Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Μαζική η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία

ΠΡΕΤΟΡΙΑ. -

Μαζική απεργία με κοινό αίτημα ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς αλλά και μία μεγάλη διαδήλωση στους δρόμους της Πρετόρια, πραγματοποίησαν χτες δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα της Νότιας Αφρικής. Η αρμόδια υπουργός (Δημόσιων υπηρεσιών και Διοίκησης) Τζεραλντίν Φρέζερ - Μολεκέτι απάντησε λέγοντας πως μέσα στις επόμενες μέρες θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε συνδικαλιστές και κυβέρνηση.

Δώδεκα συνδικαλιστικές οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 800.000 εκπαιδευτικούς, νοσοκόμες, εισαγγελείς και άλλους κλάδους εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, προχώρησαν στην 24ωρη απεργία, με συνέπεια να υπολειτουργήσουν οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες.

Μπροστά στα "Κτίρια Ενωσης" της Πρετόρια, εκεί που δύο μήνες πριν είχε ορκιστεί η κυβέρνηση του νέου Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τάμπο Μπέκι, συγκεντρώθηκαν πάνω από 35.000 διαδηλωτές - απεργοί εκφράζοντας την αντίδρασή τους για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Παρόντες στον ίδιο τόπο, ήταν δεκάδες αξιωματικοί της αστυνομίας που φορούσαν διακριτικά σήματα της συνδικαλιστικής τους ένωσης, υψώνοντας στον αέρα τις γροθιές μπροστά στους αστυνομικούς που είχαν κατακλύσει την περιοχή, παρατηρώντας τη συγκέντρωση που μετεξελίχθηκε σε μία μεγάλη ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας, στους δρόμους της Πρετόριας, μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων...

Ο Ζουελίζιμα Βάνι, γενικός γραμματέας του Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (ΚΟΣΑΤΟΥ), σημείωσε σε ομιλία του λίγο πριν την έναρξη μιας διαδήλωσης με μαζική συμμετοχή, που είχε, κατά τους πολιτικούς παρατηρητές, να επαναληφθεί από το τέλος της εποχής του Απαρτχάιντ, πως αναγεννάται ένα "νέο νοτιοαφρικανικό εργατικό κίνημα".

Διαδηλώσεις αλλά και 24ωρες απεργίες έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας όπως στο Κέιπ Τάουν, το Σοβέτο και το Ντέρμπαν, στη διάρκεια των οποίων συνδικαλιστικά στελέχη διαβεβαίωσαν την κυβέρνηση Μπέκι πως εάν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις, που κυμαίνονται ανάμεσα στο 7% έως 8,3%, θα έρθει αντιμέτωπη με νέες μαζικές απεργίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ