ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Και η ελπίδα πεθαίνει στα συντρίμμια...
  • Μπουλντόζες ισοπεδώνουν χιλιάδες πληγέντα κτίρια στις 7 σεισμόπληκτες επαρχίες
  • Σχεδόν 18.000 οι νεκροί, πάνω από 42.000 οι τραυματίες
  • Ζητά σκηνές και προκάτ σπίτια ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ
  • Παραίτηση του υπουργού Υγείας ζητούν εφημερίδες

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Τα θαύματα τελείωσαν. Τη θέση τους πήραν οι μπουλντόζες. Η αυγουστιάτικη βροχή. Η λάσπη. Οι μαζικοί τάφοι. Οι τραγικές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης. Οι ανεπάρκειες στην περίθαλψη των επιζώντων. Τα μωρά που κλαίνε, περιμένοντας μέχρι κάποιος ν' ανακουφίσει τις πληγές τους. Τα βλέμματα απόγνωσης. Και φυσικά οι απολογισμοί, πάνω απ' όλα οι απολογισμοί: 17.997 νεκροί (αύξηση σχεδόν κατά εν τρίτο μέσα σε μια μέρα), και 42.442 τραυματίες, ως χτες το μεσημέρι. Δεκάδες χιλιάδες κάτω από τα ερείπια - 45.000 "τουλάχιστον". Και άστεγοι. 200.000 χιλιάδες, κατά τον ΟΗΕ. Εκτίμηση "συντηρητική", σχολίασε (προχθές) η βρετανική Independent. Τα σπίτια, που έχουν καταστραφεί, υπολογίζεται πως φτάνουν τα εκατό χιλιάδες, και ο μέσος όρος των κατοίκων κάθε κτίσματος μάλλον δεν περιοριζόταν ακριβώς σε 2.

Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ ζήτησε χθες σκηνές. Για να στεγαστούν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εξακολουθούν να διανυκτερεύουν στο ύπαιθρο, φοβούμενοι τους μετασεισμούς. Ο ΟΗΕ επαύξησε. "Η έμφαση έως τώρα δόθηκε στην έρευνα και τις επιχειρήσεις διάσωσης με 2.200 ξένους ειδικούς διασώστες και 142 εκπαιδευμένα σκυλιά από 52 χώρες, που επιχειρούσαν σε οκτώ περιοχές, αλλά πρέπει οι προτεραιότητες να στραφούν στις ανάγκες που έχουν οι πληγέντες", ανέφερε ανακοίνωσή του. "Καλούνται οι χώρες, όλες εάν είναι δυνατό, να δώσουν είδη άμεσης ανάγκης (ιδιαιτέρως σκηνές), για να φορτωθούν στα αεροσκάφη με τα οποία επαναπατρίζονται τα σωστικά συνεργεία".Ο Ετσεβίτ ζήτησε και μπουλντόζες. Για να συνεχιστούν οι προσπάθειες εκκαθάρισης των πληγεισών περιοχών.

Οι γιατροί τονίζουν αυτή την ανάγκη. Μιλούν για τυφοειδή πυρετό, χολέρα, δυσεντερία. Αν εμφανιστούν τέτοιες ασθένειες στους ανοργάνωτους, αναπόφευκτα χωρίς αποχέτευση καταυλισμούς των σεισμοπαθών, λένε, υπάρχει κίνδυνος μιας επιδημίας που θα θερίσει τον πληθυσμό.

Χειροτερεύοντας τους φόβους, Ισραηλινοί γιατροί έθεσαν χθες έναν στρατιώτη σε καραντίνα. Πρώτη (εφιαλτική) διάγνωση: τυφοειδής πυρετός. Η ασθένεια είναι μολυσματική. Μεταδίδεται μέσω του φαγητού και του νερού. Ο Γιαρόν Μπαρ - Νταγιάν, ο Ισραηλινός γιατρός που κουράρει τον στρατιώτη, είπε ότι τα συμπτώματα του ασθενούς "παραπέμπουν" σε τύφο, αλλά δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό, για να κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις και να αποφανθεί με βεβαιότητα.

Το ξέσπασμα μιας επιδημίας θα χειροτέρευε πολύ τα πράγματα για την κυβέρνηση Ετσεβίτ. Ηδη ο υπουργός Υγείας Οσμάν Ντουρμούς έχει συγκεντρώσει τα ομαδικά πυρά του Τύπου. Λέγοντας ότι ξένοι γιατροί και προμήθειες "δε χρειάζονται".

Ο Μισέλ Τιερέν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επιχείρησε να μετριάσει τις ανησυχίες. "Δεν υπάρχουν τώρα επιδημίες στην Τουρκία". Ούτε "αναμένονται", ως συνέπεια του σεισμού. Η διασπορά "ψευδών φημών μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον πληθυσμό που έχει πραγματικά ανάγκη βοήθειας", δήλωσε."Οι φυσικές καταστροφές προφανώς αυξάνουν τον ατομικό κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς, (αλλά) ουδέποτε έχει παρατηρηθεί επιδημικό μέτωπο στη διάρκεια φυσικών καταστροφών".

Ο εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ είπε ακόμη ότι τα πτώματα "δε φέρνουν μικρόβια" επιδημιών. "Υπάρχουν εξαιρέσεις, τις οποίες δε θα αναφέρω, οι εξαιρέσεις αυτές δεν υφίστανται στην Τουρκία". Η περιοχή που επλήγη από το σεισμό έχει σίγουρα ανάγκη να επαναλειτουργήσει το σύστημα υγείας καθώς και να υπάρχει καλός καθαρισμός του νερού. "Πρέπει να ξαναρχίσουν οι επιχειρήσεις εμβολιασμού ρουτίνας και όχι να ξεκινήσει μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού", σχολίασε. Οσο για την περισυλλογή των πτωμάτων, πρέπει να γίνει για "λόγους πολιτισμού" και "ηθικής υποχρέωσης".

Βοά ο τουρκικός Τύπος

"Χρόνια παραμέλησης του καθήκοντος, ανεύθυνων πρακτικών στην οικοδομή και αδιαφορίας μάς οδήγησαν στη σημερινή καταστροφή". Ιλνούρ Τσεβίκ, ιδρυτής και αρθρογράφος της Turkish Daily News. "Ντροπή σας", γράφει το πρωτοσέλιδο της "Ραντικάλ". "Βούλωσ' το", είπε ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ στον υπουργό Υγείας, έγραψε στην πρώτη σελίδα της η "Χουριέτ".

Ο Τύπος γράφει ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση ο υπουργός Υγείας. Η "Ραντικάλ" δημοσίευσε τα τηλέφωνα και τους αριθμούς των φαξ των γραφείων του προέδρου Ντεμιρέλ, του πρωθυπουργού Ετσεβίτ και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μπαχτσελί, καλώντας τους πολίτες να κατακλύσουν την ηγεσία, με τηλέφωνα και μηνύματα για την απομάκρυνση του υπουργού Υγείας.

Η "Μιλιέτ" αναφέρει ότι, παρά τις τεράστιες ανάγκες των σεισμοπλήκτων, το Σαββατοκύριακο έμειναν κλειστά αρκετά γραφεία της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου. Δημοσιεύει ρεπορτάζ για τα σφάλματα στην οικοδόμηση της πανεπιστημιούπολης στο Κοτσάελι, παρότι είναι γνωστή η κατάσταση του υπεδάφους στην περιοχή.

Η "Τσουμχουριέτ", σε χτεσινό της δημοσίευμα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ασκήσει έλεγχο στα Μέσα Ενημέρωσης και ότι είναι δυσαρεστημένη από τα επικριτικά δημοσιεύματα του Τύπου και τις εκπομπές των τηλεοπτικών καναλιών. Κατά την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ, φέρεται να είπε σε υπουργούς του Υπουργικό Συμβούλιο "κάποιες εφημερίδες και κάποια κανάλια δημοσιεύουν και μεταδίδουν πολύ κακές πληροφορίες... Πρέπει να περιοριστούν αυτά τα πράγματα που προκαλούν τον κόσμο. Να μιλήσουμε με το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, να τους συμμαζέψουμε".

Αμ' έπος, αμ' έργον. Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες τη διακοπή για μια εβδομάδα της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού Channel 6, για τον "προκλητικό" τρόπο που κάλυψε τον σεισμό της περασμένης Τρίτης.

Το κανάλι, που επέκρινε τους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης στο θέμα του συντονισμού των συνεργείων διάσωσης, θα σταματήσει να εκπέμπει από τις 30 Αυγούστου.

Ωστόσο, ο Ετσεβίτ παραδέχτηκε χτες ότι η βραδύτητα, με την οποία προσφέρθηκε βοήθεια στους πληγέντες κατά το πρώτο 48ωρο μετά το σεισμό οφειλόταν στην κατάρρευση του συστήματος τηλεπικοινωνιών και μεταφορών. "Δυστυχώς υπήρξαν αρνητικές εξελίξεις κατά τις πρώτες δύο ημέρες, εξαιτίας των προβλημάτων στις τηλεπικοινωνίες και τις μεταφορές, τα οποία εμπόδισαν την παροχή βοήθειας. Οι εργασίες των σωστικών συνεργείων δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν αμέσως... Εχουν γίνει λάθη στο παρελθόν", αναγνώρισε, επισημαίνοντας τους ανεπαρκείς ελέγχους στην οικοδόμηση, στους οποίους οφείλεται ο αυξημένος αριθμός των θυμάτων από το σεισμό.

"Είναι βέβαιο ότι θα πάρουμε μαθήματα από το σεισμό... οφείλουμε να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα κατά της (αυθαίρετης) οικοδόμησης", κατέληξε.

Νέος φόρος

Ο πρωθυπουργός χθες επιβεβαίωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υποβληθεί από την κυβέρνησή του στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο "για την αύξηση των πόρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού".

Σύμφωνα με πρότερες πληροφορίες της "Μιλιέτ" ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών ετοιμάζει νομοσχέδιο για την επιβολή "φόρου αλληλεγγύης". Αυτός θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της επιχείρησης αρωγής προς τους σεισμοπαθείς.

Με βάση το νομοσχέδιο, ο "φόρος αλληλεγγύης" θα αντιπροσωπεύει το 10% με 15% του φόρου εισοδήματος των ιδιωτών και των εταιριών.

Ο φόρος θα είναι ανάλογος των εισοδημάτων και θα φτάνει ετησίως μέχρι τα 15 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες για τα ανώτερα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τη "Μιλιέτ", θα αυξηθούν σε ένα βαθμό ο φόρος για τα κινητά τηλέφωνα και τα αυτοκίνητα και ο φόρος προστιθέμενης αξίας.

Μήνυση

Μια ομάδα τριακοσίων ανθρώπων που έμειναν άστεγοι μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία κατέθεσαν χτες αγωγή, ζητώντας από τουρκικό δικαστήριο να αποφανθεί αν η κακή κατασκευή των σπιτιών τους έπαιξε ρόλο στην κατάρρευσή τους. Η αγωγή είναι η πρώτη αυτού του περιεχομένου, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που κατέστρεψε (κατά τα επίσημα στοιχεία) 17.000 σπίτια. Πολλά από τα σπίτια που ισοπεδώθηκαν βρίσκονται ανάμεσα σε άλλα που δεν έπαθαν ζημιές, γεγονός που προκαλεί τη μεγαλύτερη οργή του τουρκικού λαού, που θεωρεί ότι για την τεράστια καταστροφή ευθύνονται οι προχειροφτιαγμένες κατασκευές και τα κακής ποιότητας οικοδομικά υλικά.

Η αγωγή κατατέθηκε από κατοίκους των περιοχών Αβτσιλάρ και Μπαγκτζιλάρ της Κωνσταντινούπολης και ζητά από το δικαστήριο να απαιτήσει από τους ειδικούς να εκτιμήσουν τις αιτίες που προκάλεσαν τις καταρρεύσεις των κτιρίων.

Ζούμε στον ίδιο κόσμο

Χιλιάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες στην Τουρκία από το μεγάλο σεισμό. Μια βδομάδα μετά και η τραγική αλυσίδα των θυμάτων συνεχώς αυξάνει. Αυξάνουν όμως και τα στοιχεία που έχουν σχέση με το ίδιο το φυσικό φαινόμενο και τις επιστημονικές του προσεγγίσεις. Την ίδια ώρα όμως βλέπουν το φως και στοιχεία που έχουν σχέση με τις υποδομές που υπήρχαν στη γειτονική χώρα. Με την επιλογή των εδαφών όπου χτίζονταν κατοικίες, με τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται, με την τακτική των εργολάβων που κυνηγούσαν το περισσότερο δυνατόν κέρδος σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας των κατοίκων. Την ίδια ώρα "αποκαλύπτεται" ότι το επίσημο τουρκικό κράτος είχε άποψη για όλα αυτά και σαφώς οι υπηρεσίες του καθοδηγούσαν όλα τα χρόνια αυτά τα έργα. Σημειώνεται επίσης ότι στις περιοχές που έγιναν οι μεγάλες καταστροφές κατοικούσαν στη μεγάλη πλειοψηφία εργάτες και υπάλληλοι.

* * *

Οι διάφορες καταγραφές και τα ρεπορτάζ που παρουσιάζουν τα περισσότερα ΜΜΕ δεν κάνουν τον κόπο να μας δώσουν και βαθύτερες προσεγγίσεις και διαστάσεις που προκύπτουν από τα τραγικά αποτελέσματα του σεισμού. Ισως αν προσεγγίσουν διαφορετικά το θέμα, να δούμε πολλές ομοιότητες και με τη δική μας χώρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, μικρότερων επιπτώσεων όμως. Το συναίσθημα είναι αυτό που επιστρατεύεται από τα περισσότερα ΜΜΕ και κάποιες προσωπικότητες για να αναφερθούν στο σεισμό και στα θύματά του στη γειτονική χώρα.

Παρ' όλα αυτά ακούστηκαν και κουβέντες για διαφθορά, για διαπλεκόμενα, για σαπίλα στον κρατικό μηχανισμό της Τουρκίας. Εδώ είναι που κάνει συνειρμούς ο άνθρωπος και διαπιστώνει ότι και στην Ελλάδα και στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο της οικονομίας της αγοράς, της δήθεν αγωνιστικότητας, αυτά τα φαινόμενα είναι συνήθη και εν τέλει σύμφυτα με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

* * *

Αυτό ακριβώς είναι που οι θιασώτες του θέλουν να αποκρύψουν και κλαίνε πάνω στα συντρίμμια του με κροκοδείλια δάκρυα. Στην Τουρκία πολιτικοί, στρατιωτικοί μιλούν για την κακιά ώρα και τον πανικό που δημιουργήθηκε, θρησκευτικοί ηγέτες στα τζαμιά υποστηρίζουν ότι ο Αλλάχ τιμώρησε τους ανθρώπους για τις αμαρτίες τους. Λέξεις περί ευθύνης δεν ακούστηκαν. Αλλωστε το στρατοκρατικό καθεστώς στην Τουρκία το σκοταδισμό από χρόνια τον έχει αναγάγει σε κυρίαρχη ιδεολογία, για τη διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος. Μάταια όμως γίνεται προσπάθεια απόκρυψης της ουσίας των προβλημάτων και καλλιέργειας ψευδαισθήσεων στους εργαζόμενους, είτε στην Τουρκία είτε στην Ελλάδα. Τώρα για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός και ότι στην άμμο δε χτίζονται πολυκατοικίες.

* * *

Περίτρανα αποδεικνύουν καθημερινά οι Ελληνες εργαζόμενοι ότι αντιλαμβάνονται πως ζουν στον ίδιο κόσμο με τους γείτονες συναδέλφους τους, έναν κόσμο που εξασφαλίζει τους λίγους και τους ισχυρούς και καταδικάζει στη δυστυχία τους πολλούς και τους αφήνει απροστάτευτους στα φυσικά και όχι μόνο φαινόμενα, γι' αυτό και από την πρώτη στιγμή στάθηκαν και στέκονται αλληλέγγυοι στα αδέλφια τους Τούρκους εργάτες, με την ηθική και υλική συμπαράστασή τους. Αυτό πιστοποιούν οι συγκινητικές προσφορές που κατατίθενται καθημερινά και στους λογαριασμούς αλληλεγγύης που έχουν ανοίξει ο "Ριζοσπάστης" και ο "902", το ΠΑΜΕ και άλλοι φορείς.

Κώστας ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

|Τουρκία|Λεζάντα 2|

Γκολτσούκ: Μια νεαρή κοπέλα πιέζει την ιατρική μάσκα στο πρόσωπό της, καθώς περιμένει να της δοθούν φάρμακα. Γύρω της, μυρίζει θάνατο...

|Τουρκία|Λεζάντα 1|

Ανταπαζαρί: Ο Μουχαμέντ Ενίς Γιαλτσίν, 11 μηνών, κλαίει στην αγκαλιά της μητέρας του καθώς περιμένει να του παρασχεθεί ιατρική φροντίδα για τις πληγές του. Η περίθαλψη των τραυματιών είναι "προβληματική" υπόθεση

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης από "Ρ" - "902"

Ο "Ριζοσπάστης" και ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός "902", μπροστά στο δράμα του τουρκικού λαού από τον καταστροφικό σεισμό, πήραν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν χρήματα ανοίγοντας στην Εθνική Τράπεζα το λογαριασμό 150/470425 - 83.

Ο λογαριασμός εμφανίζεται στη "Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ",που είναι η εταιρική επωνυμία του "902". Τούτη τη δύσκολη ώρα για το γειτονικό λαό, η με κάθε μορφή εκδήλωση αλληλεγγύης όλων μας είναι υπόθεση ζωής. Πιστεύουμε ότι σ' αυτή την πρωτοβουλία, όλοι οι αναγνώστες του "Ρ" και οι ακροατές και τηλεθεατές του "902", όπως άλλωστε και σε άλλες περιπτώσεις, θα ανταποκριθούν. Τους καλούμε όλους, όπως και κάθε απλό άνθρωπο του μόχθου, να συνεισφέρουν, εκδηλώνοντας έτσι έμπρακτα τη συμπαράσταση του λαού μας, προς το δοκιμαζόμενο γειτονικό τουρκικό λαό.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνδρομή στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό

Το ΚΚΕ προτείνει στην Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα, που θα κατατεθεί στην πρώτη ολομέλεια

H ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, παίρνοντας υπόψη τα εκφρασμένα αισθήματα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού και όλων των λαών των κρατών - μελών της ΕΕ, καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να συνδράμουν τον δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας μετά τον τρομακτικό σεισμό που έπληξε τη χώρα αυτή προκαλώντας δεκάδες χιλιάδες θύματα, νεκρούς και τραυματίες, εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Με ψήφισμα που προτείνουν στην Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και θα κατατεθεί στην αμέσως επόμενη ολομέλεια του ΕΚ, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ αφού εκφράζουν τη λύπη τους για τα θύματα του Εγκέλαδου, καλούν την ΕΕ να ενεργοποιήσει τα κονδύλια που διαθέτει για ανάλογες περιπτώσεις, ώστε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών. Καλεί επίσης όλες τις χώρες - μέλη να προσφέρουν στην Τουρκία τεχνογνωσία και μέσα για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός.

Ζητά από την Επιτροπή να πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να συμβάλει στην αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών στέγασης, σίτισης και υγειονομικής φροντίδας του πληθυσμού. Την καλεί επίσης να συμβάλει στην οργάνωση της απαραίτητης υποδομής στην Τουρκία, ώστε η βοήθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, να φτάσει με τον πιο γρήγορο και άμεσο τρόπο σε αυτούς που την έχουν ανάγκη και να αποφευχθούν προβλήματα που προέκυψαν τις πρώτες μέρες.

Βοήθεια από δημάρχους και δικηγόρους

Σε περίπου δέκα μέρες θα ξεκινήσει η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Τουρκία, την οποία έχουν συγκεντρώσει οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πατρέων και Ηρακλείου Κρήτης. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες οι δήμαρχοι των πόλεων αυτών, σημείωσαν ότι τα τρόφιμα, τα ρούχα, οι σκηνές και τα υπόλοιπα υλικά που έχουν συγκεντρώσει θα μεταφερθούν στην Τουρκία με πλοίο.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών επισκέφθηκε χτες τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα και εξέφρασε τη λύπη της για τις δεκάδες χιλιάδες θύματα του σεισμού και τη συμπαράστασή της στο λαό της γειτονικής χώρας.

Επιπλέον, ο ΔΣΑ έχει ανοίξει λογαριασμό συγκέντρωσης χρημάτων για τους σεισμοπαθείς στην Εμπορική Τράπεζα και αντιπροσωπεία του θα επισκεφθεί εντός των ημερών το Δικηγορικό Σύλλογο Κωνσταντινούπολης. Η επίσκεψη θα γίνει με σκοπό την πληρέστερη προετοιμασία και οργάνωση της ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώνουν οι δικηγόροι της Αθήνας.

Αλληλεγγύη από συνδικάτα

Συνδικάτα της Αθήνας συμπαρίστανται στον τουρκικό λαό, συγκεντρώνοντας τρόφιμα, φάρμακα κλπ.

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν ενεργά στη δοκιμαζόμενη από τον καταστροφικό σεισμό εργατική τάξη της Τουρκίας, απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Κλάδων Ενδυσης, Μετάλλου και τα Σωματεία Ελλήνων Ηθοποιών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων και Λιθογράφων.

Οπως σημειώνουν, το αντιλαϊκό αντιδραστικό κατεστημένο στην Τουρκία, που έχει προσανατολισμένο τον κρατικό μηχανισμό στην καταστολή των εργατικών αγώνων, στο κυνήγι των προοδευτικών ανθρώπων και στην άγρια καταπίεση των εθνικών μειονοτήτων, είναι ανίσχυρο να βοηθήσει αποτελεσματικά τα θύματα του σεισμού. Η συντριπτική πλειοψηφία - επισημαίνουν - των θυμάτων είναι φτωχοί άνθρωποι που πλήρωσαν το τίμημα της ασυδοσίας και της αισχροκέρδειας των εργολάβων, της "αρπαχτής", της διαφθοράς, της ταξικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι τουρκικές κυβερνήσεις.

Υπογραμμίζει ότι η εργατική τάξη και ο λαός της Ελλάδας έχουν βρεθεί πολλές φορές στο παρελθόν και είναι και σήμερα αντιμέτωποι με την ίδια πολιτική της εκμετάλλευσης και έχουν σκληρή πείρα από τις συνέπειες φυσικών καταστροφών.

"Η ενεργός συμπαράσταση - τονίζουν - και αλληλεγγύη στην εργατική τάξη της Τουρκίας πρέπει να εκφραστεί με κάθε τρόπο. Μας ενώνουν κοινοί στόχοι, κοινά οράματα, κοινά προβλήματα, κοινοί αγώνες για ένα καλύτερο αύριο".

Τα συνδικάτα συγκεντρώνουν φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα κλπ. και ταυτόχρονα καλούν σε οικονομική ενίσχυση, μέσω του λογαριασμού που έχει ανοίξει το ΠΑΜΕ στην Αγροτική Τράπεζα με αριθμό 002-01-081508-61.

ΕΔΥΕΘ
Καμπάνια ανθρωπιστικής βοήθειας

Καμπάνια ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση του λαού της Τουρκίας προετοιμάζει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), ενώ με ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθύτατη λύπη της για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα.

Η ΕΔΥΕΘ, αναφερόμενη στον ανυπολόγιστο ακόμη αριθμό των ανθρώπινων θυμάτων και των υλικών ζημιών που προκλήθηκαν, σημειώνει ότι "αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως τα λαϊκά στρώματα είναι απροστάτευτα μπροστά στα μεγάλα συμφέροντα και στο εύκολο κέρδος. Το Στρατοκρατικό καθεστώς αντί να εξασφαλίζει τα αναγκαία ποσά για ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης του λαού, φρόντιζε να διαθέτει τεράστιες δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς".

Τέλος, η ΕΔΥΕΘ καλεί τις κυβερνήσεις της περιοχής αντί για τις κούρσες των εξοπλισμών να νοιαστούν για την ειρηνική συνύπαρξη και συμβίωση των λαών, επισημαίνοντας πως "οι ίδιοι οι λαοί της περιοχής πρέπει να συνεργαστούν ενάντια στη χειραγώγηση των ξένων δυνάμεων, που δρουν για τα συμφέροντά τους. Οι λαοί πρέπει να δουν ότι οι έμποροι των όπλων δεν παρέχουν καμία βοήθεια. Μόνο οι λαοί είναι αυτοί που παρέχουν τη σχετική βοήθεια".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ