ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Δηλώνουν αισιόδοξοι

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.- Εποικοδομητική επίσκεψη στα γραφεία της ΠΑΕ Αρης έκανε χτες ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, που είχε συνεργασία με τον πρόεδρο της ομάδας κ. Λάκη Ιωαννίδη και όλο το διοικητικό επιτελείο της ΠΑΕ, που αποτελούσαν ακόμα οι κ. Ψαρράς, Βένος, Σκόντζος, Καραμπέρης και Παναγιωτάκης. Με την ευκαιρία της παρουσίας του ο κ. Κοντομηνάς στη Θεσσαλονίκη έκανε και τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις του για το μέλλον της ομάδας και τα προσωπικά του σχέδια γι' αυτήν.

"Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Το ίδιο θέλω, λοιπόν, να είναι και οι φίλαθλοι του Αρη. Να μην ανησυχούν και να είναι περήφανοι για την ομάδα τους. Η περσινή περίοδος ήταν δοκιμαστική. Φέτος ξεκινάει, ουσιαστικά, η νέα εποχή του Αρη" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς και συνέχισε: "Είμαι αισιόδοξος. Εχουμε έναν προπονητή που γνωρίζει πολύ το χώρο του και κάνει καταπληκτική δουλιά. Στους πρώτους αγώνες θα μελετήσουμε τις ανάγκες της ομάδας, ώστε στη νέα χρονιά να κάνουμε όποιες συμπληρωματικές κινήσεις χρειάζονται για να την ενισχύσουμε με ό,τι καλύτερο έμψυχο υλικό υπάρχει στην αγορά".

Σχετικά με την εκφρασθείσα ανησυχία του κόσμου για τη μελλοντική πορεία της ομάδας, ο κ. Κοντομηνάς απάντησε:

"Οταν ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο, του πήρε επτά μέρες. Οι φίλαθλοι του Αρη βλέπουν την πραγματικότητα και ξέρουν ότι δε γίνονται θαύματα σε μία μέρα. Τις πρώτες μέρες είναι φυσιολογικό και σε παιχνίδια δευτερεύουσας σημασίας να υπάρξουν άτυχες στιγμές, όπως θα υπάρξουν και στο μέλλον. Αυτό δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι η πορεία του Αρη ήταν και θα είναι πάντοτε ανοδική. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πολύ καλή διοίκηση, έναν άριστο τεχνικό, πολλούς καλούς παίκτες και θα πάμε καλά τα επόμενα χρόνια. Ο Αρης βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του".

Ντ. Κ.

ΣΤΙΒΟΣ
Βολιώτικη υπόθεση!

Χρυσό μετάλλιο η Τσιαμήτα, χάλκινο η Βασδέκη. Μεγάλη επιτυχία των αθλητριών μας στο τριπλούν

Δυο κορίτσια από το Βόλο "τρέλαναν" κόσμο χτες στη Σεβίλλη. Η Βούλα Τσιαμήτα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν με 14.88 από την πρώτη κιόλας προσπάθεια, ενώ η Ολγα Βασδέκη αν και μας... έκοψε τη χολή (πέρασε στην τρίτη προσπάθεια με 14.20 οριακά όγδοη) όμως βρήκε την αυτοπεποίθησή της και στην 5η προσπάθεια έφτασε στα 14.61 και έμεινε τρίτη, αφού η Κουβανέζα Γιόμιλε Αλντάμα αν και πήδησε το ίδιο ήταν δεύτερη, γιατί είχε καλύτερες προσπάθειες από την Ολγα. Ο θρίαμβος του ελληνικού αθλητισμού σε όλο του το μεγαλείο.

  • Ο Παναγιώτης Σαρρής τα πήγε μια χαρά στα 200 μέτρα. Αν αναλογιστεί το νεαρό της ηλικίας του ο Ελληνας αθλητής θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος, αφού σημείωσε ατομικό ρεκόρ με 20.65 στα προημιτελικά της κούρσας. Μπορεί να μην πέρασε στον ημιτελικό, όμως απόκτησε εμπειρίες που θα του χρησιμεύσουν στη συνέχεια της καριέρας του. Το πρωί πέτυχε 20.78 και 4ος κατάφερε να προκριθεί. Οπως και ο Κώστας Κεντέρης που ήταν πρώτος στη σειρά του με 20.68, όμως το απόγευμα δεν παρουσιάστηκε αφού ένα τράβηγμα τον κράτησε εκτός αγώνα.

Στο ίδιο αγώνισμα ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος δεν κατάφερε να περάσει στα προημιτελικά, αφού ήταν 4ος στη σειρά του με 20.82. Ο Πατρινός σπρίντερ με πολλές ατυχίες φέτος (βλέπε τραυματισμούς) ψάχνει να βρει τον εαυτό του ενόψει της πρόκλησης που ακούει Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ.

Τέλος στα 200 μέτρα των γυναικών η Κατερίνα Κόφφα χθες το πρωί με 23.25 προκρίθηκε στα προημιτελικά, όμως ως εκεί. Ηταν 5η στη σειρά της με 23.28 και είπε "αντίο" για τη συνέχεια.

  • Η Μικαέλα Μελίντε από τη Ρουμανία ήταν η θριαμβεύτρια στον τελικό της σφυροβολίας γυναικών. Η ανίκητη Βαλκάνια αθλήτρια έριξε 75.20 και κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση το χρυσό μετάλλιο.
  • Μίνι έκπληξη στον τελικό των 880 μέτρων γυναικών όπου το χρυσό μετάλλιο πήρε η Τσέχα Λουτμίλα Φορμάνοβα με επίδοση 1.56.68, δίνοντας το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην πατρίδα της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης.
  • Στα 1.500 μέτρα των ανδρών νικητής ήταν, ποιος άλλος, ο Μαροκινός Ελ Γκερούζ με σπουδαία επίδοση 3.27.65, καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο.
Η άνθηση του στίβου

Την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές δε γνωρίζαμε τι θα έκαναν στον τελικό του τριπλούν γυναικών η Βούλα Τσιαμήτα και η Ολγα Βασδέκη. Τα δυο κορίτσια από το Βόλο είχαν βάσιμες ελπίδες (κυρίως η πρώτη) ακόμη και για το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης. Λίγες μέρες πίσω όμως είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την "γκαζέλα" Κατερίνα Θάνου που χρόνο με το χρόνο δείχνει τα... δόντια της, να είναι στην τρίτη θέση στον τελικό των 100 μέτρων με εκπληκτική επίδοση και αφού στα προημιτελικά και ημιτελικά είχε σπάσει δυο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ να δίνει μια μεγάλη αίγλη στον ελληνικό στίβο. Είναι το ανερχόμενο αστέρι στα σπριντ, τονίζουν οι ειδικοί και δεν έχουν άδικο. Μικρή στο δέμας, όμως πεισματάρα, καλά προπονημένη και με ένα προπονητή "μετρ" στην κατασκευή μεγάλων αθλητών, τον Χρήστο Τσέκο. Βάζει πλώρη για το χρυσό μετάλλιο του Σίδνεϊ. Αλλωστε το δήλωσε η Κατερίνα: "Η Τζόουνς δεν είναι ανίκητη, κανένας στον κόσμο δεν είναι ανίκητος".

***

Σα να μην έφτανε ο θαυμασμός για την Θάνου, μια ακόμη κοπέλα, η Θεσσαλονικιά Τασούλα Κελεσίδου θαρρείς πως... ζήλεψε τη δόξα της 100άρας μας έστειλε τον δίσκο τόσο μακριά, ώστε να πάρει το ασημένιο μετάλλιο. Πάντα σεμνή η υψηλόσωμη ρίπτρια του Ηρακλή, απέφυγε τα μεγάλα λόγια και υποσχέθηκε ακόμη... καλύτερες μέρες. Στο ίδιο άθλημα είχαμε στον τελικό και τις Στέλλα Τσικούνα, Κατερίνα Βόγγολη.

***

Μετράμε ήδη δυο μετάλλια. Και ακόμη δεν έχουν αγωνιστεί ο σχεδόν βέβαιος για το βάθρο Κώστας Γκατσιούδης, ο Μιρέλα Μανιάνι, καθώς και η σκυταλοδρομία 4Χ100 των γυναικών. Σε αυτούς αν προσθέσουμε την καλή παρουσία του Χρήστου Πολυχρονίου και τη δεδομένη αξία της Νίκης Ξάνθου και του Λάμπρου Παπακώστα (αποκλείστηκαν από τους τελικούς όμως ο χρόνος τρέχει υπέρ τους ενόψει της Ολυμπιάδας στην Αυστραλία το ερχόμενο καλοκαίρι), μπορούμε να μιλάμε για μια πραγματική άνθηση του ελληνικού στίβου.

***

Ας ελπίσουμε τα μυαλά να μείνουν "στεριωμένα" εκεί που πρέπει, έτσι ώστε να έχουμε ακόμη πιο σημαντικές επιτυχίες στο Σίδνεϊ. Πρέπει επιτέλους η εποχή που είμαστε "κομπάρσοι" στις μεγάλες διοργανώσεις να περάσει. Ανεπιστρεπτί.

Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Το πρωτο χρυσό μεταλλιο για την Ελλάδα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα χάρισε

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα χάρισε χτες στο τριπλούν η Β. Τσιαμήτα

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Μονόδρομος η νίκη

Με το δεύτερο αγώνα της, συνεχίζει τις υποχρεώσεις της η εθνική μας ομάδα νέων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που γίνεται στο Κατάρ. Σήμερα, στις 21.00, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει το αντίστοιχο της Τυνησίας. Οι διεθνείς μας θέλουν πάση θυσία να δείξουν ότι αξίζουν κάτι καλύτερο και ότι είναι ικανοί να εξασφαλίσουν τη νίκη από τους Τυνήσιους. Αυτό φαίνεται και από τα λόγια του ομοσπονδιακού τεχνικού, Δημήτρη Σκούφα: "Πρέπει να παραδειγματιστούμε από τα λάθη που κάναμε (στον αγώνα με τη Δανία) γιατί μετά από το ισόπαλο αποτέλεσμα του αγώνα Ισραήλ - Τυνησία 19 - 19, είμαστε με το μαχαίρι στο λαιμό. Κυρίως χρειάζεται να αποφύγουμε τα αβίαστα λάθη, όπως στο παιχνίδι με τη Δανία, σε αντίθεση με το ότι εμείς προκαλέσαμε με την τακτική μας, λάθη στην αντίπαλη ομάδα".

ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ

ΔΙΣΚΟΣ (Γ):

1. Φράνκα Ντιτς (Γερμανία) 68,14 μ., 2. Αναστασία Κελεσίδου 66,05 μ., 3. Νικολέτα Γκράσου (Ρουμανία) 65,35 μ. ... 8. Στέλλα Τσικούνα 63,43 μ. ... 11. Κατερίνα Βογγόλη 61,00 μ.

3.000 ΣΤΙΠΛ (Α):

1. Κρίστοφερ Κοσκέι (Κένυα) 8.11.76, 2. Γουίσλον Μπόιτ - Κίπκετερ (Κένυα) 8.12.09, 3. Αλί Εζίν 8.12.73

ΥΨΟΣ (Α):

1. Βιάτσεσλαβ Βορονίν (Ρωσία) 2,37 μ., 2. Μαρκ Μπόσγουελ (Καναδάς) 2,35 μ., 3. Μάτιν Μπους (Γερμανία) 2,32 μ.

ΜΗΚΟΣ (Γ):

1. Νιούρκα Μοντάλβο (Ισπανία) 7,06 μ., 2. Φιόνα Μέι (Ιταλία) 6,94 μ., 3. Μάριον Τζόουνς (ΗΠΑ) 6,83 μ.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

08.45: 50.000 μ. Βάδην (Α) τελικός, 11.00: 110 μ. εμπ. (Α) δεκάθλου, 11.30:Σφαιροβολία (Γ) προκριματικός (Α και Β γκρουπ), 12.00:Δισκοβολία (Α) δεκάθλου (Α γκρουπ), 13.30:110 μ. εμπ. (Γ) προκριματικός, 13.50: Δισκοβολία (Α) δεκάθλου (Β γκρουπ), 19.00: Ακοντισμός (Α) δεκάθλου (Α γκρουπ), 19.45:800 μ. (Α) προκριματικός, 20.30: 200 μ. (Γ) ημιτελικός, 20.50: 200 μ. (Α) ημιτελικός, 21.00: Ακοντισμός (Α) δεκάθλου (Β γκρουπ), 21.05: Τριπλούν (Α) τελικός, 21.15:Σφαιροβολία (Γ) τελικός, 21.25:110 μ. εμπ. (Α) τελικός, 21.45: 400 μ. (Γ) τελικός, 22.05: 400 μ. (Α) ημιτελικός, 22.40:1.500 μ. (Α) δεκάθλου, 23.00: 1.500 μ. (Γ) προκριματικός, 23.35: 5.000 μ. (Α) προκριματικός.

Η ΕΤ-1 θα συνδεθεί "ζωντανά" με τη Σεβίλλη από τις 11.00 έως τις 14.00 και από τις 19.45 έως τις 23.00.

Τέλος εποχής για Μέι

Η Ιταλίδα πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια του μήκους, Φιόνα Μέι, αποφάσισε ν' αποσυρθεί από την ενεργό δράση μετά τη δεύτερη θέση, που πήρε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης.

Η Μέι "έμεινε" στη δεύτερη θέση από την Ισπανίδα Νιούρκα Μοντάλβο, της οποίας η τελευταία προσπάθεια, που της χάρισε το χρυσό, φάνηκε ότι ήταν πολύ κοντά στο άκυρο.

Η ένσταση της ιταλικής ομάδας απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή της IAAF.

"Αρκετά", είπε ο σύζυγος και προπονητής της, Τζιάνι Ιαπισίνο. "Αυτό ήταν το τέλος".

Εξάλλου, δακρυσμένη η Μέι δήλωσε: "Είδα ότι ήταν φάουλ. Δε θέλω να δείξω ότι δεν ξέρω να χάνω αλλά όλοι το είδαν. Δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι". Η Μέι, η οποία θα γίνει 30 χρόνων στο τέλος του 1999, παλιότερα αγωνίστηκε ως Βρετανίδα και αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια νεανίδων το 1988. Αγωνίζεται με τα χρώματα της Ιταλίας από το 1994 και έγινε η πρώτη που αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1995 στο Γκέτεμποργκ. Ο σύζυγός της, που γεννήθηκε στις ΗΠΑ, είναι Ιταλός, πρωταθλητής του επί κοντώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ