Παρασκευή 20 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Ασθενούν βαριά» από έλλειψη προσωπικού

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισίας

Τεράστια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν και εντείνονται στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται σε Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Π. Κοσιώνη και Β. Νικολαΐδου, προς τον υπουργό Υγείας για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας. Αλλά και αυτά που καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λαμίας.

Οπως σημειώνει το ΚΚΕ στην Ερώτησή του, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας οι κενές οργανικές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό φθάνουν το 50% του συνόλου των θέσεων. Δε λειτουργεί η Ψυχιατρική Κλινική και η Μονάδα Εμφραγμάτων λόγω έλλειψης προσωπικού. Δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος και ωτορινολαρυγγολόγος. Υπάρχουν κενά στις δύο Παθολογικές Κλινικές, σε γιατρούς και σε νοσηλευτικό προσωπικό, στα επείγοντα. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί με δανεικούς γιατρούς από το Νοσοκομείο Πύργου. Δεν υπάρχει Νευροχειρουργικό Τμήμα και θωρακοχειρουργός, με αποτέλεσμα να διακομίζονται με κίνδυνο της ζωής τους όλα τα βαριά περιστατικά. Σοβαρά κενά υπάρχουν σε μια σειρά βοηθητικές υπηρεσίες. Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, στην οποία η απουσία νεφρολόγου και νοσηλευτικού προσωπικού εμποδίζουν τη λειτουργία της σε όλες τις βάρδιες. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν το Τμήμα Αιμοδοσίας και οι Κλινικές. Στα Κέντρα Υγείας του Νομού δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες και εντοπίζονται σοβαρά κενά σε λοιπό προσωπικό.

Γι' αυτή την κατάσταση οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τι θα κάνει η κυβέρνηση για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε προσωπικό με μόνιμες θέσεις εργασίας και για να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δραματική κατάσταση και στη Λαμία

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λαμίας, που λειτουργεί λιγότερο από ένα χρόνο. Το Σωματείο Εργαζομένων τονίζει ότι η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί δυσκολίες στη σωστή αντιμετώπιση των περιστατικών. Στην ικανοποίηση των αναγκών των ασθενών. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο μαστογράφος δε λειτουργεί εδώ κι ένα μήνα, ο αξονικός τομογράφος έπαψε να εφημερεύει, το κλασικό ακτινολογικό εργαστήριο λειτουργεί οριακά και με σοβαρές ελλείψεις, τα επείγοντα και το τμήμα βραχείας νοσηλείας λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, αδυνατώντας να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες των έκτακτων περιστατικών. Οι τραυματιοφορείς σπανίζουν και όσοι υπάρχουν δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Τα νοσηλευτικά τμήματα καλύπτονται όπως - όπως από νοσηλευτές που δουλεύουν ακούραστα.

Το σωματείο καλεί τον φθιωτικό λαό να απαιτήσουν, μαζί, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης της υγείας και διεκδικεί αποκλειστικά δωρεάν δημόσια υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ