Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ασύδοτες οι πολυεθνικές, απροστάτευτος ο καταναλωτής

  • Αρχισε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύσταση "Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων"
  • Β. Μπούτας: Να αποσυρθεί το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο

Απροστάτευτος, έναντι των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων και στο όνομα του κέρδους δεν υπολογίζουν τίποτα, παραμένει ο Ελληνας καταναλωτής, καθώς με το νομοσχέδιο, που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο σύσταση "Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων", η ασυδοσία παραμένει και η απουσία ουσιαστικού ελέγχου διαιωνίζεται.

Το νομοσχέδιο, με το οποίο διαφωνούν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς του χώρου, συζητείται από χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και όπως προέκυψε από τη συζήτηση κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ρίξει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών, εμφανιζόμενη ως προστάτης της ποιότητας των τροφίμων.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε, μιλώντας στην επιτροπή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να οικοδομήσει ένα ευαίσθητο προφίλ εν όψει των εκλογών, αλλά δε λύνει τα πραγματικά προβλήματα στο χώρο των τροφίμων, τα διαιωνίζει και με την πολιτική της συνεχίζει να εξυπηρετεί τις πολυεθνικές και τις εγχώριες μεγάλες εταιρίες τροφίμων.

Ο βουλευτής χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο το νομοσχέδιο, αφού δεν καθιερώνεται πραγματικός ενιαίος φορέας ελέγχου των τροφίμων. Πρόκειται, είπε, για στάχτη στα μάτια του κόσμου, καθώς δεν ελέγχεται ο τομέας της παραγωγής των προϊόντων, όπου οι πολυεθνικές χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό χρησιμοποιούν διάφορα δηλητήρια (φάρμακα, λιπάσματα κ.ά.), με μόνο στόχο τα υπέρογκα κέρδη.

Ο τομέας των τροφίμων, τόνισε ο Β. Μπούτας, κατέχει στρατηγική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο και επικρατεί σκληρός ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα οι διάφορες πολυεθνικές, στο όνομα του κέρδους, να μην έχουν κανέναν ηθικό φραγμό. Αφού υπογράμμισε ότι από το 1981 και μέχρι σήμερα η χώρα μας γίνεται συνεχώς ελλειμματική σε αγροτικά προϊόντα, αυξάνονται οι εισαγωγές και μειώνεται η παραγωγή, λόγω του φραγμού που θέτουν οι διάφορες ποσοστώσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων.

Οπως ομολόγησε και ο παριστάμενος υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος, αλλά και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ακριτίδης το νομοσχέδιο υλοποιεί κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σχολιάζοντας το παραπάνω ο Β. Μπούτας τόνισε ότι κουμάντο στην ΕΕ κάνουν οι πολυεθνικές και συνακόλουθα επιβάλλουν τη θέλησή τους και απαιτούν τη διαιώνιση της ασυδοσίας τους. Χρειάζεται επιτέλους να υπάρξει αντίσταση, είπε ο βουλευτής, να ακουστεί και ένα "όχι" για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι η τροφή και η υγεία του ελληνικού λαού.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ φτάσαμε στο σημείο το 80% των προϊόντων που καταναλώνουμε να είναι εισαγόμενα και ζήτησε να υπάρξει εξισορρόπηση της ζωικής και της φυτικής παραγωγής της χώρας μας. Να ξέρουμε τι παράγουμε και τι εισάγουμε, είπε, υπογραμμίζοντας όμως ότι κάτι τέτοιο σκοντάφτει στις ποσοστώσεις της ΕΕ.Με τις ακολουθούμενες πολιτικές, είπε ο βουλευτής, οι πολυεθνικές ελέγχουν τα πάντα και ανέφερε χαρακτηριστικά την κατάργηση της αναγραφής στα προϊόντα της χώρας προέλευσης, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση και στην οποία μόνο το ΚΚΕ αντιτάχθηκε. Ζήτησε δε ο έλεγχος των τροφίμων να γίνεται όπου αυτά είναι συγκεντρωμένα και όχι δειγματοληπτικά όταν αυτά πια έχουν φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, γιατί τότε είναι πλέον αργά και οι κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών τεράστιοι.

Σχολιάζοντας τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα την κατάργηση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων υπενθύμισε ότι η ίδρυση του οργανισμού ήταν μια ενδοκαπιταλιστική διευθέτηση και πρόσθεσε ότι κανένας από τους βιομήχανους των προβληματικών επιχειρήσεων που έφαγαν αρκετά δισεκατομμύρια δεν πήγε φυλακή.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

Ο Ε. Βενιζέλος στην παρέμβασή του όλο αυταρέσκεια ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο είναι καινοτόμο, προστατεύει τον καταναλωτή, διασφαλίζει τον έλεγχο και καθιερώνει πρωτοφανείς εγγυήσεις διαφάνειας!

Προανήγγειλε δε ότι σήμερα θα καταθέσει τροπολογία για τα καύσιμα, σύμφωνα με την οποία θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις για να λειτουργεί το πλαφόν στην τιμή των καυσίμων, όταν αυτό επιβάλλεται. Επίσης, θα δημοσιοποιούνται τα ανώτατα ποσοστά κέρδους των διυλιστηρίων, των εταιριών και των πρατηρίων.

Σήμερα στην επιτροπή θα προσέλθουν εκπρόσωποι των φορέων από τους οποίους ο υπουργός απέκλεισε τους γεωπόνους, τους κτηνιάτρους και τους ελεγκτές δημόσιας υγείας, τους οποίους πρότεινε ο Β. Μπούτας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ