Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Σε οριακό σημείο η λειτουργία του νοσοκομείου

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η συνέχιση της λειτουργίας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα, κυρίως λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και του πεπαλαιωμένου κανονισμού λειτουργίας του.

Τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο - οι οποίες επηρεάζουν άμεσα και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων του - έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμα οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Μπάμπης Αγγουράκης.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού (επιμελητών - ειδικευόμενων) στο νοσοκομείο είναι πολύ μεγάλες, καθώς: Στην Παθολογική Κλινική είναι κενές δύο θέσεις επιμελητή Β, στη Χειρουργική είναι κενή μια θέση επιμελητή Α και δύο θέσεις επιμελητή Β, στη Μαιευτική και στην Ορθοπεδική είναι κενή από μια θέση επιμελητή Α, στο Μικροβιολογικό Τμήμα είναι κενή μια θέση επιμελητή Β. Επίσης, στο Αναισθησιολογικό τμήμα είναι κενή μια θέση επιμελητή Α, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι κενές δύο θέσεις επιμελητή Α και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού είναι κενή μια θέση επιμελητή Α.

Επιπλέον, υπάρχουν 41 οργανικές θέσεις ειδικευόμενων γιατρών και καλυμμένες είναι μόνο οι 29, ενώ, με δεδομένη την επέκταση τμημάτων ή την ανάγκη επέκτασης, οι παραπάνω ελλείψεις είναι πολύ περισσότερες.

Στη συνέχεια οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν την ανάγκη αναμόρφωσης του κανονισμού του νοσοκομείου, καθώς "με τον ξεπερασμένο από την πραγματικότητα σημερινό κανονισμό υπάρχουν πρόσθετες θέσεις προσωπικού κενές και ειδικότερα μετά τη δημιουργία νέων τμημάτων (Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τμήμα Αξονικού Τομογράφου, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κλπ.) τα οποία, προκειμένου να λειτουργήσουν απορρόφησαν προσωπικό από άλλα ήδη ελλειμματικά τμήματα".

Σημαντικές είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς 26 θέσεις νοσηλευτών που προβλέπονται στον υπάρχοντα κανονισμό είναι κενές. Συγκεκριμένα λείπουν, ένας νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, 18 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, 4 Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και 3 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο ακτινολογικό τμήμα.

Παράλληλα, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού απασχολεί 14 άτομα και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 11 άτομα, τα οποία δεν επαρκούν, για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες. Επίσης, το Τμήμα Αξονικού τομογράφου λειτουργεί με ένα μόνο άτομο και είναι αναγκαία η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω τμήματα στελεχώθηκαν από το υπάρχον προσωπικό και δεν υπάγονται στον κανονισμό του νοσοκομείου.

"Υπάρχουν επιπλέον πολλές κενές θέσεις σε άλλα τμήματα όπως: τροφοδοσίας, πλυντηρίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα τμήματα αυτά "χρωστούν" στους εργαζόμενους περίπου 400 εργάσιμες μέρες σε ρεπό - ώρες - αργίες", υπογραμμίζουν στη συνέχεια οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Με δεδομένα τα παραπάνω προβλήματα οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν πως για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου είναι αναγκαία:

  • Η κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού.
  • Η αναμόρφωση του κανονισμού λειτουργίας του νοσοκομείου.
  • Η λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, οι οποίες, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, "είναι πολύ κακές και σε κάποια τμήματα (π.χ. πλυντήρια) άθλιες. Χρειάζεται αντικατάσταση των παλιών συσκευών (πιεσόμετρα, συσκευές οξυγόνου, φορεία και καρέκλες μεταφοράς ασθενών, στρατό κλπ.)".
  • Η καταβολή στους εργαζόμενους των χρημάτων που δικαιούνται για αργίες, ώρες, νυχτερινά από τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει δραχμή.
  • Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας, τα οποία υπολειτουργούν ή δε λειτουργούν καθόλου, λόγω έλλειψης προσωπικού και τεχνικού υλικού.
  • Η δημιουργία και λειτουργία Οφθαλμολογικής Κλινικής.
  • Η λειτουργία της Ψυχιατρικής κλινικής.
  • Η επίλυση του προβλήματος που αφορά τη φύλαξη του νοσοκομείου.
  • Η στελέχωση του ΕΚΑΒ, με βάση τις ανάγκες του νομού (επάνδρωση, πληρωμή, εκπαίδευση, εξοπλισμός με σύγχρονους ασύρματους κλπ.).

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας εάν προτίθεται να προχωρήσει στην αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων (πότε και πώς), ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας του προσωπικού και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «κόκκινο» η λειτουργία τους, κλινικές και τμήματα καταρρέουν (2023-10-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-11-04 00:00:00.0)
«Ασθενούν βαριά» από έλλειψη προσωπικού (2007-07-20 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση υπεύθυνη για την ταλαιπωρία (2002-04-19 00:00:00.0)
Περισσεύουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία (1999-03-16 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση οδηγεί σε οριακό σημείο (1998-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ