ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ασύδοτες οι πολυεθνικές, απροστάτευτος ο καταναλωτής

  • Αρχισε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύσταση "Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων"
  • Β. Μπούτας: Να αποσυρθεί το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο

Απροστάτευτος, έναντι των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων και στο όνομα του κέρδους δεν υπολογίζουν τίποτα, παραμένει ο Ελληνας καταναλωτής, καθώς με το νομοσχέδιο, που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο σύσταση "Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων", η ασυδοσία παραμένει και η απουσία ουσιαστικού ελέγχου διαιωνίζεται.

Το νομοσχέδιο, με το οποίο διαφωνούν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς του χώρου, συζητείται από χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και όπως προέκυψε από τη συζήτηση κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ρίξει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών, εμφανιζόμενη ως προστάτης της ποιότητας των τροφίμων.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε, μιλώντας στην επιτροπή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να οικοδομήσει ένα ευαίσθητο προφίλ εν όψει των εκλογών, αλλά δε λύνει τα πραγματικά προβλήματα στο χώρο των τροφίμων, τα διαιωνίζει και με την πολιτική της συνεχίζει να εξυπηρετεί τις πολυεθνικές και τις εγχώριες μεγάλες εταιρίες τροφίμων.

Ο βουλευτής χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο το νομοσχέδιο, αφού δεν καθιερώνεται πραγματικός ενιαίος φορέας ελέγχου των τροφίμων. Πρόκειται, είπε, για στάχτη στα μάτια του κόσμου, καθώς δεν ελέγχεται ο τομέας της παραγωγής των προϊόντων, όπου οι πολυεθνικές χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό χρησιμοποιούν διάφορα δηλητήρια (φάρμακα, λιπάσματα κ.ά.), με μόνο στόχο τα υπέρογκα κέρδη.

Ο τομέας των τροφίμων, τόνισε ο Β. Μπούτας, κατέχει στρατηγική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο και επικρατεί σκληρός ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα οι διάφορες πολυεθνικές, στο όνομα του κέρδους, να μην έχουν κανέναν ηθικό φραγμό. Αφού υπογράμμισε ότι από το 1981 και μέχρι σήμερα η χώρα μας γίνεται συνεχώς ελλειμματική σε αγροτικά προϊόντα, αυξάνονται οι εισαγωγές και μειώνεται η παραγωγή, λόγω του φραγμού που θέτουν οι διάφορες ποσοστώσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων.

Οπως ομολόγησε και ο παριστάμενος υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος, αλλά και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ακριτίδης το νομοσχέδιο υλοποιεί κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σχολιάζοντας το παραπάνω ο Β. Μπούτας τόνισε ότι κουμάντο στην ΕΕ κάνουν οι πολυεθνικές και συνακόλουθα επιβάλλουν τη θέλησή τους και απαιτούν τη διαιώνιση της ασυδοσίας τους. Χρειάζεται επιτέλους να υπάρξει αντίσταση, είπε ο βουλευτής, να ακουστεί και ένα "όχι" για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι η τροφή και η υγεία του ελληνικού λαού.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ φτάσαμε στο σημείο το 80% των προϊόντων που καταναλώνουμε να είναι εισαγόμενα και ζήτησε να υπάρξει εξισορρόπηση της ζωικής και της φυτικής παραγωγής της χώρας μας. Να ξέρουμε τι παράγουμε και τι εισάγουμε, είπε, υπογραμμίζοντας όμως ότι κάτι τέτοιο σκοντάφτει στις ποσοστώσεις της ΕΕ.Με τις ακολουθούμενες πολιτικές, είπε ο βουλευτής, οι πολυεθνικές ελέγχουν τα πάντα και ανέφερε χαρακτηριστικά την κατάργηση της αναγραφής στα προϊόντα της χώρας προέλευσης, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση και στην οποία μόνο το ΚΚΕ αντιτάχθηκε. Ζήτησε δε ο έλεγχος των τροφίμων να γίνεται όπου αυτά είναι συγκεντρωμένα και όχι δειγματοληπτικά όταν αυτά πια έχουν φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, γιατί τότε είναι πλέον αργά και οι κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών τεράστιοι.

Σχολιάζοντας τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα την κατάργηση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων υπενθύμισε ότι η ίδρυση του οργανισμού ήταν μια ενδοκαπιταλιστική διευθέτηση και πρόσθεσε ότι κανένας από τους βιομήχανους των προβληματικών επιχειρήσεων που έφαγαν αρκετά δισεκατομμύρια δεν πήγε φυλακή.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

Ο Ε. Βενιζέλος στην παρέμβασή του όλο αυταρέσκεια ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο είναι καινοτόμο, προστατεύει τον καταναλωτή, διασφαλίζει τον έλεγχο και καθιερώνει πρωτοφανείς εγγυήσεις διαφάνειας!

Προανήγγειλε δε ότι σήμερα θα καταθέσει τροπολογία για τα καύσιμα, σύμφωνα με την οποία θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις για να λειτουργεί το πλαφόν στην τιμή των καυσίμων, όταν αυτό επιβάλλεται. Επίσης, θα δημοσιοποιούνται τα ανώτατα ποσοστά κέρδους των διυλιστηρίων, των εταιριών και των πρατηρίων.

Σήμερα στην επιτροπή θα προσέλθουν εκπρόσωποι των φορέων από τους οποίους ο υπουργός απέκλεισε τους γεωπόνους, τους κτηνιάτρους και τους ελεγκτές δημόσιας υγείας, τους οποίους πρότεινε ο Β. Μπούτας.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Στο στόχαστρο τα δωρεάν σχολικά βιβλία Παρακάμπτεται ο ΟΕΔΒ στην προμήθεια και διανομή των σχολικών βιβλίων με διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Ν. Γκατζής: Χτυπιέται η δωρεάν παιδεία και ανοίγει ο δρόμος στους μεγαλοεκδότες

To δρόμο για την κατάργηση της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων ανοίγει η κυβέρνηση με διάταξη που υπάρχει στο νομοσχέδιο για την καθιέρωση "κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας". Σύμφωνα με αυτήν παρακάμπτεται ο Οργανισμός Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) από τη διαδικασία προμήθειας και διανομής των σχολικών βιβλίων και η αρμοδιότητα αυτή δίνεται στις κατά τόπους σχολικές επιτροπές.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου άρχισε χτες στο θερινό τμήμα της Βουλής και καταγγέλλοντας τη διάταξη ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής υπενθύμισε την τύχη που είχαν ανάλογες μεταφορές αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, είπε ότι οι παιδικοί σταθμοί και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων μεταφέρθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς αντίστοιχη μεταφορά πόρων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται περαιτέρω οι γονείς για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Ανάλογη τύχη περιμένει και τα σχολικά βιβλία, είπε ο βουλευτής, καθώς καραδοκούν διάφοροι μεγαλοεκδότες για να δραστηριοποιηθούν στο σχολικό βιβλίο, κάτι που φάνηκε και από τον καβγά που είχαν μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει τις σχολικές βιβλιοθήκες.

Υπενθύμισε ότι ανάλογα χτυπήματα κατά της δωρεάν διανομής είχαν γίνει και στο παρελθόν από τον Γ. Σουφλιά, αποτελούν υπόδειξη του ΟΟΣΑ και ζήτησε τα σχολικά βιβλία να παραμείνουν στο δημόσιο και να αναβαθμιστεί ο ΟΕΔΒ.

Ο βουλευτής κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με άλλη διάταξη να νομιμοποιήσει το διάτρητο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ενώ ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την κατοχύρωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Οσον αφορά το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας είπε ότι αυτό είναι ακρωτηριασμένο και τόνισε ότι θα ήταν θετικό μόνο εάν ήταν η κατάληξη ενός κρατικού και δωρεάν συστήματος γλωσσομάθειας με πυρήνα το δημόσιο σχολείο. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ και ο ΣΥΝ, ενώ κατά ήταν το ΔΗΚΚΙ.

Ο Γ. Αρσένης θα καταθέσει τροπολογία για τους Ελληνες φοιτητές που προέρχονται από τα πανεπιστήμια της Πρίστινα. Η σκέψη που υπάρχει στο υπουργείο ήταν να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια και ανάλογα με τη βαθμολογία να καταταγούν σε αντίστοιχο εξάμηνο.

Διάλυση διά της "αναδιάρθρωσης"

Ενας θεσμός γενικά χρήσιμος, αλλά ταυτόχρονα βαθύτατα προβληματικός, ήταν πάντα οι Επιθεωρήσεις Εργασίας. Χρήσιμος, γιατί συνιστά έναν διοικητικό ελεγκτικό μηχανισμό, που σκοπό έχει - βάσει του ιδρυτικού του νόμου - να μεριμνά για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, παρεμβαίνοντας προς αυτή την κατεύθυνση με ελέγχους, συστάσεις ή και κυρώσεις προς τους παρανομούντες εργοδότες. Προβληματικός, λόγω της ελλιπέστατης στελέχωσης και υλικοτεχνικής υποδομής για να ανταποκριθεί σε ένα τόσο σημαντικό έργο, της απόλυτης εξάρτησης από κυβερνήσεις, που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για τον εργαζόμενο άνθρωπο, των "στεγανών" που πάντα διατήρησε απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και των ανοιχτών καναλιών "επικοινωνίας", ακόμα και διαπλοκής, με την πλευρά της εργοδοσίας, παρά τις όποιες εξαιρέσεις. Η όποια θετική "απόδοση" και αυτού του Σώματος εξαρτήθηκε πάντα από την πίεση που δέχτηκε από τα συνδικάτα και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Με άλλα λόγια, όπου υπήρχε στρίμωγμα, όπου υπήρχαν τεκμηριωμένες καταγγελίες και στοιχεία που μάζευαν με τους δικούς τους ελέγχους τα συνδικάτα και τα μέλη τους, όπου υπήρχαν αγώνες, τότε έκανε πού και πού και η Επιθεώρηση το "θαύμα" της. Ακόμα και οι εκάστοτε υπουργοί Εργασίας συχνά - πυκνά ομολογούσαν ότι ο θεσμός "μπάζει" και επαγγέλλονταν τη... βελτίωσή του.

Παρ' όλα αυτά, για τους εργοδότες και για τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντά τους, ο καλύτερος έλεγχος είναι ο έλεγχος που δε γίνεται. Ιδιαίτερα στις μέρες μας. Οπου κοινός στόχος τους είναι η επαναφορά σε έναν εργασιακό Μεσαίωνα και η μετατροπή των εργασιακών χώρων κυριολεκτικά σε ξέφραγα αμπέλια. Οπου η κυβέρνηση ήρθε, διά νόμου, να θέσει υπό κατάργηση το σταθερό ωράριο και τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επεκτείνοντας τη μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο. Οπου η "μαύρη", ανασφάλιστη, εργασία έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας. Οπου τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας έχουν χαλαρώσει δραματικά, με αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Οπου ο αυταρχισμός της εργοδοσίας γνωρίζει κυριολεκτικά μέρες δόξας. Αυτός είναι ο λόγος που ακόμα και αυτός ο κολοβός μηχανισμός των Επιθεωρήσεων Εργασίας πάει από το κακό στο χειρότερο και μάλιστα στο όνομα της... αναδιάρθρωσής του. Η... αναδιάρθρωση, που έγινε διά της ένταξης των Επιθεωρήσεων στις αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, σήμανε τη ραγδαία υποβάθμισή τους. Οχι βέβαια γιατί έφταιγε αυτή καθαυτή η αλλαγή, αλλά γιατί χρησιμοποιήθηκε σαν μια ευκαιρία για να δοθεί ένα δραστικό χτύπημα σε κάθε υποψία ελέγχου της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Ωσπου ήρθε η νέα... αναδιάρθρωση διά της επαναφοράς του θεσμού στο υπουργείο Εργασίας και διά της αναβάπτισής του σε "Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας", όπως προβλέπεται σε διατάξεις του αντεργατικού νόμου 2639/98, με τον οποίο η κυβέρνηση ήρθε να θεσμοθετήσει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Και επειδή οι διατάξεις ενός τέτοιου νόμου δεν μπορεί παρά να έχουν ενότητα και συνέπεια στόχων, η κυβέρνηση ήρθε να δώσει ουσιαστικά τη χαριστική βολή στην αποστολή και στο έργο των Επιθεωρήσεων Εργασίας. Να αφήσει ακόμα και ολόκληρες βιομηχανικές ζώνες και περιοχές, όπως Οινόφυτα - Σχηματάρι, Πέραμα κ.ά., χωρίς καν Επιθεωρήσεις Εργασίας! Η προχτεσινή εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας προς τους υπαλλήλους της... νέας Επιθεώρησης δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το μέγεθος της αποδιάρθρωσης που υπηρετεί η "αναδιάρθρωση", ακόμα και όταν αυτή συντελείται σε βάρος της υγείας, της ακεραιότητας και της ίδιας της ζωής των εργαζομένων.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ 902
Για το Φορέα Ελέγχου Τροφίμων

Παρακολουθήστε από την Τηλεόραση του "902", σήμερα Τετάρτη 25.8.99, την εκπομπή: "ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ",στις 22.00.

Ο δημοσιογράφος Κ. Καραχάλιος φιλοξενεί στο στούντιο του "902" τους:

Μπούτα Βαγγέλη - βουλευτή του ΚΚΕ και Τριανταφύλλου Παναγιώτη - μέλος του ΔΣ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με θέμα: Το Νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ