Πέμπτη 26 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΙΚΑΛΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Με χρεοκοπία απειλούνται οι αγρότες

Αμεσα μέτρα για τους χαλαζόπληκτους παραγωγούς των δύο νομών ζητά το ΚΚΕ με Ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι αγρότες των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων, λόγω της χαλαζόπτωσης που έπληξε τις δύο περιοχές, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειές τους. "Το φάσμα της χρεοκοπίας πλανάται πάνω από κάθε νοικοκυριό" επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας και Αχιλλέας Κανταρτζής,οι οποίοι κατέθεσαν στη Βουλή δύο Ερωτήσεις προς τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη σχετικά με το θέμα αυτό.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν για τη νέα ζημιά που υπέστη η αγροτική παραγωγή στο Νομό Καρδίτσας: "Μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της βιομηχανικής ντομάτας από τις υψηλές θερμοκρασίες, σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε περίπου 40.000 στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως από βαμβάκι αλλά και άλλες καλλιέργειες, όπως καλαμπόκι, τεύτλα, βιομηχανική ντομάτα, καπνά".

Οι ζημιές έγιναν κυρίως στα χωριά Γεφύρια, Ν. Ικόνιο, Γραμματικό, Αμπελος, Αγ. Βησσάριο, Αγ. Παρασκευή, Πασχαλίτσα,ενώ η μεγάλη διάρκεια της χαλαζόπτωσης, το μέγεθος του χαλαζιού που έφθανε το μέγεθος καρυδιού και ο ισχυρός άνεμος που έπνεε, είχαν ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να προκληθεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Εξίσου μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες και κυρίως στο βαμβάκι, τα κηπευτικά και τα αμπέλια προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε το Νομό Τρικάλων στις 22 Αυγούστου - και συγκεκριμένα τις περιοχές Αγ. Αποστόλων - Κεφαλόβρυσου, Διπόταμου και Ρογκίων - όπως επισημαίνουν στη σχετική Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ.

"Αμεση είναι η ανάγκη τα κλιμάκια των ΕΛΓΑ να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές ώστε έγκαιρα να γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών και γρήγορα να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες, καλύπτοντας το 100% της ζημιάς που έγινε. Πέραν όλων αυτών, πρέπει η κυβέρνηση να λάβει υπόψη ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δεδομένου ότι ενώ τα εφόδια συνεχώς ακριβαίνουν, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων συνεχώς μειώνονται. Αποτέλεσμα είναι τα χρέη προς την ΑΤΕ σταθερά να μεγαλώνουν, αφού είναι γνωστό ότι η ΑΤΕ εφαρμόζει τοκογλυφική πολιτική", υπογραμμίζουν οι κομμουνιστές βουλευτές.

Οπως τονίζουν, η κυβέρνηση δεν πρέπει να αρκεστεί μόνο στις αποζημιώσεις από τις ΕΛΓΑ, αλλά θα πρέπει να πάρει σειρά μέτρων ανακούφισης των αγροτών, προκειμένου να τους βοηθήσει ουσιαστικά. Θα πρέπει να προχωρήσει στη χορήγηση προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες όπως συνέβη το 1997 στην περιοχή Λάρισας και Ημαθίας, ώστε μέχρι τα Χριστούγεννα οι αγρότες να εισπράξουν αυτά που δικαιούνται. Επιπλέον, είναι ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων, στη ρύθμιση των χρεών, στο πάγωμα των επιτοκίων στα τρέχοντα καλλιεργητικά δάνεια.

Μετά τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας πότε θα επισκεφθούν τα κλιμάκια των ΕΛΓΑ τις πληγείσες περιοχές για να κάνουν την εκτίμηση των ζημιών και ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των αγροτών και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, αλλά και την αναμόρφωση του κανονισμού των ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνεται το 100% των ζημιών.

Συνάντηση με Ανωμερίτη

Συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας θα έχει σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ). Οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΚ θα θέσουν στον υπουργό τα προβλήματα που προέκυψαν στη βιομηχανική ντομάτα εξαιτίας του καύσωνα και θα ζητήσουν να δοθεί άμεση λύση από την κυβέρνηση στο πρόβλημα των ντοματοπαραγωγών. Παράλληλα θα εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι άλλοι παραγωγοί του νομού που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, καθώς η χαλαζόπτωση προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε βασικές καλλιέργειες του νομού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποζημιωθούν 100% και να ενισχυθούν οικονομικά οι αγρότες για τη χαλαζόπτωση(2019-07-16 00:00:00.0)
Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από το χαλάζι(2018-05-22 00:00:00.0)
Μεγάλες ζημιές από το χαλάζι(2015-05-27 00:00:00.0)
Νέες ζημιές σε καλλιέργειες από βροχή και χαλάζι(2014-07-02 00:00:00.0)
Τεράστιες καταστροφές από χαλαζόπτωση(2013-06-11 00:00:00.0)
Χαλάζι και καύσωνας "έκαψαν" τους παραγωγούς(1999-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ