Παρασκευή 26 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλεσμα στους εργαζόμενους στα «Media Markt» και τα «Public»

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους στα «Media Markt» και στα «Public» να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και να έρθουν σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο, απευθύνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενόψει των εξελίξεων που σηματοδοτεί και η συγχώνευση των δύο εταιρειών.

Σχολιάζοντας τη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών «Media Markt» και «Public», με τον όμιλο «Olympia» που έχει στην ιδιοκτησία του τα «Public» να κατέχει πλέον το 75% των μετοχών της πρώτης, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι «πρόκειται για μια ακόμα συνεργασία στα πλαίσια του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των μεγαλεμπόρων που επιδιώκουν την εξασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς. Στον κλάδο του εμπορίου οι συνεργασίες και οι εξαγορές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είναι συχνές και έχουν όλες κοινή βάση: Την εξασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με τις άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο ("Πλαίσιο", "Κωτσόβολος" στη συγκεκριμένη περίπτωση). Την αποδοτική είσοδο στις πιο κερδοφόρες αγορές (λευκές συσκευές). Την εξασφάλιση φθηνών, ευέλικτων και χωρίς δικαιώματα εργαζομένων».

Αναδεικνύοντας το αντεργατικό έδαφος πάνω στο οποίο προχωρούν τέτοιες επιχειρηματικές διεργασίες, ο Σύλλογος υπογραμμίζει:

«Για να ευοδώσει καρπούς η συγκεκριμένη συνεργασία, η εργοδοσία των "Media Markt" πήρε τα μέτρα της. Δεκάδες συνάδελφοι με συγκροτημένα δικαιώματα οδηγήθηκαν στην απόλυση, ενώ οι υπόλοιποι αναγκάστηκαν να υπογράψουν τροποποιητικές συμβάσεις που τους αφαιρούσαν το ρεπό και καθιέρωναν την 6ήμερη εργασία, τα σπαστά ωράρια ή τα 4ωρα και τα 6ωρα.

Και στα "Public", όμως, η πραγματικότητα δεν είναι καλύτερη. Απολύσεις, σπαστά ωράρια, μισθοί πείνας. Οι εργαζόμενοι και των δύο εταιρειών εργάζονται κάτω από συνθήκες έντονης εντατικοποίησης, με καταστήματα που λειτουργούν με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, με κάθε μορφή "ευέλικτης" απασχόλησης που έχει προσφέρει το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν εξασφαλίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα για τους εργοδότες».

Το κλαδικό σωματείο καλεί τους εργαζόμενους των δύο εταιρειών να διεκδικήσουν οργανωμένα και συλλογικά από κοινού: Κατάργηση της 6ήμερης εργασίας. Κατάργηση των σπαστών ωραρίων. Καμιά απόλυση. Αυξήσεις στους μισθούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ