Παρασκευή 20 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ ΟΕΝΓΕ
Συμπλέουν στη διάλυση του χρόνου εργασίας

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αποκρούσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, που συνδράμει μέσω του διαβόητου διαλόγου η ηγεσία της Ομοσπονδίας

Ενα ακόμα βήμα υποταγής στην κυβερνητική πολιτική, που στοχεύει στη διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, έκανε χτες η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με τις ψήφους των παρατάξεων ΔΗΚΝΙ, ΠΑΣΚ και Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών (ΑΕΓ).

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση να καταθέσει την ολοκληρωμένη πρότασή της και τόνισε ότι αποδέχεται την «ατζέντα Αβραμόπουλου». Και για να «θολώσει τα νερά», προσθέτει ότι θα απαντήσει στο έγγραφο της κυβέρνησης και τι απ' αυτές τις προτάσεις αποδέχεται... Ενώ είναι γνωστό ότι η «ατζέντα Αβραμόπουλου» είναι συγκεκριμένη και με τις προτάσεις του υπουργείου καταργείται η έννοια της εφημερίας - και της υπερωρίας - και αντικαθίσταται από επίδομα εφημέρευσης. Ο υπουργός προτείνει επίσης να γίνει ενσωμάτωση των εφημεριών στις τακτικές αποδοχές - άγνωστο ποιο ποσό - και μέρος αυτού του ποσού να ενσωματωθεί βαθμιαία στο βασικό μισθό.

Την απόφαση αυτή καταψήφισε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ), καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το «όχημα του διαλόγου» της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ, ετοιμάζεται να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας, με την οποία προχωρά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας υποχρεώνοντας τους γιατρούς να δουλεύουν με απλήρωτη εργασία. Η ΔΗΠΑΚ κατέθεσε ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να πάρουν μέρος στις γενικές συνελεύσεις των νοσοκομείων και να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις τους τόσο με τους άλλους υγειονομικούς όσο και με τους άλλους εργαζόμενους που παλεύουν για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Επίσης η ΑΡΣΙ υπερψήφισε το δικό της πλαίσιο στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΓ.

Εγκαιρα η ΔΗΠΑΚ - και ιδιαίτερα μετά την τελευταία συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο - είχε προειδοποιήσει για τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ που -προσηλωμένη στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης - συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ με την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Στις συνεδριάσεις των οργάνων της ΟΕΝΓΕ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό έπεσαν οι μάσκες και οι παρατάξεις ΔΗΚΝΙ (στηρίζεται απ' τη ΝΔ), ΠΑΣΚ (στηρίζεται απ' το ΠΑΣΟΚ) και ΑΕΓ (στηρίζεται από το ΣΥΝ) ευθυγραμμίστηκαν με το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα:

  • Η ΔΗΚΝΙ, πιστή στη λογική του διαλόγου με αντικείμενο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα πλαίσια του κοινοτικού και εθνικού δικαίου, ξεπουλάει το δίκαιο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών για ουσιαστικές αυξήσεις σε βασικούς μισθούς και συναινεί στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους.
  • Στο ίδιο μήκος κύματος η ΠΑΣΚ Γιατρών αποδέχεται την κυβερνητική πρόταση για κατάργηση της αμοιβής της εφημερίας και την αντικατάστασή της με ένα επίδομα. Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι υπερβολικός ο αριθμός των προσλήψεων γιατρών που έχει εξαγγείλει ο υπουργός - μιας και δε χρειάζεται να αυξηθεί ο αριθμός των ειδικευόμενων - προβάλλοντας ξανά το ιδεολόγημα του πληθωρισμού γιατρών, που είναι πρόσχημα για να προχωρήσει η αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας και η παραπέρα εμπορευματοποίηση.
  • Το κερασάκι στην τούρτα το έβαλε η Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών, στηρίζεται απ' το Συνασπισμό, κάνοντας ξεκάθαρη την ευθυγράμμισή της με την Ευρωπαϊκή Οδηγία και το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, η ΑΕΓ ...βάφτισε «αντισταθμιστικό ρεπό» την ημερανάπαυση που σχεδιάζει ο υπουργός Υγείας για τους γιατρούς που θα εφημερεύουν 9 και 10 φορές το μήνα (όπως σήμερα), ώστε να βγαίνει ο μέσος όρος του εβδομαδιαίου ωραρίου, υπολογιζόμενος σε βάθος χρόνου 4 ή 12 μηνών (για τους ειδικευόμενους). Αυτή την ξεκάθαρη διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών και συνεπάγεται την παραπέρα αποδιοργάνωση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων, η ΑΕΓ τη θεωρεί ...μη ελαστικό ωράριο!

Στον αντίποδα των παραπάνω θέσεων η ΔΗΠΑΚ, μεταξύ των άλλων, προβάλλει για διεκδίκηση:

- Σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο και με μία εφημερία την εβδομάδα.

- Ουσιαστικές αυξήσεις στο βασικό μισθό με 1.600 ευρώ στον νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο γιατρό με την ανάλογη κλιμάκωση σε όλες τις βαθμίδες. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων (υπερωρίες, εφημερίες κλπ.).

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ