Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ανεξέλεγκτες καταστάσεις και ερωτηματικά

Το... καθιερωμένο πια ρεκόρ σημειώθηκε και χτες στην οδό Σοφοκλέους

Σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις οδηγούνται πλέον οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Οι μεθοδευμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, εκείνων που η κύρια δραστηριότητά τους είναι να αποσπούν κέρδη από το χρηματιστηριακό τζόγο (τράπεζες, επενδυτικές εταιρίες, χρηματιστές κλπ.) και της πλειοψηφίας των Μέσων Ενημέρωσης να σπρώξουν τον κόσμο στην οδό Σοφοκλέους, αποδεικνύεται πως έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα. Το γεγονός ότι ορισμένοι επιχειρούν τώρα να "βγάλουν την ουρά τους απ' έξω" και να προειδοποιήσουν ότι "στις αγορές τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα", δε φαίνεται να έχει κάποια αποτελέσματα. Αντίθετα, όπως φαίνεται και από τις χτεσινές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο αυξάνεται καθημερινά ο όγκος των συναλλαγών και ο Γενικός Δείκτης "καταχτά" νέα επίπεδα ρεκόρ. Πρόκειται για ρεκόρ τιμών άνευ ουσίας και πολλές φορές άνευ αντικρίσματος, αφού η εκτόξευσή τους στα ύψη δε στηρίζεται σε κανένα απολύτως πραγματικό δεδομένο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χτες με "κέρδη" 3,19% καιστις 5.371,8 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 430 δισεκατομμυρίων δραχμών! Από τις 303 μετοχές που διακινήθηκαν οι 190 έκλεισαν με άνοδο και 102 με πτώση και 11 παρέμειναν σταθερές.

Στο μεταξύ, ως εργαλείο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προσπάθησε να εμφανίσει το Χρηματιστήριο για άλλη μια φορά χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, αναγάγοντας το θέμα της δωρεάν ουσιαστικά χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, σε ζήτημα που αφορά τις προοπτικές της οικονομίας και την ανάπτυξή της. Βέβαια, οι ίδιες οι εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά το τελευταίο διάστημα ανάγκασαν τον υπουργό - η στάση του οποίου πριν λίγους μήνες συνέβαλε στη δημιουργία υψηλών τόνων στο Χρηματιστήριο - να επιστήσει την προσοχή των μικροεπενδυτών, υπογραμμίζοντας ότι "δε χρειάζεται υπερβολικός ενθουσιασμός", αλλά "σταθερή στάθμιση όλων των παραμέτρων και δεδομένων", ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που παρατηρείται ανεξήγητη αύξηση της τιμής των μετοχών εταιριών "που είναι σχεδόν ανύπαρκτες".

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Καθημερινή", τονίζει ότι "ένα μέρος του χρηματιστηρίου είναι άρρωστο", σπεύδοντας μεν να διευκρινίσει ότι "δεν είναι στο σύνολό του", αλλά ότι "αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση με τα καθημερινά άνευ ουσιαστικού λόγου λίμιτ - απ, θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε κρίση της χρηματιστηριακής αγοράς". Ο ίδιος δηλώνει πως "η ταχεία άνοδος ορισμένων μετοχών δε δικαιολογείται από πραγματικά στοιχεία, αλλά υποστηρίζεται από έναν κύκλο φημών και πληροφοριών, που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχει πραγματική βάση", τονίζοντας ότι "υπάρχει κερδοσκοπία".

Ο Γ. Παπαντωνίου σχολίασε τις χρηματιστηριακές εξελίξεις κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, που παρέθεσε με αφορμή την ολοκλήρωση από την αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων μελέτης, με τίτλο "Κώδικας Κεφαλαιαγοράς", στην οποία επιχειρείται μια πρώτη κωδικοποίηση της νομοθεσίας, που διέπει ολόκληρο το φάσμα της λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς.

Οπως ανέφερε στη διάρκεια των δηλώσεών του, "με την ανάπτυξη του χρηματιστηρίου", την οποία χαρακτήρισε "εντυπωσιακή", καθώς ο τζίρος στο χρηματιστήριο από 1 τρισ. δρχ. που ήταν το 1994 αυξήθηκε σε 14 τρισ. δρχ. το 1998, "άνοιξε ο δρόμος για πολύ θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία".

Συγκεκριμενοποιώντας τις - σύμφωνα με τη λογική του - θετικές εξελίξεις, που επέφερε στην ελληνική οικονομία η ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου, ο Γ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στα εξής ζητήματα:

  • Στα νέα κεφάλαια που έχουν τη δυνατότητα να αντλούν από τη χρηματιστηριακή αγορά οι επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα προσέφευγαν στον τραπεζικό δανεισμό. Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις άντλησαν κεφάλαια ύψους 3,5 τρισ. δρχ. από το χρηματιστήριο.
  • Στις επιπτώσεις που έχει η αύξηση του όγκου των χρηματιστηριακών συναλλαγών στο φορολογικό σύστημα, λόγω των αυξημένων εσόδων που συνεπάγεται η φορολόγηση της μεταβίβασης των μετοχών κατά 0,3%.
  • Στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να εισαχθούν στο χρηματιστήριο "αναγκάζονται" να "αποκαλύψουν" τα πραγματικά τους κέρδη, κάτι που ο Γ. Παπαντωνίου θεώρησε ως "αποκατάσταση της διαφάνειας στην ελληνική οικονομία", ομολογώντας ουσιαστικά ότι οι εταιρίες όλα τα προηγούμενα χρόνια απέκρυπταν επιμελώς τα πραγματικά τους ολοένα αυξανόμενα κέρδη. Η παραπάνω εξέλιξη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του φόρου εισοδήματος από Νομικά Πρόσωπα κατά 20% - 25%.

Ωστόσο, μετά τις παραπάνω δηλώσεις δημιουργίας κλίματος ευφορίας, ο Γ. Παπαντωνίου έσπευσε να μετριάσει τη στάση του, επιδιώκοντας να κρατήσει τις ισορροπίες, μέσα στη γενικότερη κατάσταση παραληρήματος που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στη χρηματιστηριακή αγορά. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, "χρειάζεται προσοχή στις λειτουργίες των αγορών αυτών, που πρέπει να ασκείται τόσο από τις εποπτικές αρχές όσο και από το επενδυτικό κοινό", για να προσθέσει: "Δε χρειάζεται υπερβολικός ενθουσιασμός, αλλά σταθερή στάθμιση όλων των παραμέτρων και δεδομένων" ιδιαίτερα από τους μικρομετόχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ