Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΗ
Οι εργαζόμενοι παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους

Ούτε ένας εργαζόμενος δε βρέθηκε, κατά τη διάρκεια περιοδείας αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ και της ΕΣΚ ΔΕΗ, να υποστηρίξει τη συμφωνία - προδοσία της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ

Περιοδεία στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης, αλλά και σε χώρους δουλιάς στην Καλαμάτα, στην Τρίπολη και στο Ναύπλιο, πραγματοποίησε χτες και προχτές κλιμάκιο αποτελούμενο από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και της ΕΣΚ ΔΕΗ, με επικεφαλής τον Π. Πάλμο, αντιπρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, προκειμένου να γίνει ενημέρωση των εργαζομένων για την επαίσχυντη συμφωνία που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ), αλλά και για να οργανωθεί ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια σ' αυτή τη συμφωνία και στο ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, από τους εκατοντάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν στις επιμέρους συγκεντρώσεις κανείς δε βρέθηκε να στηρίξει και να συμφωνεί με την κατάπτυστη συμφωνία ντροπής της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ενώ παρόμοια είναι και η στάση των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Στους χώρους δουλιάς, που επισκέφτηκαν οι συνδικαλιστές, έντονη ήταν η ανησυχία των εργαζομένων για τον κίνδυνο ανατροπής των ασφαλιστικών και συνταξιουχικών κατακτήσεων, για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αλλά και για την ίδια την απασχόλησή τους, αφού η επικείμενη ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα της ΔΕΗ προϋποθέτει και συρρίκνωση προσωπικού.

Οσον αφορά τη στάση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ στην υπογραφή της συμφωνίας ντροπής, επικρατεί αγανάκτηση, ενώ έντονος διαφάνηκε και ο προβληματισμός για την αναγκαιότητα της οργάνωσης του αγώνα από τα "κάτω", δηλαδή από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Οι εργαζόμενοι φέρονται αποφασισμένοι για την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που δεν αποκλείουν και τις απεργιακές, αφού η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - όπως τόνιζαν οι εργαζόμενοι - ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στήριγμα σ' αυτούς τους αγώνες μπορεί να δοθεί από τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής, αλλά και από το υπόλοιπο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και, ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες και ξεπουλημένες ηγεσίες, συγκροτούν επιτροπές αγώνα. Ηδη στη Μεγαλόπολη συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων και Συνταξιούχων.

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων και Συνταξιούχων Μεγαλόπολης της ΔΕΗ επισημαίνονται μεταξύ άλλων και οι στόχοι της Επιτροπής. Οι βασικότεροι είναι:

  • Η υπεράσπιση του δημόσιου και με κοινωνικά χαρακτηριστικά ρόλου της ΔΕΗ. Μια ΔΕΗ ενιαία, 100% στο δημόσιο, κρατικό μονοπώλιο, απαλλαγμένη από το ρουσφέτι και τον ημετερισμό. Μια ΔΕΗ που θα δουλεύει για να παρέχει φθηνό ρεύμα στο λαό.
  • Η υπεράσπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με την αυτασφάλιση στη ΔΕΗ - εργοδότη.
  • Η αλλαγή πορείας στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ταξικών και αγωνιστικών χαρακτηριστικών.
  • Η αντίσταση στους μηχανισμούς της φθοράς και σήψης, στη γραμμή του κοινωνικού εταιρισμού και της ταξικής συνεργασίας με τους περιβόητους "κοινωνικούς διαλόγους", που στόχο έχουν να χειραγωγήσουν συνδικάτα και συνδικαλιστές.
  • Η σφυρηλάτηση της ταξικής αγωνιστικής ενότητας των εργαζομένων στο χώρο, απορρίπτοντας τις πονηρές διαχωριστικές γραμμές, τεχνικοί, διοικητικοί, εργαζόμενοι στην παραγωγή, στη διανομή, στη μεταφορά, ορυχεία, παλιοί, νέοι, συνδικαλισμένοι στην ΕΤΕ, στο ΣΟΣ κλπ.
  • Η προώθηση κοινής δράσης πρώτα και κύρια με τους εργαζόμενους στις άλλες δημόσιες επιχειρήσεις και Οργανισμούς, συνολικά με όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς, με όλο το λαό για να μην περάσουν τα σχέδια για ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους και στους άλλους χώρους δουλιάς να ενεργήσουν παράλληλα, ώστε το συνδικαλιστικό κίνημα στη ΔΕΗ να ξανααποκτήσει τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά, να γίνει ο υπερασπιστής των δικαιωμάτων - κατακτήσεων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Οσον αφορά το άμεσο πρόγραμμα δράσης της Επιτροπής Αγώνα, περιλαμβάνει συναντήσεις με τις διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων του χώρου καθώς και με σωματεία των άλλων ΔΕΚΟ, με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των μικροεπαγγελματιών και εμπόρων, των αγροτών, ώστε να δημιουργηθεί παλλαϊκό μέτωπο αντίστασης για να μην περάσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ και η διάλυση των ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ