Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Οι παραιτήσεις υπουργών επιβεβαιώνουν την κατάσταση αποτυχίας, δηλώνει ο Α. Κυπριανού, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ

Ορκίζονται, σήμερα, ενώπιον του Προέδρου της Κύπρου, Γλ. Κληρίδη, οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης που όρισε χτες ο Πρόεδρος ως αντικαταστάτες των παραιτηθέντων, πρώην υπουργών. Υπουργός Αμυνας ορίστηκε ο Σωκράτης Χάτσικος,υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων ο Αβέρωφ Νεοφύτου,Υγείας ο Φροίξος Σαββίδης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ο Μιχάλης Παπαπέτρου.

Επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι ο αποχωρών υπουργός Υγείας, Χρίστος Σολωμής, αποδέχτηκε πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ανάληψη νέων, εξίσου σοβαρών κρατικών καθηκόντων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σολωμής θα αναλάβει την προεδρία του Εφορευτικού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση και στο κόμμα του Κληρίδη, το ΔΗΣΥ, σε συνέντευξή του ο Αντρος Κυπριανού, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ,δήλωσε ότι παρουσιάζουν "εικόνα αποσύνθεσης, έντονων αντιπαραθέσεων και δολοπλοκιών και καταπάτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας". Ο Αντρος Κυπριανού ανέφερε πως οι παραιτήσεις του υπουργού Αμυνας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, καθώς και οι δηλώσεις, στις οποίες προέβησαν κατά την παραίτησή τους επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα κατά διαστήματα έχει καταγγείλει το ΑΚΕΛ. "Η κυβέρνηση Κληρίδη και ο συγκυβερνών ΔΗΣΥ έχουν αποτύχει πλήρως σ' όλους τους τομείς, ενώ οδηγούν και στην καταρράκωση των θεσμών και αξιών της κυπριακής κοινωνίας", τόνισε ο Αντρος Κυπριανού.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας τα όσα ο παραιτηθείς κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Σερέζης ανέφερε σχετικά με τις αντιδράσεις του ΔΗΣΥ σε δηλώσεις του για το πραξικόπημα κατά του Μακάριου, είπε ότι αυτά αποδεικνύουν τη διγλωσσία που χαρακτηρίζουν το κόμμα αυτό γύρω από τα θλιβερά γεγονότα που οδήγησαν στη σύγχρονη τραγωδία της Κύπρου, για να προσθέσει πως: "Η πολιτική της κάλυψης που πρόσφεραν κυβέρνηση και ΔΗΣΥ στους πραξικοπηματίες προκαλεί σύγχυση και στοχεύει στη λήθη ιστορικών γεγονότων. Η ιστορική λήθη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επανάληψη εγκληματικών ενεργειών σε βάρος του κράτους που θα έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για το λαό και τον τόπο", συμπλήρωσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο της συμμετοχής του ΑΚΕΛ σε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, ο Α. Κυπριανού επισήμανε πως το ΑΚΕΛ επιδιώκει τη δημιουργία μιας τέτοιας κυβέρνησης, αλλά δε θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση Κληρίδη, γιατί διαφωνεί και με το πρόσωπο, το οποίο ηγείται της κυβέρνησης και με την πολιτική, που ασκεί η κυβέρνηση αυτή σημειώνοντας ότι "μας χωρίζουν τεράστιες διαφορές".

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν θα πρέπει να παραιτηθεί ο Γλ. Κληρίδης, το στέλεχος του ΑΚΕΛ, είπε ότι αυτό είναι θέμα του ίδιου του Προέδρου, ο οποίος "θα πρέπει να δει κατά πόσον η πολιτική που ακολουθεί έχει αποδώσει, κατά πόσον ανταποκρίνεται σε αυτά που ζητά ο κυπριακός λαός και να πάρει τις αποφάσεις του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ