Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Ζούμε στον ίδιο κόσμο

Χιλιάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες στην Τουρκία από το μεγάλο σεισμό. Μια βδομάδα μετά και η τραγική αλυσίδα των θυμάτων συνεχώς αυξάνει. Αυξάνουν όμως και τα στοιχεία που έχουν σχέση με το ίδιο το φυσικό φαινόμενο και τις επιστημονικές του προσεγγίσεις. Την ίδια ώρα όμως βλέπουν το φως και στοιχεία που έχουν σχέση με τις υποδομές που υπήρχαν στη γειτονική χώρα. Με την επιλογή των εδαφών όπου χτίζονταν κατοικίες, με τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται, με την τακτική των εργολάβων που κυνηγούσαν το περισσότερο δυνατόν κέρδος σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας των κατοίκων. Την ίδια ώρα "αποκαλύπτεται" ότι το επίσημο τουρκικό κράτος είχε άποψη για όλα αυτά και σαφώς οι υπηρεσίες του καθοδηγούσαν όλα τα χρόνια αυτά τα έργα. Σημειώνεται επίσης ότι στις περιοχές που έγιναν οι μεγάλες καταστροφές κατοικούσαν στη μεγάλη πλειοψηφία εργάτες και υπάλληλοι.

* * *

Οι διάφορες καταγραφές και τα ρεπορτάζ που παρουσιάζουν τα περισσότερα ΜΜΕ δεν κάνουν τον κόπο να μας δώσουν και βαθύτερες προσεγγίσεις και διαστάσεις που προκύπτουν από τα τραγικά αποτελέσματα του σεισμού. Ισως αν προσεγγίσουν διαφορετικά το θέμα, να δούμε πολλές ομοιότητες και με τη δική μας χώρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, μικρότερων επιπτώσεων όμως. Το συναίσθημα είναι αυτό που επιστρατεύεται από τα περισσότερα ΜΜΕ και κάποιες προσωπικότητες για να αναφερθούν στο σεισμό και στα θύματά του στη γειτονική χώρα.

Παρ' όλα αυτά ακούστηκαν και κουβέντες για διαφθορά, για διαπλεκόμενα, για σαπίλα στον κρατικό μηχανισμό της Τουρκίας. Εδώ είναι που κάνει συνειρμούς ο άνθρωπος και διαπιστώνει ότι και στην Ελλάδα και στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο της οικονομίας της αγοράς, της δήθεν αγωνιστικότητας, αυτά τα φαινόμενα είναι συνήθη και εν τέλει σύμφυτα με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

* * *

Αυτό ακριβώς είναι που οι θιασώτες του θέλουν να αποκρύψουν και κλαίνε πάνω στα συντρίμμια του με κροκοδείλια δάκρυα. Στην Τουρκία πολιτικοί, στρατιωτικοί μιλούν για την κακιά ώρα και τον πανικό που δημιουργήθηκε, θρησκευτικοί ηγέτες στα τζαμιά υποστηρίζουν ότι ο Αλλάχ τιμώρησε τους ανθρώπους για τις αμαρτίες τους. Λέξεις περί ευθύνης δεν ακούστηκαν. Αλλωστε το στρατοκρατικό καθεστώς στην Τουρκία το σκοταδισμό από χρόνια τον έχει αναγάγει σε κυρίαρχη ιδεολογία, για τη διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος. Μάταια όμως γίνεται προσπάθεια απόκρυψης της ουσίας των προβλημάτων και καλλιέργειας ψευδαισθήσεων στους εργαζόμενους, είτε στην Τουρκία είτε στην Ελλάδα. Τώρα για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός και ότι στην άμμο δε χτίζονται πολυκατοικίες.

* * *

Περίτρανα αποδεικνύουν καθημερινά οι Ελληνες εργαζόμενοι ότι αντιλαμβάνονται πως ζουν στον ίδιο κόσμο με τους γείτονες συναδέλφους τους, έναν κόσμο που εξασφαλίζει τους λίγους και τους ισχυρούς και καταδικάζει στη δυστυχία τους πολλούς και τους αφήνει απροστάτευτους στα φυσικά και όχι μόνο φαινόμενα, γι' αυτό και από την πρώτη στιγμή στάθηκαν και στέκονται αλληλέγγυοι στα αδέλφια τους Τούρκους εργάτες, με την ηθική και υλική συμπαράστασή τους. Αυτό πιστοποιούν οι συγκινητικές προσφορές που κατατίθενται καθημερινά και στους λογαριασμούς αλληλεγγύης που έχουν ανοίξει ο "Ριζοσπάστης" και ο "902", το ΠΑΜΕ και άλλοι φορείς.

Κώστας ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιταχύνονται οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά (2023-03-28 00:00:00.0)
Φόβοι για πλημμύρες στον Εβρο (2012-01-10 00:00:00.0)
«Φιλία» κατά παραγγελία (2000-01-21 00:00:00.0)
Ερευνες στις πληγείσες περιοχές (1999-09-10 00:00:00.0)
Πολιτικές οι ευθύνες για τη μεγάλη καταστροφή (1999-08-27 00:00:00.0)
ΤΑΞΙΚΟ ΧΡΕΟΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (1999-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ