Πέμπτη 26 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ"
Να λειτουργήσει ως δημόσιο νοσοκομείο

Μεγάλη συγκέντρωση χτες στη Σταυρούπολη

Μαχητική και μαζική συγκέντρωση οργής και αντίστασης στα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της υγείας πραγματοποίησαν χτες βράδυ εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της επιτροπής πρωτοβουλίας φορέων της πόλης για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου". Η μεγάλη πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο της Σταυρούπολης είχε από νωρίς πλημμυρίσει με κόσμο, με πλακάτ και πανό των Εργατικών Συνδικάτων που κρατούσαν οι οικοδόμοι, οι εργάτες Δέρματος, οι καπνεργάτες, οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων και οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Με κεντρικό σύνθημα - αίτημα της συγκέντρωσης "δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό" και διαδηλώνοντας πως η "υγεία ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό", οι εκατοντάδες πολίτες απαίτησαν την άμεση και πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" με νέες προσλήψεις, δημιουργία νέων κλινικών και ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Στη συγκέντρωση ήταν παρόντες ο Νομαρχιακός Σύμβουλος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Θεσσαλονίκης Μ. Σπυριδάκης, ο Χ. Κόφφας γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, ο βουλευτής της ΝΔ Π. Ψωμιάδης, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Γ. Χατζηθεοχάρης, ο Γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Θ. Ζδούκος, εκπρόσωποι των εργαζομένων του Νοσοκομείου "Αγιος Δημήτριος" και δεκάδες εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απεύθυνε ο Γ. Χατζηθεοχάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα που ξεκίνησαν οι δημότες των Δυτικών Συνοικιών πριν 20 χρόνια για τη δημιουργία δημόσιου νοσοκομείου για την κάλυψη των αναγκών του λαού της περιοχής και σημείωσε: "Σήμερα, 20 χρόνια μετά βλέπουμε ότι το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", το νοσοκομείο των Δυτικών Συνοικιών, παραδίδεται σε χέρια ιδιωτών. Η κυβέρνηση ξεκινά τη διαδικασία λειτουργίας του με παράνομο τρόπο, με τη μεταφορά προσωπικού από τα δημόσια νοσοκομεία σε ένα ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου". Και ο Γ. Χατζηθεοχάρης εκφράζοντας τη θέση του ΙΣΘ ξεκαθάρισε πως το "Παπαγεωργίου" πρέπει να λειτουργήσει ως δημόσιο νοσοκομείο και να τεθεί στην υπηρεσία των αναγκών του λαού.

"Με την παράδοση του "Παπαγεωργίου" στα χέρια ιδιωτών, ολοκληρώνεται το ανοσιούργημα σε βάρος της υγείας στη Θεσσαλονίκη, που εδώ και καιρό συντελείται με απόφαση της κυβέρνησης", είπε ο γραμματέας της ΕΝΙΘ Θ. Ζδούκος και κάλεσε το λαό να δώσει απάντηση στα σχέδια διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν υγείας, με την καθολική συμμετοχή του στη μεγάλη λαϊκή διαμαρτυρία που διοργανώνεται στις 4 Σεπτέμβρη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Η Σ. Τεμερτζίδου, μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση χαρίζει ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο στους ιδιώτες, οι οποίοι θα πλουτίσουν σε βάρος της υγείας του λαού, ροκανίζοντας ό,τι απέμεινε από τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. "Το κόστος θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα. Ολες αυτές οι εξελίξεις δεν είναι τυχαίες, είναι κατευθύνσεις της ΕΕ που έχουν ως στόχο τη μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα και την εξασφάλιση κερδών για τους ιδιώτες. Την ευθύνη ακέραια έχουν οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση", είπε η Σ. Τεμερτζίδου και κάλεσε το λαό να κλιμακώσει τον αγώνα του και τις κινητοποιήσεις του για την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του "Παπαγεωργίου".

Στη συνέχεια με κονβόι αυτοκινήτων και λεωφορεία οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν έξω από το "Παπαγεωργίου", όπου και πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό. Μάλιστα απέκλεισαν και το ένα ρεύμα της περιφερειακής οδού στο ύψος της Ευκαρπίας όπου βρίσκεται το νοσοκομείο, όση ώρα αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πρωτοβουλίας μετέφερε τα αιτήματα της συγκέντρωσης σε εκπρόσωπο του ΔΣ του Ιδρύματος. Ανάμεσα στα άλλα διεκδικούν λειτουργία του "Παπαγεωργίου" ως ΝΠΔΔ, συμμετοχή των εργαζομένων, του Ιατρικού Συλλόγου και της ΤΑ στο ΔΣ του νοσοκομείου, αύξηση των δαπανών για την υγεία - πρόνοια και καμία μεταφορά κλινικών από τα δημόσια νοσοκομεία στο ιδιωτικό "Παπαγεωργίου".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις σήμερα στο πλαίσιο της μέρας δράσης (2020-11-12 00:00:00.0)
Δυναμικές κινητοποιήσεις (2001-06-14 00:00:00.0)
Αύριο η συγκέντρωση για το "Παπαγεωργίου" (1999-08-24 00:00:00.0)
Ζητούν κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα (1999-08-18 00:00:00.0)
Απρόκλητες συλλήψεις γιατρών (1999-02-16 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι μπορούν να επιβάλουν λειτουργία του "Παπαγεωργίου" (1998-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ