Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στοπ στον ΕΟΤ λόγω Λαμπράκη!

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την απόρριψη αίτησης του ΕΟΤ, με το αιτιολογικό ότι τη χρηματοδότηση την παίρνει ήδη το συγκρότημα Λαμπράκη

Την απόρριψη από την ΕΕ του αιτήματος του ΕΟΤ για χρηματοδότηση μελέτης σκοπιμότητας και χωροθέτησης για τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου, επειδή ήδη τέτοιο έργο διαθέτει το συγκρότημα Λαμπράκη, φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Μ. Κωστόπουλος.Οι βουλευτές του Κόμματος σημειώνουν ότι με ευθύνη της κυβέρνησης δεν είχε εξασφαλιστεί η μελέτη χωροθέτησης παλιότερα, με αποτέλεσμα τώρα να αποκλείεται η χρηματοδότησή της, αφού η ΕΕ χρηματοδοτεί ήδη το κέντρο του Χρ. Λαμπράκη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός συνεδριακού κέντρου και ρωτούν τον υπουργό τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα μετά από αυτή την εξέλιξη. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού προκειμένου να δημιουργήσει συνεδριακό κέντρο στην πρωτεύουσα ζήτησε χρηματοδότηση για να γίνει μελέτη σκοπιμότητας και μελέτη χωροθέτησης. Η ΕΕ, όμως, απέρριψε το αίτημα όπως γράφτηκε στον Τύπο ("Επενδυτής" 28-29/8/99) επειδή συγχρηματοδοτεί ήδη από το υποπρόγραμμα "Πολιτισμός" και το ΠΕΠ Αττικής, την κατασκευή ενός τέτοιου έργου αναφερόμενη στο "Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρον Αθηνών" του κ. Λαμπράκη μέσα στο Πάρκο Ελευθερίας (ΜΕΤΡΟ 7. Κωδικός μέτρου 2.7 διάρκεια εφαρμογής 1995 - 1998) (!) το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει σαν ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, πράγμα που δεν ευσταθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση αυτή της ΕΕ έχει προκαλέσει την έκπληξη και την αντίδραση των αρμόδιων του ΕΟΤ και άλλων παραγόντων. Ομως, όταν το ΚΚΕ είχε υποβάλει με την υπ. 6314/610/22-3-96 Ερώτηση και ΑΚΕ προς τους αρμόδιους υπουργούς, το ερώτημα για το αν υπήρχε έγκριση του ΕΟΤ για τη χωροθέτηση και τη σκοπιμότητα του Συνεδριακού Κέντρου στο Πάρκο Ελευθερίας, η τότε υπουργός Βάσω Παπανδρέου με "ανεμελιά" απάντησε ότι αφού δε χρηματοδοτείται από τον αναπτυξιακό νόμο δεν απαιτείται έγκριση για χωροθέτηση και μελέτη σκοπιμότητας. Δηλαδή, το συγκεκριμένο έργο αν χρηματοδοτείτο εν μέρει από τον αναπτυξιακό νόμο τότε θα ήταν απαραίτητη η έγκριση από τον ΕΟΤ, ενώ τώρα που χρηματοδοτείται καθ' ολοκληρία με δημόσια δαπάνη (Δημ. Δαπ. 20.000.000 ECU, Συμ. ΕΤΠΑ 11.000.000 ECU) δε χρειάζεται προέγκριση!!

Επιπλέον, να σημειωθεί ότι το Συνεδριακό Κέντρο του κ. Λαμπράκη σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν με τις 3.000 θέσεις που φέρεται ότι θα έχει. Αλλωστε ο αρχικός στόχος ήταν να γίνει όπερα, αλλά προκειμένου να αποσπάσει τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια ονομάστηκε συνεδριακό κέντρο.

Ετσι, μ' αυτή την υπόγεια κατασκευή σε εντελώς ακατάλληλη θέση, αποκλείστηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης ενός σωστά χωροθετημένου και αποκλειστικά για συνέδρια μελετημένου κτιρίου, που θα αποτελούσε όπως σε κάθε χώρα σημείο αναφοράς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, μετά από αυτήν την εξέλιξη τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ