ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πανεργατικό προσκλητήριο από το ΠΑΜΕ

Μαχητική απάντηση στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και έναρξη νέου κύκλου αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Συμμετέχουν ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την επιτυχία του μεγάλου συλλαλητηρίου που οργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της ΧΑΝΘ,μέρα που ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τη Διεθνή Εκθεση.

"Αυτό το συλλαλητήριο θα δώσει την πρέπουσα απάντηση στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που θα παρουσιάσει φτιασιδωμένα ο πρωθυπουργός και ταυτόχρονα θα εγκαινιάσει ένα νέο κύκλο έντονων αποφασιστικών κινητοποιήσεων της εργατικής τάξης", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Η Γραμματεία συνεδρίασε χτες με αντικείμενο την πορεία της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου και όπως επισημαίνει, τα μηνύματα από τις περιοδείες που έχουν γίνει, τις συσκέψεις και τις ενημερωτικές επαφές με εργαζόμενους είναι θετικά και δείχνουν πως το συλλαλητήριο γίνεται υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, για το περιεχόμενο και τους στόχους του συλλαλητηρίου.

Κάλεσμα προς τους ναυτεργάτες, να δώσουν μαχητικό "παρών" στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Τα δυο σωματεία επισημαίνουν ότι την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και συνολικά τα λαϊκά στρώματα της χώρας βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής και του "εθνικού στόχου της ΟΝΕ", που είναι στόχος των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προκαλούν την εργατική τάξη και όλο τον ελληνικό λαό με τις εξαγγελίες τους.

Καλούν, τέλος, τους εργαζόμενους να παλέψουν για την ανατροπή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το δικαίωμα στη δουλιά, την απορρόφηση και την προστασία των ανέργων, την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, της Παιδείας και της δημόσιας περιουσίας, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική προς όφελος της εργατικής τάξης και γενικότερα των εργαζομένων της χώρας μας.


Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη

Στους χώρους δουλιάς περιοδεύουν στελέχη του ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην "υποδοχή" του πρωθυπουργού της λιτότητας και της ανεργίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε κατάσταση παγκινητοποίησης βρίσκεται το εργατικό κίνημα στη Θεσσαλονίκη για την επιτυχία του μεγάλου συλλαλητηρίου του Σαββάτου, που οργανώνει το ΠΑΜΕ στους χώρους της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια της προετοιμασίας της μαχητικής απάντησης των εργαζόμενων στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκαν χτες περιοδείες στελεχών του ΠΑΜΕ, που έφεραν το μήνυμα του αγώνα και της ελπίδας σε πολλούς εργασιακούς χώρους.

Χτες το πρωί αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ περιόδευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν οι συνδικαλιστές Γιάννης Σταυρόπουλος,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, Θόδωρος Κυριακίδης,γενικός γραμματέας του ΕΚΘ, Παύλος Αρβανιτίδης και Δημήτρης Τσουμπρής,μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μετάλλου.

Στη διάρκεια της περιοδείας έγινε συνάντηση με τις διοικήσεις των Σωματείων Χειριστών και Τεχνικών του ΟΛΘ και με εργαζόμενους στο λιμάνι, με τους οποίους η αντιπροσωπεία συζήτησε τη σημερινή κατάσταση και την αναγκαιότητα συσπείρωσης και αγώνα της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών στρωμάτων, για να μην περάσει η λαίλαπα των νέων αντεργατικών μέτρων που σχεδιάζουν η κυβέρνηση, η ΕΕ και τα στηρίγματά τους. Εκ μέρους των εργατών διατυπώθηκαν πολλά ερωτήματα για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος και τις ευθύνες της ΓΣΕΕ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Διάχυτο ήταν το αίσθημα αγανάκτησης στους εργαζόμενους του λιμανιού και η πεποίθηση ότι αυτή η κατάσταση "δεν πάει άλλο" και ότι "κάτι πρέπει να γίνει".

Στη συζήτηση ο Γιάννης Σταυρόπουλος υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τις τύχες του κινήματος στα χέρια τους, για να αποτρέψουν αυτή την πορεία της ηττοπάθειας και της μιζέριας που ακολουθούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες και να δυναμώσουν με τον αγώνα τους τις συνεπείς δυνάμεις που παλεύουν για υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων του λαού. Η καλύτερη ευκαιρία για συμμετοχή σε αποτελεσματικό αγώνα, είπε ο Γ. Σταυρόπουλος, είναι η μαζική κάθοδος στο εργατικό συλλαλητήριο στις 4 Σεπτέμβρη, στους χώρους της ΔΕΘ. "Μ' αυτή την κινητοποίηση οι εργαζόμενοι της πόλης θα υποδεχτούν τον πρωθυπουργό της λιτότητας και της ανεργίας", υπογράμμισε.

Συμμετέχουν οι αγρότες Εβρου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου αποφάσισε να προβάλει τα αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 4 Σεπτέμβρη στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Το ΔΣ της ΟΑΣΕ, που συνεδρίασε την Κυριακή, εκτίμησε ότι η κατάσταση των αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού επιδεινώνεται ραγδαία. "Οι νέες εξευτελιστικές τιμές που καθόρισε η ΕΕ για το 1999 στα σιτηρά, το βαμβάκι και τ' άλλα προϊόντα, μαζί και με τις αντιαγροτικές ρυθμίσεις (πλαφόν, συνυπευθυνότητες κλπ.) έχουν φέρει το εβρίτικο νοικοκυριό στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της καταστροφής", τονίζεται σε ανακοίνωση της ΟΑΣΕ.

"Μπροστά σ' αυτή τη ζοφερή κατάσταση - προστίθεται - ο μόνος δρόμος που απομένει στους αγρότες είναι η δυναμική - αποφασιστική παρέμβασή τους για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής. Γι' αυτό το επόμενο διάστημα η ΟΑΣΕ θα δραστηριοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Πρώτο βήμα αποφάσισε να είναι η συμμετοχή της στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης".

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι για όσους αγρότες θέλουν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, η ΟΑΣΕ θα ναυλώσει λεωφορείο που θα ξεκινήσει από την Ορεστιάδα το Σάββατο στις 11 το πρωί.


"Επί ποδός" οι συνταξιούχοι

Από κάθε γωνιά της χώρας συγκεντρώνονται οι συνταξιούχοι για να δώσουν μαχητικό "παρών" στο συλλαλητήριο, που οργανώνουν οι ομοσπονδίες τους, το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη

Στο "πόδι" βρίσκονται οι συνταξιούχοι όλης της χώρας, που ετοιμάζονται να"ανέβουν" στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη προκειμένου να "υποδεχτούν" αγωνιστικά τον πρωθυπουργό που, από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης, θα εξαγγείλει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το 2000. Την πανελλαδικήπανσυνταξιουχική συγκέντρωση διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΕΛΤΑ - ΝΑΤ,για να καταδικάσουν - όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους - και να καταγγείλουν τη σκληρή και απάνθρωπη πολιτική. Επίσης, να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων και επίσης να παραιτηθεί από τα σχέδιά της να ισοπεδώσει το ασφαλιστικό σύστημα.

Από Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα, Βόλο, Λάρισα, Γιάννενα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κοζάνη,αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας, συνταξιουχικά σωματεία ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στην κινητοποίηση και έχουν κλειστεί πούλμαν για τη μεταφορά των συνταξιούχων.

Οι πέντε Ομοσπονδίες υπογραμμίζουν ότι "η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η μέχρι σήμερα αντιλαϊκή πολιτική της, έφερε σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και δεν μπορεί να μας εξαπατά με το ΕΚΑΣ - που το παίρνει ο ένας στους τέσσερις συνταξιούχους και από αυτούς μόνο οι μισοί παίρνουν όλο το ποσό - ούτε και με τις προεκλογικού τύπου ψευτοϋποσχέσεις που και αυτές είναι πολύ κάτω των απαιτήσεών μας".

Επισημαίνουν ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και τα κέρδη των βιομηχάνων, αφού στη συνάντηση του πρωθυπουργού τόσο με τον ΣΕΒ όσο και με τους βιομήχανους της Βόρειας Ελλάδας, συμφώνησε σε όλες τις απαιτήσεις τους.

"Αυτή η πολιτική, τονίζουν, μόνο με τον ενωμένο αγώνα των εργατών - συνταξιούχων και όλων όσοι θίγονται από αυτή, μπορεί να ανατραπεί. Γι' αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό αγωνιστικό μέτωπο που θα αντιπαρατεθεί σ' αυτή την πολιτική".

Από την Αθήνα τα πούλμαν θα ξεκινήσουν από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης το Σάββατο στις 7.30 το πρωί, ενώ τα οδοιπορικά έξοδα θα καλυφθούν από τα σωματεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ