ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΔΕΙ

Φέτος, πάλι στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ακούμε την ίδια "κασέτα" με τα μεγάλα λόγια, δήθεν για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της χώρας που είναι διασφαλισμένη στα πλαίσια του μονόδρομου της ΟΝΕ... Ακούμε τα "μεγάλα έργα" που πάλι εξαγγέλλονται. Ακούμε για την ανάπτυξη της οικονομίας, τη μείωση του πληθωρισμού, τα ίδια όπως κάθε χρόνο στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

***

Φέτος στις ηχηρές διακηρύξεις για την "πρωτεύουσα των Βαλκανίων", θα προστεθούν και οι πανηγυρισμοί για την "έδρα της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων", όπου η κυβέρνηση - στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής κατοχής και στο όνομα των συμφερόντων των βιομηχάνων, των εξαγωγέων, μεγαλοεργολάβων και μεγαλεμπόρων - συμμετέχει στη συνέχιση του βρώμικου πολέμου, με οικονομικά μέσα, για την υποδούλωση των λαών της Βαλκανικής. Ολοι αυτοί που πανηγυρίζουν για την έδρα της "ανασυγκρότησης των Βαλκανίων" στη Θεσσαλονίκη και στοχεύουν να πάρουν μέρος στο μεγάλο φαγοπότι της "ανασυγκρότησης", θα συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τη μεταφορά κεφαλαίων, τη μετακόμιση επιχειρήσεων σε περιοχές της Βαλκανικής, ελπίζοντας να εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη. Και όλα αυτά, ενώ συρρικνώνονται και κλείνουν βασικές παραγωγικές μονάδες της πόλης και η ανεργία καλπάζει.

***

Η ΒΑΛΚΑΝ, η μεγαλύτερη βιομηχανία ξύλου, βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης, οι 360 εργαζόμενοί της είναι απλήρωτοι πάνω από ένα χρόνο. Η ΕΛΛΕΝΙΤ υπολειτουργεί χωρίς προοπτική επιβίωσης. Η ΑΓΝΟ πάει για ξεπούλημα και συρρίκνωσή της. Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ φθίνει καθημερινά. Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (πρώην ΕΚΟ) απαξιώνονται με το κλείσιμο των χημικών μονάδων. Η ΕΛΒΟ οδεύει για ξεπούλημα. Μεγάλες μονάδες που χρόνια στήριζαν την παραγωγική βάση αποδεκατίζονται, ακολουθούν την τύχη της GOODYEAR, της ΠΕΠΣΙΚΟ - ΗΒΗ, του ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ, που χάθηκαν, των εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μεταφέρθηκαν στις γειτονικές χώρες. Ολόκληροι παραγωγικοί κλάδοι βρίσκονται σε μαρασμό, η ανεργία στην πόλη έχει ξεπεράσει το 18% και στους νέους το 30%!

***

Αυτή είναι η ωμή αλήθεια. Τα τελευταία 15 χρόνια δεν έγινε απολύτως καμία παραγωγική επένδυση, ενώ είναι γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη, και κατ' επέκταση η χώρα, σύρεται βίαια, στα πλαίσια της λεγόμενης περιφερειακής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε ένα μοντέλο ανάπτυξης με κύριο στοιχείο τις υπηρεσίες και το διαμετακομιστικό εμπόριο.

Το ξεπούλημα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας έχει πάρει διαστάσεις δραματικές, υποθηκεύοντας το μέλλον όχι μόνο της πόλης, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ, η ύδρευση και η αποχέτευση εκχωρούνται στους ιδιώτες που θα υπηρετήσουν μόνο τα ιδιοτελή τους συμφέροντα.

Ακόμα και για τα χιλιοειπωμένα "μεγάλα έργα," που αναγγέλλονται και εγκαινιάζονται κάθε χρόνο, πού βρίσκονται; Πού είναι η υποθαλάσσια αρτηρία; Πού είναι ο βιολογικός καθαρισμός; Ο Θερμαϊκός εξακολουθεί να παραμένει βούρκος από τα απόβλητα! Το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", που κάθε χρόνο στα εγκαίνια της ΔΕΘ αναγγέλλεται η λειτουργία του, πριν από λίγες μέρες αποκάλυψε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, με τη μεταφορά σε αυτό, των κλινικών του ΕΣΥ, δηλαδή τη διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων και την υπολειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε βάρος των αναγκών του λαού.

Τι άλλο να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό στα εγκαίνια της ΔΕΘ; Οτι "αυξήθηκε το εισόδημα των εργαζομένων"; Οταν βιώνουμε τη σκληρότερη αντιλαϊκή πολιτική, όταν καταδικάζονται οι εργαζόμενοι να πληρώσουν τη διάλυση της Δημόσιας Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης; Οταν καταργούνται και τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, 8ωρο - πλήρης απασχόληση - Συλλογικές Συμβάσεις;

***

Τέρμα, λοιπόν, οι πανηγυρισμοί και οι φιέστες στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Εμείς σε τέτοια "εγκαίνια" δεν πάμε. Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να έρθουν στα δικά μας "εγκαίνια". Στα "εγκαίνια" του ΠΑΜΕ. Εκεί θα είμαστε εμείς! Οι άνθρωποι της δουλιάς, οι άνθρωποι του μόχθου.

Στα "εγκαίνια" των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Στα "εγκαίνια" της λαϊκής συσπείρωσης.

Στα "εγκαίνια" της ρήξης και της ανατροπής αυτής της αντιλαϊκή πολιτικής. Ολοι στο αγωνιστικό συλλαλητήριο αυτό το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ.!

Εργάτες, υπάλληλοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες, άντρες και γυναίκες θα βρεθούμε όλοι εκεί ενωμένοι και αποφασισμένοι, ενάντια στην αντιλαική πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στον ψευδεπίγραφο εθνικό στόχο της ΟΝΕ, για να ανοίξουμε το δρόμο της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για να δούν καλλίτερες μέρες τα λαικά στρώματα της πατρίδας μας.

Θεόδωρος ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΓΓ του ΕΚ Θεσσαλονίκης

Τέρμα, λοιπόν, οι πανηγυρισμοί και οι φιέστες στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Εμείς σε τέτοια "εγκαίνια" δεν πάμε. Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να έρθουν στα δικά μας "εγκαίνια". Στα "εγκαίνια" του ΠΑΜΕ. Εκεί θα είμαστε εμείς! Οι άνθρωποι της δουλιάς, οι άνθρωποι του μόχθου

ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΑΓΙΩΝΑΝΑΡΓΥΡΩΝ"
"Δε θα συμμορφωθούμε"

- Συζητείται στη Βουλή νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προωθεί την τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων της Αττικής, μετά τη μετεγκατάστασή τους εκτός νομού. Πώς κρίνετε αυτήν την "προοπτική";

- Πραγματικά, η κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει τον τεμαχισμό των χώρων και το ξεπούλημά τους σε ιδιώτες, μέχρι και στο 90% της έκτασής τους. Οδηγεί, δηλαδή, στον αφανισμό και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αττικής, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατάλληλα. Οδηγεί στην καταστροφή και τους τελευταίους χώρους, που θα μπορούσαν να εξελιχτούν σε πνεύμονες για τη ζωή των Αθηναίων. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Βρίσκεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την οικοπεδοποίηση και την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων οι οποίοι δίνονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο.

- Αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο.

- Βέβαια. Στο ίδιο "πνεύμα" προωθείται η τσιμεντοποίηση του χώρου όπου σήμερα λειτουργεί το αεροδρόμιο του Ελληνικού, όταν οι εγκαταστάσεις του μεταφερθούν στα Σπάτα. Επίσης, έτσι, παραδόθηκε το Πάρκο Ελευθερίας στον Λαμπράκη για να κατασκευάσει εκεί το Μέγαρό του. Ανάλογα προωθείται η παράδοση του Πάρκου στο Γουδί, στον Βραδινογιάννη, προκειμένου να κατασκευάσει εκεί το νέο γήπεδό του. Η κυβέρνηση μάς έχει συνηθίσει σε ρυθμίσεις και αποφάσεις για εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση ελεύθερων χώρων.

Φυσικά, το '96, προεκλογικά, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, έκανε εξαγγελίες περί αξιοποίησης του χώρου του στρατοπέδου Κοσκινά (301) στους Αγίους Αναργύρους, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και ειδικά των κατοίκων της περιοχής. Ομως, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, η διγλωσσία τους και το γεγονός ότι άλλα λέγονται στις προεκλογικές συγκεντρώσεις και άλλα αποφασίζουν όταν έχουν κερδίσει την ψήφο. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στο Δημοτικό Συμβούλιο των Αγίων Αναργύρων, αρκετές φορές έχει επιχειρηθεί να "περάσουν" προτάσεις περί ανέγερσης ξενοδοχείων ή περί κατασκευής τερματικού σταθμού λεωφορείων στο "301" όταν αυτό απομακρυνθεί. Αυτές οι προτάσεις κινούνταν στο ίδιο πλαίσιο εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων και εμείς ως παράταξη τις καταψηφίσαμε.

- Ποια πρέπει να είναι η κατάληξη των χώρων αυτών, όταν απομακρυνθούν τα στρατόπεδα;

- Οι χώροι πρέπει να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αξιοποιηθούν με σχεδιασμούς και με χρήσεις προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Συγκεκριμένα, να αξιοποιηθούν για κοινωνικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές χρήσεις. Για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Και να αξιοποιηθούν οι χώροι αυτοί στο σύνολό τους. Ούτε τετραγωνικό μέτρο δεν πρέπει να πάει χαμένο, στην τσιμεντούπολη που ζούμε. Αλλωστε η αξιοποίησή τους, η μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου, αθλητισμού και πολιτιστικών δραστηριοτήτων δε θα ωφελήσει μόνο τους κατοίκους μερικών δήμων, αλλά ολόκληρης της Αθήνας.

- Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ποια πρέπει να είναι η αντίδραση τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και των δημοτών;

- Με δεδομένη την κυβερνητική επιθυμία για τσιμεντοποίηση, ο μόνος δρόμος που μένει είναι ο αγώνας ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια. Οι δε αιρετοί της ΤΑ, δεν πρέπει να αγωνίζονται μόνοι τους, αλλά μαζί με το λαό. Μόνον έτσι, μπορεί οι αγώνες να έχουν αποτελέσματα. Το ζήτημα είναι κρισιμότατο και πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην εφαρμοστούν τα κυβερνητικά σχέδια. Ηδη έχουμε ζητήσει να συνεδριάσει για το θέμα η Εκτελεστική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας και να καταλήξουν σε συγκεκριμένες ενέργειες αντιμετώπισης της σχεδιαζόμενης καταστροφής. Αν ο Σύνδεσμος καταλήξει σε αποφάσεις που να αναβάλουν την αντιμετώπιση του προβλήματος και να σιγοντάρουν τις κυβερνητικές αποφάσεις, εμείς ως παράταξη δε θα συμμορφωθούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιταχθούμε στην τσιμεντοποίηση.

Θ. Μπ.

ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ του φαύλου καθεστώτος των φορολογικών ρυθμίσεων συζητούν στο υπουργείο Οικονομικών, με ψηφοθηρικά - προεκλογικά κίνητρα. Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσεται και η φημολογία για αύξηση της φορολογίας στις πωλήσεις μετοχών του Χρηματιστηρίου από το αστείο σήμερα 0,003% στο επίσης αστείο 0,005% ή 0,006%. Την ίδια στιγμή, σύσσωμος ο φιλοκυβερνητικός Τύπος κλιμακώνει τις προπαγανδιστικές παρεμβάσεις του για τις... φοροδιευκολύνσεις (σελίδα 11).

ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ σημείο βρίσκεται η συνέχιση της λειτουργίας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα, κυρίως λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και του πεπαλαιωμένου κανονισμού λειτουργίας του (σελίδα 18).

"ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ" χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας την απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης να καταργήσει τα τρία Προγράμματα Σπουδών Επιλογής, τη λειτουργία των οποίων είχε αποφασίσει η προηγούμενη Σύγκλητος. Η απόφαση, που αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για τα πολυδιαφημισμένα ΠΣΕ, πάρθηκε κάτω από την πίεση των αγώνων των φοιτητών, αλλά και της υπόλοιπης κοινότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης και ενώ είχε μεσολαβήσει η εισήγηση του Συμβουλίου της Επικρατείας που χαρακτήριζε τα ΠΣΕ αντισυνταγματικά (σελίδα 19).

ΑΝΑΣΤΑΤΩΜΕΝΟΙ είναι οι εργαζόμενοι του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ Αθηνών "Η Πεντέλη" (ή αλλιώς "Παπαδημητρίου"), καθώς σχεδόν ένα μήνα μετά τα δημοσιεύματα για πώληση του νοσοκομείου σε δύο ισχυρούς ομίλους στο χώρο της υγείας, δεν έχει υπάρξει ακόμα καμιά απολύτως διάψευση (σελίδα 28).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ