Παρασκευή 26 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σε απόγνωση οι αγρότες από τις καταστροφές στις καλλιέργειες

Κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα από Αγροτικούς Συλλόγους

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες στην Πέλλα, στην Ημαθία, στη Φλώρινα και στην Καβάλα, που είδαν τις παραγωγές τους να καταστρέφονται από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις και την ανεμοθύελλα, την ώρα της συγκομιδής.

Σε Ημαθία και Πέλλα, η παραγωγή φρούτων χτυπήθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Οι αγρότες μετρούν ζημιές για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην αναμενόμενη παραγωγή και στο εισόδημά τους, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιήσει όλα σχεδόν τα καλλιεργητικά έξοδα και φροντίδες που απαιτούνται.

Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι το πολυδάπανο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ με τα αεροπλάνα δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους παραγωγούς.

Και ενώ οι αγρότες δέχονται το ένα χτύπημα πίσω από το άλλο, ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει το 100% της ζημιάς στην αναμενόμενη παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο και δεν διασφαλίζει την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Στην Καβάλα, ζημιές προκλήθηκαν και στην παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο σε κηπευτικά, ακτινίδια, σπαράγγια, αμπέλια, ελιές κ.ά. Και εδώ, αρκετοί αγρότες βλέπουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το εισόδημά τους να εξανεμίζεται, καθώς και πέρυσι υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειες, κυρίως αμπελιών, εξαιτίας των βροχοπτώσεων. Και σ' αυτήν την περίπτωση οι αγρότες δεν αποζημιώθηκαν, με το πρόσχημα ότι δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Στη Φλώρινα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, ζημιές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες, αντλιοστάσια και ποιμνιοστάσια. Η μεγαλύτερη καταστροφή προκλήθηκε στις καλλιέργειες φασολιών στο δήμο Πρεσπών, ενώ χτυπήθηκαν ακόμη δενδροκαλλιέργειες και καλλιέργειες καλαμποκιού.

Ιδιαίτερα στο δήμο Πρεσπών, σε μια έκταση 9.000 στρεμμάτων, όπου έπεσε χαλάζι μεγέθους μεγάλου κερασιού, έχει καταστραφεί σε ποσοστό πάνω από 80% η παραγωγή φασολιού, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και σε μηχανικές υποδομές των καλλιεργειών. Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, εξαιτίας και των καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις των ζημιών από τον καύσωνα που έπληξε τη Φλώρινα το καλοκαίρι του 2017.

Αντιμέτωποι με τις καταστροφές και την ολομέτωπη επίθεση

Με κοινή ανακοίνωσή τους, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας περιγράφουν την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες εξαιτίας των ζημιών στην παραγωγή αλλά και των εξευτελιστικών τιμών για την παραγωγή που πρόλαβαν να διαθέσουν. Καταγγέλλουν το αίσχος των «ανοιχτών τιμών», που ζει και βασιλεύει, ενώ την ίδια ώρα δεν έχουν πληρωθεί για την παραγωγή που παρέδωσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Την ίδια ώρα είναι χρεωμένοι σε τράπεζες, προμηθευτές, τα οικογενειακά έξοδα τρέχουν, ξεζουμίζονται με τη φοροληστεία, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Οι δύο Σύλλογοι απευθύνουν κάλεσμα συσπείρωσης στους αγρότες της περιοχής και μαζί με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων να οργανώσουν τη δυναμική απάντηση σε όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται τον μόχθο τους αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Διεκδικούν: Αμεση αναπλήρωση του εισοδήματός τους από τις απώλειες σ' αυτό λόγω του ρωσικού εμπάργκο. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αμεση και δίκαιη αποζημίωση των ζημιών. Μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας. Κατώτερες εγγυημένες τιμές. Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών, να μην κοπεί το ρεύμα σε καμία εργατική - αγροτική οικογένεια.

Ερωτήσεις από το ΚΚΕ στη Βουλή

Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την προστασία των καλλιεργειών και του εισοδήματος των αγροτών, αλλά και για την αποζημίωσή τους στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί, αναδεικνύουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, με Ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα, καλούν τον υπουργό να ανακοινώσει τις άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

-- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού, και να προχωρήσει η γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς.

-- Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, χωρίς καθυστερήσεις.

-- Να λειτουργήσει η αντιχαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους.

-- Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς η οποία να καλύπτει το κόστος ανά στρέμμα για την αποκατάσταση της μηχανικής υποδομής των καλλιεργειών και την «επούλωση» των φυτών, καθώς και τη χρηματοδότηση για τις αναγκαίες υποδομές προστασίας των καλλιεργειών.

-- Να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες της ΠΕ Φλώρινας για τις ζημιές που υπέστησαν από τον καύσωνα το καλοκαίρι του 2017, όπως και οι αγρότες της Καβάλας για τις περσινές καταστροφές στα αμπέλια της περιοχής.

-- Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ