ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ανεξέλεγκτες καταστάσεις και ερωτηματικά

Το... καθιερωμένο πια ρεκόρ σημειώθηκε και χτες στην οδό Σοφοκλέους

Σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις οδηγούνται πλέον οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Οι μεθοδευμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, εκείνων που η κύρια δραστηριότητά τους είναι να αποσπούν κέρδη από το χρηματιστηριακό τζόγο (τράπεζες, επενδυτικές εταιρίες, χρηματιστές κλπ.) και της πλειοψηφίας των Μέσων Ενημέρωσης να σπρώξουν τον κόσμο στην οδό Σοφοκλέους, αποδεικνύεται πως έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα. Το γεγονός ότι ορισμένοι επιχειρούν τώρα να "βγάλουν την ουρά τους απ' έξω" και να προειδοποιήσουν ότι "στις αγορές τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα", δε φαίνεται να έχει κάποια αποτελέσματα. Αντίθετα, όπως φαίνεται και από τις χτεσινές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο αυξάνεται καθημερινά ο όγκος των συναλλαγών και ο Γενικός Δείκτης "καταχτά" νέα επίπεδα ρεκόρ. Πρόκειται για ρεκόρ τιμών άνευ ουσίας και πολλές φορές άνευ αντικρίσματος, αφού η εκτόξευσή τους στα ύψη δε στηρίζεται σε κανένα απολύτως πραγματικό δεδομένο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χτες με "κέρδη" 3,19% καιστις 5.371,8 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 430 δισεκατομμυρίων δραχμών! Από τις 303 μετοχές που διακινήθηκαν οι 190 έκλεισαν με άνοδο και 102 με πτώση και 11 παρέμειναν σταθερές.

Στο μεταξύ, ως εργαλείο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προσπάθησε να εμφανίσει το Χρηματιστήριο για άλλη μια φορά χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, αναγάγοντας το θέμα της δωρεάν ουσιαστικά χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, σε ζήτημα που αφορά τις προοπτικές της οικονομίας και την ανάπτυξή της. Βέβαια, οι ίδιες οι εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά το τελευταίο διάστημα ανάγκασαν τον υπουργό - η στάση του οποίου πριν λίγους μήνες συνέβαλε στη δημιουργία υψηλών τόνων στο Χρηματιστήριο - να επιστήσει την προσοχή των μικροεπενδυτών, υπογραμμίζοντας ότι "δε χρειάζεται υπερβολικός ενθουσιασμός", αλλά "σταθερή στάθμιση όλων των παραμέτρων και δεδομένων", ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που παρατηρείται ανεξήγητη αύξηση της τιμής των μετοχών εταιριών "που είναι σχεδόν ανύπαρκτες".

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Καθημερινή", τονίζει ότι "ένα μέρος του χρηματιστηρίου είναι άρρωστο", σπεύδοντας μεν να διευκρινίσει ότι "δεν είναι στο σύνολό του", αλλά ότι "αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση με τα καθημερινά άνευ ουσιαστικού λόγου λίμιτ - απ, θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε κρίση της χρηματιστηριακής αγοράς". Ο ίδιος δηλώνει πως "η ταχεία άνοδος ορισμένων μετοχών δε δικαιολογείται από πραγματικά στοιχεία, αλλά υποστηρίζεται από έναν κύκλο φημών και πληροφοριών, που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχει πραγματική βάση", τονίζοντας ότι "υπάρχει κερδοσκοπία".

Ο Γ. Παπαντωνίου σχολίασε τις χρηματιστηριακές εξελίξεις κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, που παρέθεσε με αφορμή την ολοκλήρωση από την αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων μελέτης, με τίτλο "Κώδικας Κεφαλαιαγοράς", στην οποία επιχειρείται μια πρώτη κωδικοποίηση της νομοθεσίας, που διέπει ολόκληρο το φάσμα της λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς.

Οπως ανέφερε στη διάρκεια των δηλώσεών του, "με την ανάπτυξη του χρηματιστηρίου", την οποία χαρακτήρισε "εντυπωσιακή", καθώς ο τζίρος στο χρηματιστήριο από 1 τρισ. δρχ. που ήταν το 1994 αυξήθηκε σε 14 τρισ. δρχ. το 1998, "άνοιξε ο δρόμος για πολύ θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία".

Συγκεκριμενοποιώντας τις - σύμφωνα με τη λογική του - θετικές εξελίξεις, που επέφερε στην ελληνική οικονομία η ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου, ο Γ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στα εξής ζητήματα:

  • Στα νέα κεφάλαια που έχουν τη δυνατότητα να αντλούν από τη χρηματιστηριακή αγορά οι επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα προσέφευγαν στον τραπεζικό δανεισμό. Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις άντλησαν κεφάλαια ύψους 3,5 τρισ. δρχ. από το χρηματιστήριο.
  • Στις επιπτώσεις που έχει η αύξηση του όγκου των χρηματιστηριακών συναλλαγών στο φορολογικό σύστημα, λόγω των αυξημένων εσόδων που συνεπάγεται η φορολόγηση της μεταβίβασης των μετοχών κατά 0,3%.
  • Στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να εισαχθούν στο χρηματιστήριο "αναγκάζονται" να "αποκαλύψουν" τα πραγματικά τους κέρδη, κάτι που ο Γ. Παπαντωνίου θεώρησε ως "αποκατάσταση της διαφάνειας στην ελληνική οικονομία", ομολογώντας ουσιαστικά ότι οι εταιρίες όλα τα προηγούμενα χρόνια απέκρυπταν επιμελώς τα πραγματικά τους ολοένα αυξανόμενα κέρδη. Η παραπάνω εξέλιξη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του φόρου εισοδήματος από Νομικά Πρόσωπα κατά 20% - 25%.

Ωστόσο, μετά τις παραπάνω δηλώσεις δημιουργίας κλίματος ευφορίας, ο Γ. Παπαντωνίου έσπευσε να μετριάσει τη στάση του, επιδιώκοντας να κρατήσει τις ισορροπίες, μέσα στη γενικότερη κατάσταση παραληρήματος που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στη χρηματιστηριακή αγορά. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, "χρειάζεται προσοχή στις λειτουργίες των αγορών αυτών, που πρέπει να ασκείται τόσο από τις εποπτικές αρχές όσο και από το επενδυτικό κοινό", για να προσθέσει: "Δε χρειάζεται υπερβολικός ενθουσιασμός, αλλά σταθερή στάθμιση όλων των παραμέτρων και δεδομένων" ιδιαίτερα από τους μικρομετόχους.

Υπογράφτηκε η συμφωνία για την ΠΕΣΙΝΕ

Στην υπογραφή συμφωνίας για την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας στις εγκαταστάσεις της ΠΕΣΙΝΕ, προχώρησαν χθες από κοινού η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), η γαλλική πολυεθνική ΠΕΣΙΝΕ, η βρετανική εταιρία ηλεκτροπαραγωγής "National Power" και η SNAM, θυγατρική της ιταλικής ΕΝΙ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, εφόσον από τη μελέτη βιωσιμότητας το έργο κριθεί πραγματοποιήσιμο, τα συμβαλλόμενα μέρη θα αποφασίσουν την κατασκευή της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας για τις ανάγκες της ΠΕΣΙΝΕ. Η πρώτη ύλη θα είναι φυσικό αέριο που θα προμηθεύεται από τη ΔΕΠΑ και στην πλήρη λειτουργία της η μονάδα αναμένεται να απορροφά ετησίως από 600 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Μείωση λόγω διεθνών τιμών

Μικρές μειώσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων, που θα ισχύσουν από σήμερα μέχρι και την επόμενη Τετάρτη, ανακοίνωσε χτες η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια μετά από τις τελευταίες συνεχείς ανατιμήσεις. Συγκεκριμένα, η τιμή της βενζίνης - σούπερ και αμόλυβδης - και του πετρελαίου κίνησης μειώνεται κατά 1,10 δρχ. το λίτρο, ενώ του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,60 δρχ. το λίτρο. Στις μειώσεις αυτές επαφίεται και η κυβέρνηση για τη μείωση των λιανικών τιμών, αφού η "συμφωνία", που είχε κάνει ο υπουργός Ανάπτυξης πριν από δυο βδομάδες με τους εκπροσώπους των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών δεν απέδωσε, καθώς οι εταιρίες διατήρησαν τα υψηλά ποσοστά κέρδους τους.

Με βάση τις αναπροσαρμογές των διυλιστηριακών τιμών οι "ενδεικτικές τιμές" λιανικής πώλησης του υπουργείου Ανάπτυξης διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για το Λεκανοπέδιο της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης η τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 222,10 δρχ. και της αμόλυβδης στις 206,20 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Α ζώνης η σούπερ στις 227 δρχ. και η αμόλυβδη στις 211,10 δρχ. το λίτρο.
  • Για τη Β ζώνη η "ενδεικτική τιμή" της σούπερ είναι 230 και της αμόλυβδης 214,10 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Γ ζώνης με ΦΠΑ 18% η τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 232 το λίτρο και της αμόλυβδης στις 216,10 δρχ. και για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με 13% ΦΠΑ οι αντίστοιχες "ενδεικτικές τιμές" είναι 222,20 και 207,30 δρχ. το λίτρο.
Νέες εξαγορές

Στην εξαγορά του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της ασφαλιστικής εταιρίας ΓΚΟΤΑΕΡ ΕΛΛΑΣ προχώρησε χθες ο Ομιλος εταιριών ΑΣΠΙΣ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου ΑΣΠΙΣ, πρόθεσή του είναι η αυτόνομη ανάπτυξη της ΓΚΟΤΑΕΡ ΕΛΛΑΣ στους κλάδους ζωής και γενικών ασφαλειών, δεδομένου ότι η εταιρία διαθέτει την άδεια εξασκήσεως όλων των κλάδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ