Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΑΓΙΩΝΑΝΑΡΓΥΡΩΝ"
"Δε θα συμμορφωθούμε"

- Συζητείται στη Βουλή νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προωθεί την τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων της Αττικής, μετά τη μετεγκατάστασή τους εκτός νομού. Πώς κρίνετε αυτήν την "προοπτική";

- Πραγματικά, η κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει τον τεμαχισμό των χώρων και το ξεπούλημά τους σε ιδιώτες, μέχρι και στο 90% της έκτασής τους. Οδηγεί, δηλαδή, στον αφανισμό και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αττικής, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατάλληλα. Οδηγεί στην καταστροφή και τους τελευταίους χώρους, που θα μπορούσαν να εξελιχτούν σε πνεύμονες για τη ζωή των Αθηναίων. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Βρίσκεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την οικοπεδοποίηση και την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων οι οποίοι δίνονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο.

- Αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο.

- Βέβαια. Στο ίδιο "πνεύμα" προωθείται η τσιμεντοποίηση του χώρου όπου σήμερα λειτουργεί το αεροδρόμιο του Ελληνικού, όταν οι εγκαταστάσεις του μεταφερθούν στα Σπάτα. Επίσης, έτσι, παραδόθηκε το Πάρκο Ελευθερίας στον Λαμπράκη για να κατασκευάσει εκεί το Μέγαρό του. Ανάλογα προωθείται η παράδοση του Πάρκου στο Γουδί, στον Βραδινογιάννη, προκειμένου να κατασκευάσει εκεί το νέο γήπεδό του. Η κυβέρνηση μάς έχει συνηθίσει σε ρυθμίσεις και αποφάσεις για εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση ελεύθερων χώρων.

Φυσικά, το '96, προεκλογικά, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, έκανε εξαγγελίες περί αξιοποίησης του χώρου του στρατοπέδου Κοσκινά (301) στους Αγίους Αναργύρους, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και ειδικά των κατοίκων της περιοχής. Ομως, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, η διγλωσσία τους και το γεγονός ότι άλλα λέγονται στις προεκλογικές συγκεντρώσεις και άλλα αποφασίζουν όταν έχουν κερδίσει την ψήφο. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στο Δημοτικό Συμβούλιο των Αγίων Αναργύρων, αρκετές φορές έχει επιχειρηθεί να "περάσουν" προτάσεις περί ανέγερσης ξενοδοχείων ή περί κατασκευής τερματικού σταθμού λεωφορείων στο "301" όταν αυτό απομακρυνθεί. Αυτές οι προτάσεις κινούνταν στο ίδιο πλαίσιο εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων και εμείς ως παράταξη τις καταψηφίσαμε.

- Ποια πρέπει να είναι η κατάληξη των χώρων αυτών, όταν απομακρυνθούν τα στρατόπεδα;

- Οι χώροι πρέπει να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αξιοποιηθούν με σχεδιασμούς και με χρήσεις προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Συγκεκριμένα, να αξιοποιηθούν για κοινωνικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές χρήσεις. Για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Και να αξιοποιηθούν οι χώροι αυτοί στο σύνολό τους. Ούτε τετραγωνικό μέτρο δεν πρέπει να πάει χαμένο, στην τσιμεντούπολη που ζούμε. Αλλωστε η αξιοποίησή τους, η μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου, αθλητισμού και πολιτιστικών δραστηριοτήτων δε θα ωφελήσει μόνο τους κατοίκους μερικών δήμων, αλλά ολόκληρης της Αθήνας.

- Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ποια πρέπει να είναι η αντίδραση τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και των δημοτών;

- Με δεδομένη την κυβερνητική επιθυμία για τσιμεντοποίηση, ο μόνος δρόμος που μένει είναι ο αγώνας ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια. Οι δε αιρετοί της ΤΑ, δεν πρέπει να αγωνίζονται μόνοι τους, αλλά μαζί με το λαό. Μόνον έτσι, μπορεί οι αγώνες να έχουν αποτελέσματα. Το ζήτημα είναι κρισιμότατο και πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην εφαρμοστούν τα κυβερνητικά σχέδια. Ηδη έχουμε ζητήσει να συνεδριάσει για το θέμα η Εκτελεστική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας και να καταλήξουν σε συγκεκριμένες ενέργειες αντιμετώπισης της σχεδιαζόμενης καταστροφής. Αν ο Σύνδεσμος καταλήξει σε αποφάσεις που να αναβάλουν την αντιμετώπιση του προβλήματος και να σιγοντάρουν τις κυβερνητικές αποφάσεις, εμείς ως παράταξη δε θα συμμορφωθούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιταχθούμε στην τσιμεντοποίηση.

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ