ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πρωτίστως πολιτική επιλογή, η ανάπτυξη της Ηπείρου

Μήνυμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς το 6ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο, που αρχίζει σήμερα στην Ηγουμενίτσα

Είναι κοινό μυστικό ότι η Ηπειρος όπως ολόκληρη η Ελλάδα διαθέτει πολύ σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, όμως το ζήτημα είναι πρώτα και κύρια πολιτικό, τονίζει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, σε μήνυμά της προς τους συνέδρους του 6ου Παγκοσμίου Πανηπειρωτικού Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα στην Ηγουμενίτσα.

Το 6ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο διοργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ) και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή. Την επίσημα έναρξη των εργασιών θα κηρύξει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος στο υπαίθριο αμφιθέατρο της Πέρδικας Θεσπρωτίας στις 8.30 μ.μ. Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν στα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 29 Αυγούστου 1999.

Το συνέδριο χαιρετίζουν με μηνύματά τους, που δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Πανηπειρωτική", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απ. Κακλαμάνης,ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής,του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος,βουλευτές, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας,ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Ν. Κωνσταντόπουλος,βουλευτές, τοπικοί παράγοντες κ. ά.

Το μήνυμα της Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, στο μήνυμά της τονίζει: "Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας, για το καλό των εργαζομένων της Ηπείρου και κατ' επέκταση της χώρας. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η Ηπειρος, όπως καιολόκληρη η Ελλάδα, διαθέτει πολύ σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, αφού πέρα από τις άφθονες φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, έχει να επιδείξει ένα έμπειρο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό. Αυτές οι δυνατότητες, ομολογούνται σήμερα απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους και υπόσχονται λύσεις. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Γιατί δε λύνονται, αλλά αντίθετα οξύνονται τα προβλήματα του λαού; Γιατί η Ηπειρος κατέχει τα σκήπτρα στην ανεργία και στην υποβάθμιση;".

"Πιστεύω, συνεχίζει η Αλ. Παπαρήγα, ότι τα προβλήματα της Ηπείρου είναι μέρος των ίδιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας, για την ακρίβεια των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη, οι μικρομεσαίοι βιοπαλαιστές της υπαίθρου και της πόλης, οι εργαζόμενες γυναίκες και η νεολαία μας. Το ζήτημα είναι πρώτα και κύρια πολιτικό. Και θεωρούμε, ότι κανένας και καμία δεν πρέπει να αισιοδοξεί, όσο δε θα λύνεται το πολιτικό πρόβλημα του τόπου, όσο θα συνεχίζεται η μορφή της αντιλαϊκής πολιτικής. Εύκολα μπορούμε να παρατηρήσουμε την εξής αντίφαση: Ενώ η ανεργία και η φτώχεια αυξάνονται, ενώ η ύπαιθρος ερημώνεται και φυτοζωεί, ενώ η Παιδεία και η Υγεία συνεχώς υποβαθμίζονται, την ίδια στιγμήτα κέρδη που συγκεντρώνονται στα χέρια πολύ λίγων είναι αμύθητα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το αποτέλεσμα της πολιτικής του λεγόμενου μονόδρομου, που εντείνει την εκμετάλλευση και καταπίεση των πολλών, εντάσσει την Ελλάδα στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κάνει τη χώρα μας θύμα των σχεδιασμών τους και ταυτόχρονα θύτη κατά άλλων λαών. Αυτή την πολιτική, μαζί με τους εκφραστές και τα οικονομικά βάθρα της, έχουμε την άποψη ότι οι εργαζόμενοι όλης της Ελλάδας πρέπει να αντιπαλέψουν και τελικά να ανατρέψουν".

Και η Αλ. Παπαρήγα καταλήγει: "Είμαστε αισιόδοξοι. Πιστεύουμε βαθιά ότι ο λαός μας θα κάνει επιβλητική την αγωνιστική παρουσία του, θα συγκροτήσει το δικό του μέτωπο, θα ανοίξει το δικό του μονόδρομο. Αυτή την αισιοδοξία μεταφέρω στο συνέδριό σας μαζί με τις ειλικρινείς ευχές μου για κάθε πρόοδο".

ΤΡΙΚΑΛΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Με χρεοκοπία απειλούνται οι αγρότες

Αμεσα μέτρα για τους χαλαζόπληκτους παραγωγούς των δύο νομών ζητά το ΚΚΕ με Ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι αγρότες των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων, λόγω της χαλαζόπτωσης που έπληξε τις δύο περιοχές, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειές τους. "Το φάσμα της χρεοκοπίας πλανάται πάνω από κάθε νοικοκυριό" επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας και Αχιλλέας Κανταρτζής,οι οποίοι κατέθεσαν στη Βουλή δύο Ερωτήσεις προς τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη σχετικά με το θέμα αυτό.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν για τη νέα ζημιά που υπέστη η αγροτική παραγωγή στο Νομό Καρδίτσας: "Μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της βιομηχανικής ντομάτας από τις υψηλές θερμοκρασίες, σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε περίπου 40.000 στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως από βαμβάκι αλλά και άλλες καλλιέργειες, όπως καλαμπόκι, τεύτλα, βιομηχανική ντομάτα, καπνά".

Οι ζημιές έγιναν κυρίως στα χωριά Γεφύρια, Ν. Ικόνιο, Γραμματικό, Αμπελος, Αγ. Βησσάριο, Αγ. Παρασκευή, Πασχαλίτσα,ενώ η μεγάλη διάρκεια της χαλαζόπτωσης, το μέγεθος του χαλαζιού που έφθανε το μέγεθος καρυδιού και ο ισχυρός άνεμος που έπνεε, είχαν ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να προκληθεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Εξίσου μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες και κυρίως στο βαμβάκι, τα κηπευτικά και τα αμπέλια προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε το Νομό Τρικάλων στις 22 Αυγούστου - και συγκεκριμένα τις περιοχές Αγ. Αποστόλων - Κεφαλόβρυσου, Διπόταμου και Ρογκίων - όπως επισημαίνουν στη σχετική Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ.

"Αμεση είναι η ανάγκη τα κλιμάκια των ΕΛΓΑ να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές ώστε έγκαιρα να γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών και γρήγορα να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες, καλύπτοντας το 100% της ζημιάς που έγινε. Πέραν όλων αυτών, πρέπει η κυβέρνηση να λάβει υπόψη ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δεδομένου ότι ενώ τα εφόδια συνεχώς ακριβαίνουν, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων συνεχώς μειώνονται. Αποτέλεσμα είναι τα χρέη προς την ΑΤΕ σταθερά να μεγαλώνουν, αφού είναι γνωστό ότι η ΑΤΕ εφαρμόζει τοκογλυφική πολιτική", υπογραμμίζουν οι κομμουνιστές βουλευτές.

Οπως τονίζουν, η κυβέρνηση δεν πρέπει να αρκεστεί μόνο στις αποζημιώσεις από τις ΕΛΓΑ, αλλά θα πρέπει να πάρει σειρά μέτρων ανακούφισης των αγροτών, προκειμένου να τους βοηθήσει ουσιαστικά. Θα πρέπει να προχωρήσει στη χορήγηση προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες όπως συνέβη το 1997 στην περιοχή Λάρισας και Ημαθίας, ώστε μέχρι τα Χριστούγεννα οι αγρότες να εισπράξουν αυτά που δικαιούνται. Επιπλέον, είναι ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων, στη ρύθμιση των χρεών, στο πάγωμα των επιτοκίων στα τρέχοντα καλλιεργητικά δάνεια.

Μετά τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας πότε θα επισκεφθούν τα κλιμάκια των ΕΛΓΑ τις πληγείσες περιοχές για να κάνουν την εκτίμηση των ζημιών και ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των αγροτών και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, αλλά και την αναμόρφωση του κανονισμού των ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνεται το 100% των ζημιών.

Συνάντηση με Ανωμερίτη

Συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας θα έχει σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ). Οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΚ θα θέσουν στον υπουργό τα προβλήματα που προέκυψαν στη βιομηχανική ντομάτα εξαιτίας του καύσωνα και θα ζητήσουν να δοθεί άμεση λύση από την κυβέρνηση στο πρόβλημα των ντοματοπαραγωγών. Παράλληλα θα εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι άλλοι παραγωγοί του νομού που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, καθώς η χαλαζόπτωση προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε βασικές καλλιέργειες του νομού.

Διαμαρτυρία αλλοδαπών κρατουμένων

Ξεχείλισε χτες το ποτήρι της οργής για τους πενήντα αλλοδαπούς κρατούμενους της Αστυνομίας, που εδώ και αρκετό καιρό παραμένουν πίσω από τα συρματοπλέγματα σε έναν πρόχειρα διαμορφωμένο χώρο μέσα στην πρώην αμερικανική βάση του Ελληνικού. Χτες το απόγευμα βγήκαν στο προαύλιο, αλλά μετά το τέλος του διαλείμματος, αρνήθηκαν να επιστρέψουν στα κελιά τους. Ηταν το ελάχιστο που μπορούσαν να κάνουν για να ακουστεί το αίτημά τους, να δοθεί λύση στον παρατεταμένο εγκλεισμό τους. Οι περισσότεροι είναι Ασιάτες και Αφρικανοί, χωρίς άδεια παραμονής και σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις πρέπει να απελαθούν. Η διαδικασία της απέλασης όμως δεν προχωρά, είτε επειδή δεν τους δέχεται η χώρα τους, είτε επειδή υπάρχουν γραφειοκρατικού τύπου προβλήματα. Οι κρατούμενοι άναψαν φωτιές, αλλά με την εμφάνιση των ΜΑΤ επέστρεψαν στα κελιά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθούν σε άλλο χώρο, όπου τουλάχιστον οι συνθήκες διαβίωσης θα είναι καλύτερες.

Πιθανολογείται πτώση αεροπλάνου

Την ξηρά και τη θάλασσα της περιοχής, που βρίσκεται μεταξύ Βατοπεδίου και Χιροποτάμου στο Αγιο Ορος ερευνούσαν μέχρι αργά χτες τη νύχτα άνδρες του Λιμεναρχείου Ιερισσού Χαλκιδικής, της Αστυνομίας, αλλά και συνεργεία διάσωσης, προκειμένου να ανακαλύψουν τα ίχνη αεροπλάνου που πιθανολογείται ότι κατέπεσε στην περιοχή. Το αεροπλάνο είδαν να πετάει σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από τις Μονές του Αγίου Ορους δύο υλοτόμοι, που εκείνη την ώρα εργάζονταν στις κορυφές του Αθω. Οπως οι ίδιοι δήλωσαν, το αεροπλάνο, του οποίου τα στοιχεία δεν είναι γνωστά, έβγαζε καπνούς και χάθηκε προς τη θάλασσα.

Οι δύο υλοτόμοι ειδοποίησαν αμέσως τις αρμόδιες υπηρεσίες και στις 11.30π.μ. περίπου εντοπίστηκε καπνός στο δάσος, χωρίς όμως τα συνεργεία διάσωσης που έσπευσαν στην περιοχή να βρουν κάποιο ίχνος του αεροπλάνου. Οι αρμόδιοι της πολιτικής υπηρεσίας του αεροδρομίου Μακεδονίας διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται για επιβατικό αεροπλάνο, αφού όλες οι διαδρομές έγιναν κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα, και όλα τα αεροπλάνα είχαν κανονικό στίγμα. Δεν πρόκειται όμως ούτε για αεροπλάνο της αερολέσχης, αφού οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι όλα τα αεροπλάνα που διαθέτει βρίσκονται στη θέση τους.

Μεγάλο πλήγμα από την χαλαζόπτωση δέχτηκε η βαμβακοκαλιέργεια

Μεγάλο πλήγμα από τη χαλαζόπτωση δέχτηκε η βαμβακοκαλλιέργεια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ