ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Ιράκ: "ΗΠΑ - Βρετανία κάνουν επιδρομές με στόχο τους άμαχους"

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Σκοπός των επιδρομών αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών πάνω από τις ζώνες απαγόρευσης σε νότιο και βόρειο Ιράκ είναι να πλήξουν τον άμαχο πληθυσμό κατήγγειλε χτες η Βαγδάτη, αποστέλλοντας σχετική επιστολή στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το επίσημο Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην επιστολή της ιρακινής Εθνοσυνέλευσης αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας "βομβαρδίζοντας περιοχές αμάχων", κάτι που "συνιστά επίσης απόδειξη των ψευδών ισχυρισμών της υποτιθέμενης προθυμίας των δύο αυτών κρατών να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ!". Στην ίδια επιστολή η ιρακινή Εθνοσυνέλευση ζητά από τον ΟΗΕ να λάβει επείγοντα μέτρα για τον άμεσο τερματισμό των επιδρομών αλλά και να δοθούν αποζημιώσεις για τις υλικές καταστροφές.

Η τελευταία γκανγκστερική επιδρομή αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών έγινε το περασμένο 48ωρο σε περιοχές του βόρειου Ιράκ προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον δύο αμάχων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων. Η προχτεσινή επίθεση ήταν μόνον μία από τις 110 παρόμοιες αιματηρές επιθέσεις Βρετανών και Αμερικανών στη χώρα, με πιο χαρακτηριστική την επιδρομή της 17ης Αυγούστου που είχε αποτέλεσμα το θάνατο 20 αμάχων και των τραυματισμό άλλων 10.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες συνομιλίες για εγκατάσταση Ρώσων στο Οράχοβατς

ΟΡΑΧΟΒΑΤΣ.-

Επαναλαμβάνονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε τετραμελή αντιπροσωπεία Κοσσοβάρων Αλβανών του Οράχοβατς, που αντιτίθενται στην εγκαθίδρυση δύναμης Ρώσων στρατιωτών στην πόλη, και στην αντιπροσωπεία Ολλανδών, Γερμανών και Ρώσων αξιωματούχων της πολυεθνικής "KFOR". Σύμφωνα με δηλώσεις του Ολλανδού λοχαγού Μάικ Μπος, η αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών (που εδώ και τρεις μέρες εμποδίζουν την εγκατάσταση της ρωσικής δύναμης με οδοφράγματα και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας), απέρριψε τη "συμβιβαστική" πρόταση για από κοινού περιπολίες Ρώσων και Ολλανδών στρατιωτών της "ΚΦΟΡ" στο Οράχοβατς.

Πάντως, στην επίσημη ανακοίνωση της "ΚΦΟΡ", που εκδόθηκε μετά το τέλος των συνομιλιών, γινόταν λόγος για "ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων στο Οράχοβατς εντός των προσεχών ημερών, σύμφωνα με τη συμφωνία του Ελσίνκι".

Στη Μόσχα, ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας, Αλεξάντερ Αβντέγεφ, σχολίασε πως το πρόβλημα πρέπει να το λύσει η ηγεσία της "KFOR", επιβάλλοντας την προγραμματισμένη και αποφασισμένη εγκατάσταση των Ρώσων στρατιωτών στο Οράχοβατς. "Εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, αλλά δε θα έπρεπε να επιχειρήσουμε να κάνουμε αυτό για το οποίο είναι υπεύθυνη η "ΚΦΟΡ"", σημείωσε ο Αβντέγεφ μιλώντας στο πρακτορείο "ΙΤΑΡ - ΤΑΣ".

Ο Αγκόμ Χάσκου, στέλεχος του "Απελευθερωτικού Στρατού" στο Οράχοβατς, που συμμετείχε στις συνομιλίες με τους αξιωματούχους της "ΚΦΟΡ", δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης πως η πλευρά του αντιτίθεται στην εγκατάσταση των Ρώσων με το επιχείρημα πως "η παρουσία τους θα μπορούσε μόνον να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση".

Την ώρα που οι Κοσσοβάροι Αλβανοί επαναλάμβαναν και χτες τις εκδηλώσεις δυσφορίας για την εγκατάσταση δύναμης Ρώσων στρατιωτών στο Οράχοβατς, ισχυριζόμενοι πως αντιδρούν λόγω της "συνεργασίας" Ρώσων μισθοφόρων με Σέρβους στρατιώτες στο Κόσσοβο προ των ΝΑΤΟικών επιδρομών, μερικές εκατοντάδες Σέρβοι κάτοικοι της ίδιας πόλης πραγματοποιούσαν τη δική τους πορεία σε έκφραση υποστήριξης των Ρώσων στρατιωτών.

Περιοδεία Βεντρίν και Φίσερ ανοίγει συζητήσεις για "καντονοποίηση"

Στην Πρίστινα έφθασαν το μεσημέρι για 24ωρη επίσκεψη οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, Ιμπέρ Βεντρίν και Γιόσκα Φίσερ, αντίστοιχα.

Οι δύο υπουργοί, που έφθασαν χωριστά στο αεροδρόμιο της Πρίστινας, είχαν από κοινού συνομιλίες με τον πολιτικό διοικητή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο, Μπερνάρ Κουσνέρ, με τον διοικητή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης (KFOR), Βρετανό στρατηγό Μάικ Τζάκσον και με αντιπροσώπους της σερβικής και της αλβανικής κοινότητας. Συναντήθηκαν επίσης με τον ηγέτη των Αλβανών του Κόσσοβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, με τον ηγέτη του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου" Χασίμ Χάτσι και με έναν ανώτερο Σέρβο θρησκευτικό ηγέτη.

Ο Βεντρίν, σε συνέντευξη που έδωσε νωρίτερα χτες στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό RTL, κάλεσε τους Σέρβους να προωθήσουν τη δημοκρατία στη Γιουγκοσλαβία και τόνισε ότι η Δύση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκαταστήσει την ειρήνη στο Κόσσοβο.

"Προτρέπουμε τους Σέρβους να κάνουν οι ίδιοι την αλλαγή που περιμένει ολόκληρος ο κόσμος, δηλαδή να οικοδομηθεί μία διαφορετική, δημοκρατική Σερβία", τόνισε ο Βεντρίν και έκανε έκκληση στον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κόσσοβου" να αφοπλιστεί πλήρως και να μετασχηματιστεί σε ένα καθαρά πολιτικό κίνημα.

Αργότερα ο Βεντρίν είπε πως στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Μπερνάρ Κουσνέρ, ο τελευταίος του αποκάλυψε πως εξετάζει αίτημα του Σέρβου Κοσσοβάρου πολιτικού Μομτσίλο Τράζκοβιτς για εγκατάσταση των Σέρβων της επαρχίας σε προστατευμένες περιοχές, τύπου καντονιών, οι οποίες προ της έλευσης των πολυεθνικών στρατευμάτων κατοικούνταν, ως επί το πλείστον, από Σέρβους.

Υπατη Αρμοστεία για Πρόσφυγες: Κόσσοβο χωρίς... Σέρβους

Για το ενδεχόμενο ενός "Κοσσυφοπεδίου χωρίς Σέρβους" προειδοποίησε χτες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η οποία υπολογίζει ότι μόνο 30.000 Σέρβοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη σερβική αυτή επαρχία.

"Κοντεύουμε να φτάσουμε στο όριο ενός Κόσσοβου χωρίς Σέρβους, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά θλιβερό. Η μία έξοδος ακολουθεί την άλλη", υπογράμμισε χτες ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας, Κρις Γιανόφσκι. Ο ίδιος παρατήρησε ότι "τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την ομοσπονδιακή γιουγκοσλαβική κυβέρνηση δείχνουν ότι το Κόσσοβο αδειάζει από τους Σέρβους πολίτες του και μόνο τρεις δήμοι στο βορειότερο τμήμα του Κόσσοβου έχουν σεβαστό σερβικό πληθυσμό. Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για την ακρίβεια των στοιχείων αυτών. Ωστόσο η τάση υπάρχει...".

Οι γιουγκοσλαβικές αρχές έχουν ενημερώσει την Αρμοστεία ότι 195.000 Σέρβοι και άλλοι μη Αλβανοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το Κόσσοβο και έχουν μεταβεί στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, αυξάνοντας κατά 180.000 τον αριθμό αυτών που έχουν εγκαταλείψει το Κόσσοβο εδώ και δυο ή τρεις βδομάδες.

ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
Συγκεχυμένες ενδείξεις για συντριβή των ανταρτών του Μπασάγιεφ

ΜΟΣΧΑ.-

Υπέρ των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων γέρνει η ζυγαριά όσον αφορά στην έκβαση των συγκρούσεων στο Νταγκεστάν ανάμεσα στο ρωσικό στρατό και τους ισλαμιστές αντάρτες με αρχηγό τον Σαμί Μπασάγιεφ; Το ερώτημα αυτό δε φαίνεται πως μπορεί να απαντηθεί άμεσα, μια που η κατάσταση εξακολουθεί να προβάλει συγκεχυμένη, μολονότι οι τελευταίες ανακοινώσεις αξιωματούχων του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών μιλούν "για συντριβή των ανταρτών" του Σαμί Μπασάγιεφ. Μάλιστα, ο τελευταίος φερόταν χτες να παραδέχεται την ήττα και να διατάσσει την - προσωρινή; - αποχώρηση των δυνάμεών του από την περιοχή Τάντο. Εάν όλα αυτά πράγματι επιβεβαιωθούν, τότε ο νέος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να καμαρώνει πως εκπλήρωσε την προ 18 ημερών υπόσχεση για συντριβή των Τσετσένων ανταρτών στο Νταγκεστάν σε δύο βδομάδες...

Αξιωματούχοι του ρωσικού στρατού χαρακτήριζαν χτες ως μοιραίες για τους ισλαμιστές αντάρτες τις συνέπειες της επιδρομής που εξαπέλυσαν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη τις τελευταίες 48 ώρες στην ορεινή περιοχή Τάντο και στα χωριά Ρακχάτα και Ανσάλτου.

Ωστόσο, η κατάσταση για το τι πραγματικά επικρατεί στα ορεινά χωριά του Νταγκεστάν παρέμενε έως χτες το απόγευμα μάλλον συγκεχυμένη.

Σύμφωνα με τοπικό ραδιοσταθμό, στο Τάντο, θέατρο σκληρών μαχών τις προηγούμενες μέρες, οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν τοποθετήσει χτες το πρωί τις ρωσικές σημαίες σε ένδειξη της κυριαρχίας τους. Οι Ρώσοι στρατιώτες είχαν μπει σε ορεινά χωριά (που είχαν προ ημερών καταλάβει οι αντάρτες), εξωθώντας έως τα ξημερώματα και τους εναπομείναντες άντρες του Σαμίρ Μπασάγιεφ. Ωστόσο, σύμφωνα με ντόπιο δημοσιογράφο που βρισκόταν χτες το απόγευμα κοντά στο Μπότλικχ, ορισμένες από τις ανταρτικές δυνάμεις ανθίσταντο στις επιθέσεις Ρώσων στρατιωτών σε τουλάχιστον τρία χωριά...

"Το Τάντο δεν έχει σημαντική στρατηγική σημασία γιατί οι αντάρτες μπορούν ανά πάσα στιγμή να δράσουν στρατιωτικά σε περιοχή που δεν αναμένονται" φέρεται να είχε δηλώσει ο Μπασάγιεφ στο πρακτορείο "ΙΝΤΕΡΦΑΞ"...

Οι μάχες μεταξύ Ρώσων στρατιωτών και ισλαμιστών ανταρτών από την Τσετσενία στο Νταγκεστάν είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 10.000 προσφύγων, και, σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, το θάνατο τουλάχιστον 700 ανταρτών και 40 Ρώσων στρατιωτών.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Μαζική η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία

ΠΡΕΤΟΡΙΑ. -

Μαζική απεργία με κοινό αίτημα ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς αλλά και μία μεγάλη διαδήλωση στους δρόμους της Πρετόρια, πραγματοποίησαν χτες δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα της Νότιας Αφρικής. Η αρμόδια υπουργός (Δημόσιων υπηρεσιών και Διοίκησης) Τζεραλντίν Φρέζερ - Μολεκέτι απάντησε λέγοντας πως μέσα στις επόμενες μέρες θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε συνδικαλιστές και κυβέρνηση.

Δώδεκα συνδικαλιστικές οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 800.000 εκπαιδευτικούς, νοσοκόμες, εισαγγελείς και άλλους κλάδους εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, προχώρησαν στην 24ωρη απεργία, με συνέπεια να υπολειτουργήσουν οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες.

Μπροστά στα "Κτίρια Ενωσης" της Πρετόρια, εκεί που δύο μήνες πριν είχε ορκιστεί η κυβέρνηση του νέου Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τάμπο Μπέκι, συγκεντρώθηκαν πάνω από 35.000 διαδηλωτές - απεργοί εκφράζοντας την αντίδρασή τους για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Παρόντες στον ίδιο τόπο, ήταν δεκάδες αξιωματικοί της αστυνομίας που φορούσαν διακριτικά σήματα της συνδικαλιστικής τους ένωσης, υψώνοντας στον αέρα τις γροθιές μπροστά στους αστυνομικούς που είχαν κατακλύσει την περιοχή, παρατηρώντας τη συγκέντρωση που μετεξελίχθηκε σε μία μεγάλη ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας, στους δρόμους της Πρετόριας, μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων...

Ο Ζουελίζιμα Βάνι, γενικός γραμματέας του Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (ΚΟΣΑΤΟΥ), σημείωσε σε ομιλία του λίγο πριν την έναρξη μιας διαδήλωσης με μαζική συμμετοχή, που είχε, κατά τους πολιτικούς παρατηρητές, να επαναληφθεί από το τέλος της εποχής του Απαρτχάιντ, πως αναγεννάται ένα "νέο νοτιοαφρικανικό εργατικό κίνημα".

Διαδηλώσεις αλλά και 24ωρες απεργίες έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας όπως στο Κέιπ Τάουν, το Σοβέτο και το Ντέρμπαν, στη διάρκεια των οποίων συνδικαλιστικά στελέχη διαβεβαίωσαν την κυβέρνηση Μπέκι πως εάν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις, που κυμαίνονται ανάμεσα στο 7% έως 8,3%, θα έρθει αντιμέτωπη με νέες μαζικές απεργίες.

Ο Ουμ.Βεντριν με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ Μ.Κουσνέρ

Ο Ουμ. Βεντρίν με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ Μ. Κουσνέρ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ