Τετάρτη 2 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Νέες ζημιές σε καλλιέργειες από βροχή και χαλάζι

Χωρίς εισόδημα κινδυνεύουν να μείνουν εκατοντάδες μικροπαραγωγοί

Νέα πλήγματα δέχονται καθημερινά οι αγροτικές καλλιέργειες στην Κεντρική Μακεδονία, εξαιτίας των χαλαζοπτώσεων και των παρατεταμένων βροχοπτώσεων που προηγήθηκαν. Η παραγωγή έχει υποστεί τεράστια καταστροφή, με αποτέλεσμα οι αγρότες να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν ήδη χρεωθεί για να καλλιεργήσουν.

Την περασμένη Παρασκευή, νέα χαλαζόπτωση έπληξε τις δενδροκαλλιέργειες της Εδεσσας και κυρίως τα κερασοχώραφα. Τεράστιες καταστροφές έχουν προκληθεί στα χωριά Ζέρβη, ορεινή Παναγίτσα, Καρυδιά, Κερασιά, στις τοποθεσίες Πάτημα και Λιβάδια Λύκων, στην τοπική κοινότητα Μαργαρίτας και της Σωτήρας. Οι κερασοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η νέα χαλαζόπτωση κατέστρεψε τα έτοιμα για συγκομιδή κεράσια.

Μεγάλες είναι οι ζημιές και στην παραγωγή μήλων στις περιοχές του κάμπου των Γιαννιτσών Πέλλας και της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων και της υγρασίας προσβλήθηκαν από το μύκητα Φουσικλάδι, που υποβαθμίζει την ποιότητα των μήλων, καθιστώντας τα μη εμπορεύσιμα. Παρά τις συνεχείς επεμβάσεις με τα ενδεδειγμένα πανάκριβα μυκητοκτόνα, οι αγρότες δεν κατάφεραν να σταματήσουν την ανάπτυξη του μύκητα, αφού στο διάστημα από 15 Απρίλη μέχρι και 25 Μάη σημειώθηκαν συνεχείς βροχοπτώσεις. Η καταστροφή της μηλοπαραγωγής εκτιμάται ότι ξεπερνά το 80%, ενώ ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από βροχοπτώσεις πριν από τις 15 Μάη.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις και στην Πιερία. Επλήγησαν χωράφια με καπνοφυτείες, ροδάκινα, ελιές, βαμβάκι, ακτινίδια, κηπευτικά, κ.ά. Ζημιές προκλήθηκαν σε πολλά χωριά, όπως Παλιό Ελευθεροχώρι, Παλιοστάνη, Κάτω Αι-Γιάννη, Βροντού, Καρίτσα και Δίον. Από τη σφοδρή χαλαζόπτωση προκλήθηκαν ζημιές ακόμη και σε στέγες αποθηκών και ποιμνιοστασίων.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες, αφού γνωρίζουν πως δε θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για την πραγματική ζημιά που έχουν υποστεί στην παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο. Οπως καταγγέλλουν, ενώ ο ΕΛΓΑ χαρατσώνει άγρια τους αγρότες, δε διασφαλίζει τις παραγωγές τους από όλες τις φυσικές καταστροφές και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Επίσης, ενώ έχει υπογραφεί (με 9μηνη καθυστέρηση) η σχετική σύμβαση από τον ΕΛΓΑ για την αντιχαλαζική προστασία, ακόμη δεν έχει μπει σε εφαρμογή, αφού η ανάδοχος εταιρεία έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε πτήσεις αεροπλάνων και μετά από 4 μήνες. Για όλα τα παραπάνω ζητήματα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου έχουν καταθέσει Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε απόγνωση οι αγρότες από τις καταστροφές στις καλλιέργειες (2019-07-26 00:00:00.0)
Τεράστιες καταστροφές από χαλαζόπτωση (2013-06-11 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές από το χαλάζι (2006-06-23 00:00:00.0)
Να στηριχτούν οι χαλαζόπληκτοι αγρότες (2005-06-03 00:00:00.0)
«Βούλιαξαν» οι καλλιέργειες (2004-05-20 00:00:00.0)
Καταστροφές από τη χαλαζόπτωση (2003-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ