Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιμένει στα ΠΣΕ το υπουργείο Παιδείας

Χτες ο Γερ. Αρσένης χαρακτήρισε ως "μη νόμιμη" την απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης

"Μη νόμιμη", χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας την απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, να καταργήσει τα τρία Προγράμματα Σπουδών Επιλογής, τη λειτουργία των οποίων είχε αποφασίσει η προηγούμενη Σύγκλητος. Η απόφαση, που αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για τα πολυδιαφημισμένα ΠΣΕ, πάρθηκε κάτω από την πίεση των αγώνων των φοιτητών, αλλά και της υπόλοιπης κοινότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης και ενώ είχε μεσολαβήσει η εισήγηση του Συμβουλίου της Επικρατείας που χαρακτήριζε τα ΠΣΕ αντισυνταγματικά.

Η απόφαση συνιστά ουσιαστικά δικαίωση των αγώνων και δίνει ώθηση στους φοιτητές, που αγωνίζονται για την κατάργηση των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής, τα οποία πλασάρονται από το υπουργείο Παιδείας ως προγράμματα που παρέχουν πανεπιστημιακό πτυχίο, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για προγράμματα κατάρτισης, με στενή εξειδίκευση, τα οποία επιπλέον προβλέπουν δίδακτρα για τους "φοιτητές" άνω των 25 ετών, κάτι που ανοίγει το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, η λειτουργία των ΠΣΕ συνδέθηκε με αυταρχική επιβολή τους, αλλά και με σοβαρές καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες της προηγούμενης πρυτανικής αρχής. Θύματα ουσιαστικά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής είναι οι εγγεγραμμένοι στα ΠΣΕ φοιτητές, οι οποίοι ενόψει και της έκδοσης απόφασης από το ΣτΕ παραμένουν μετέωροι.

Χτες, ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με εκπροσώπους των φοιτητών των ΠΣΕ, τους γονείς τους και τους προέδρους των τμημάτων των ΠΣΕ του Πολυτεχνείου Κρήτης, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που ανακύπτει για τους 700 εγγεγραμμένους στα ΠΣΕ. Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι η απόφαση του Πολυτεχνείου Κρήτης δεν είναι νόμιμη με το σκεπτικό ότι "δεν μπορεί η Σύγκλητος να καταργήσει ισχύουσα υπουργική απόφαση, που άλλωστε στηρίζεται σε μία προηγούμενη αίτηση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης". Κάλεσε τη Σύγκλητο αν δεν επιθυμεί από δω και πέρα να συνεχίσει τα προγράμματα σπουδών επιλογής να το συζητήσει με το υπουργείο Παιδείας.

Πάντως, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός, το υπουργείο Παιδείας είχε συστήσει στο Πολυτεχνείο Κρήτης να μην προχωρήσει σε μία δεύτερη εγγραφή φοιτητών εν αναμονή των εξελίξεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η προηγούμενη σύγκλητος τελικά ενέγραψε τον Απρίλη φοιτητές και σύμφωνα με το υπουργείο, η εγγραφή τους είναι νόμιμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ