Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΕΣ
Συζητούν ξανά για κλείσιμο

Το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εξετάζουν σήμερα οι νομάρχες, ως απάντηση στην ασφυκτική και αντιαυτοδιοικητική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Αν οι νομάρχες κάνουν τα λόγια τους πράξη και δεν περιοριστούν και πάλι σε μεγαλόστομες εξαγγελίες αναμένεται να κατεβάσουν τα ρολά σε νομαρχίες και επαρχεία.

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ),ενώ θα συνέλθει και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης. Θα υπάρξει ενημέρωση για τις ενέργειες της ΕΝΑΕ προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και υποτίθεται ότι θα προσδιοριστούν οι κινητοποιήσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Υπενθυμίζεται ότι η ολομέλεια των νομαρχών στις 23 Ιούλη, αποφάσισε αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα της ΝΑ, να προχωρήσει σε προειδοποιητικό κλείσιμο των νομαρχιών και επαρχείων της χώρας, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.

Οι νομάρχες ζητούν ουσιαστική συμμετοχή στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Χορήγηση πρόσθετων πόρων στις νομαρχίες, με πρώτο βήμα την άμεση κατανομή των θεσμοθετημένων πόρων τους (η κυβέρνηση παρακρατά περίπου 23 δισ. δρχ.). Προσλήψεις υπαλλήλων, καθώς το προσωπικό που εργάζεται στις νομαρχίες είναι ελάχιστο. Απόδοση, επιπλέον, κινήτρων στους υπαλλήλους που ήδη εργάζονται στις νομαρχίες και ακόμα απόδοση και σ' αυτούς των επιδομάτων που παίρνουν οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Επιπλέον, καταγγέλλουν το ρόλο των - διορισμένων από την κυβέρνηση - Περιφερειαρχών, που έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην εκτέλεση κάθε έργου που γίνεται και την κατανομή των κονδυλίων.

Βέβαια, η κυβέρνηση - διά μέσω της υπουργού Εσωτερικών Β. Παπανδρέου - κανόνισε και είχε συνάντηση με την ηγεσία των νομαρχών αργά χθες το βράδυ, προκειμένου να προλάβει τις αντιδράσεις και να υποσχεθεί, για άλλη μια φορά,"λύσεις". Από αυτές που έχουν οδηγήσει το θεσμό σε απαξίωση, δίχως πόρους και προσωπικό. Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες των νομαρχών, μένει τα λόγια τους να γίνουν πράξη, καθώς πέντε χρόνια τώρα εμφανίζονται να διαμαρτύρονται χωρίς ποτέ να κινητοποιηθούν ουσιαστικά για την αναβάθμιση του θεσμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ