Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση

Επιστολή της Ενωσης Νομαρχών, που απαντά στους ισχυρισμούς Λαλιώτη περί ευθύνης των νομαρχών

Τις ευθύνες και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στο μείζον ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας παρουσιάζει η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ).Η Ενωση κάνει σαφές πως η κυβέρνηση δεν πράττει τα αναγκαία για την αντισεισμική θωράκιση και ότι, αντίθετα, καταφεύγει στην εύκολη λύση: να ρίχνει το μπαλάκι για τους σχετικούς ελέγχους σε κτίρια, στις νομαρχίες, που δεν έχουν καν την αρμοδιότητα διεξαγωγής τους.

Συγκεκριμένα, ο Θ. Κατριβάνος,πρόεδρος της ΕΝΑΕ, έστειλε επιστολή στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, με την οποία απαντά στις "άδικες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις" του υπουργού εναντίον της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, σε ό,τι αφορά την αντισεισμική προστασία και τις ευθύνες των Νομαρχών. Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι νομαρχίες δεν έχουν καμία υποχρέωση από το νόμο να λαμβάνουν μέτρα ελέγχου των κτιρίων, όπως νοσοκομεία, σχολεία κτλ. Ακόμα πως η εξασφάλιση του ελέγχου για μεν τα σχολεία είναι ευθύνη του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, για δε τα νοσοκομεία, αρμόδιο είναι το υπουργείο Υγείας.Προσθέτει πως η Νομαρχία Αθηνών από ευαισθησία, στις 26 Γενάρη '98, υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Εργαστήρι Αντισεισμικής Προστασίας τουΕθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για προσεισμικό έλεγχο ειδικών κτιρίων. Διευκρινίζει πως καταρτίστηκε προϋπολογισμός για τη μελέτη 17 κτιρίων του νοσοκομείου "Σωτηρία", ύψους 70 εκατομμυρίων δραχμών και πως αποφασίστηκε ο προσεισμικός έλεγχος να επεκταθεί στα νοσοκομεία: Γενικό Κρατικό, Αλεξάνδρας, Αρεταίειο, Φλέμινγκ και παλαιές πτέρυγες του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Να σημειωθεί πως για την εκτέλεση των έργων αντισεισμικής θωράκισης του "Σωτηρία", χρειάζονται πάνω από 1 δισ. δρχ. Ποσό που δεν έχει η Νομαρχία και που δεν της διαθέτει η κυβέρνηση. Επιπλέον, στην επιστολή του ο Θ. Κατριβάνος σημειώνει ότι με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ σχηματίστηκε μεγάλη επιτροπή από 21 φορείς για την αντισεισμική προστασία. Συμπληρώνει ότι στους φορείς αυτούς δεν προσκλήθηκε η Νομαρχία και ότι η Επιτροπή αυτή δε συνεδρίασε ποτέ.

Τέλος, κάνει σαφές ότι η εφαρμογή των σχεδίων εκτάκτου ανάγκης, που αφορούν την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως σεισμοί, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας, κεντρικού οργάνου του υπουργείου Εσωτερικών και συνδέεται με το σχέδιο "Ξενοκράτης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ