των εργαζομένων, ώστε να διερευνηθούν... ανώδυνοι τρόποι εκδίωξης 700 και πλέον εργαζομένων από το ναυπηγείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από τη σύσκεψη, έως αυτή τη στιγμή υπάρχει «αξιόλογο επενδυτικό ενδιαφέρον» για την εξαγορά του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας και της Ανατολικής Μεσογείου. Ωστόσο, την ερχόμενη βδομάδα έχει οριστεί και νέα σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχει και η πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων «Η Τρίαινα». Στη σύσκεψη αυτή θα επιδιωχτεί να συμφωνηθεί πώς θα γίνει η μείωση του προσωπικού, δηλαδή με απολύσεις ή με «οικειοθελείς αποχωρήσεις», αλλά και να επιλυθούν και οι τελευταίες «εκκρεμότητες» μεταξύ της πλειοψηφίας του σωματείου και της ΕΤΒΑ, ώστε το ναυπηγείο να πουληθεί στο 100%.

Συνεπώς προκύπτει ότι ξεπεράστηκαν οι «διαφωνίες» για τον τρόπο του ξεπουλήματος, από την προσκείμενη στην κυβέρνηση πλειοψηφία του σωματείου, η οποία επιζητούσε ενεργό συμμετοχή στις διαδικασίες ξεπουλήματος, σημείο το οποίο προκαλούσε «τριβές» με τη διοίκηση της ΕΤΒΑ, που απαιτούσε να έχει τον πλήρη έλεγχο των κινήσεων στις διαδικασίες του ξεπουλήματος. Αλλωστε, και από το υπουργείο Ανάπτυξης λέγεται ότι «οι εργαζόμενοι φέρονται πλέον πιο διαλλακτικοί» και εκφράζεται η βεβαιότητα ότι δε θα υπάρξει αντίρρηση από την πλευρά της πλειοψηφίας του σωματείου στη διαδικασία του ξεπουλήματος. Διότι οι «τριβές» καμία σχέση δεν είχαν με την αντίδραση για το ξεπούλημα, αλλά για το ρόλο που θα έπαιζαν ορισμένοι μεγαλοσχήμονες «εκπρόσωποι» των εργαζομένων, που διεκδικούν καταφανώς ρόλο και μερίδιο από την «πίτα» του ξεπουλήματος.

Το σημαντικό ενδιαφέρον των επενδυτών για την εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θεωρείται ως «ένα το κρατούμενο», αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στα ιδιωτικά συμφέροντα να απολύσει τον έναν στους τρεις εργαζόμενους, ενώ παράλληλα έχει υπογράψει συμφωνίες για την ανάθεση έργων ύψους σχεδόν ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών, τα οποία βέβαια θα παραχωρηθούν στους ιδιώτες. Σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις στελεχών της ΕΤΒΑ, με τις υφιστάμενες παραγγελίες προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κυρίως από το Πολεμικό Ναυτικό, το ναυπηγείο καθίσταται βιώσιμο και κερδοφόρο για τουλάχιστον 15 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ