ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Δηλώσεις πρόκλησης και αποπροσανατολισμού

Στις φραστικές διευκρινίσεις του παραπέμπει ο υπουργός για τις ...αγαθές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την κυριακάτικη αργία, την ώρα που το κείμενο της σχετικής τροπολογίας επιχειρεί ν' αλλάξει εντελώς το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα

Με μια δήλωση - πρόκληση προσπάθησε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλος να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκάλεσε στους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες το περιεχόμενο της τροπολογίας, που κατέθεσε στη Βουλή, βάσει του οποίου η κυβέρνηση μεθοδεύει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Παραποιώντας πλήρως το ίδιο το περιεχόμενο της τροπολογίας, παραπέμπει σε μια σειρά... από διευκρινιστικές δηλώσεις του, για να υποστηρίξει πως δεν τίθεται θέμα με την αργία της Κυριακής. Το μέγεθος της πρόκλησης του υπουργού είναι τέτοιο, που, ενώ με την τροπολογία αλλάζει άρδην το καθεστώς προσδιορισμού των τουριστικών περιοχών και ο τρόπος που εφαρμόζεται η κατ' εξαίρεση λειτουργία των καταστημάτων, ο ίδιος κάνει λόγο για "σχετικούς και άσχετους", προσπαθώντας, προφανώς, να αποπροσανατολίσει και να εξαπατήσει εργαζόμενους και επαγγελματίες, για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Ο νόμος 2224/1994 στο άρθρο 46 του οποίου γίνεται η τροποποίηση ανέφερε συγκεκριμένα: "Κατ' εξαίρεση, με απόφαση του οικείου νομάρχη μπορεί να επιτρέπεται η λειτουργία την Κυριακή και τις ημέρες αργίας ορισμένων καταστημάτων, που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση σε αυστηρά οριοθετούμενες περιοχές δήμων και κοινοτήτων, που έχουν ανακηρυχτεί σε τουριστικοί τόποι, μετά από σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Τουρισμού και των οικείων επαγγελματικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων του νομού".

Στην τροπολογία, η οποία, όπως υποστηρίζει ο υπουργός, "αφορά απλά και μόνο την αρμοδιότητα των νομαρχών σε σχέση με την αρμοδιότητα του ΕΟΤ και δε θίγει την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης των επαγγελματικών οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων", προβλέπονται τα εξής: "Κατ' εξαίρεση, με απόφαση του οικείου νομάρχη μπορεί να επιτρέπεται κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας η λειτουργία ορισμένων καταστημάτων, που εξυπηρετούν ημεδαπούς ή αλλοδαπούς τουρίστες σε περιοχές, στις οποίες σημειώνεται σημαντική τουριστική κίνηση. Το γεγονός ότι στις περιοχές αυτές πράγματι παρατηρείται σημαντική τουριστική κίνηση ημεδαπών ή αλλοδαπών τουριστών βεβαιώνεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ)".

Είναι παραπάνω από φανερό ότι στην τροπολογία, όπως κατατέθηκε, έχει απαλειφθεί τόσο το σημείο, στο οποίο γίνεται λόγος για "αυστηρά οριοθετούμενες περιοχές δήμων και κοινοτήτων, που έχουν ανακηρυχτεί ως τουριστικοί τόποι", όσο και η προϋπόθεση ότι, προκειμένου να επιτραπεί κατ' εξαίρεση στις παραπάνω περιοχές η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές και αργίες, απαιτείται "η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Τουρισμού και των οικείων επαγγελματικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων του νομού". Σύμφωνα με την τροπολογία αρκεί να "βεβαιώσει" ο ΕΟΤ ότι σε οποιαδήποτε περιοχή - όχι αυστηρά οριοθετούμενη, που έχει ανακηρυχτεί ως τουριστικός τόπος -"πράγματι παρατηρείται σημαντική τουριστική κίνηση ημεδαπών ή αλλοδαπών τουριστών". Με δυο λόγια: Κατά την τροπολογία μπορεί να καταργηθεί η κυριακάτικη αργία σχεδόν σ' ολόκληρη τη χώρα, αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παντού και σχεδόν ολόκληρο το χρόνο "πράγματι παρατηρείται σημαντική τουριστική κίνηση ημεδαπών ή αλλοδαπών τουριστών".

Αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων

Την άμεση απόσυρση της τροπολογία ζητά με χτεσινό της έγγραφο προς τον υπουργό Ανάπτυξης η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι με την τροπολογία αυτή ανοίγει ο δρόμος "να καθορίζει ο ΕΟΤ αυθαίρετα και επιλεκτικά το ωράριο λειτουργίας σε περιοχές της προτίμησής του, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη κανενός άλλου φορέα ούτε επιχειρηματικό ούτε των καταναλωτών". Καταγγέλλει, επίσης, ότι με τον τρόπο αυτό μπορούν να χαρακτηριστούν "τουριστικές" περιοχές, όπου έχουν εγκαταστήσει πολυκαταστήματα πολυεθνικές και να υπονομεύσουν μέσω του ωραρίου τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει ότι η θέση της παραμένει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σε όλη τη χώρα πλην των αμιγώς χαρακτηρισμένων τουριστικών περιοχών να μην ξεπερνά τις 50 - 52 ώρες τη βδομάδα, με ώρα λήξης το Σάββατο στις 4.00 μ.μ. και με κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Το δρόμο, για γενίκευση της εργασίας την Κυριακή στο χώρο του εμπορίου και για εξαφάνιση πολλών μικρών επιχειρήσεων, ανοίγει η συγκεκριμένη τροπολογία, υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ, που ζητάει την άμεση απόσυρσή της και να γίνει διάλογος με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες, πάνω σε θέματα που απασχολούν τις τουριστικές περιοχές κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Την αγανάκτηση των εργαζομένων στα καταστήματα Μαρινόπουλου για την τροπολογία εκφράζει, με ανακοίνωση - καταγγελία, το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Μαρινόπουλου. Το σωματείου καταγγέλλει ότι η ρύθμιση αυτή είναι απαράδεκτη και αντεργατική και ισοδυναμεί με νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει την αργία της Κυριακή, με προφανή στόχο την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, την κατάργηση του οχτάωρου και του πενθήμερου, εφαρμόζοντας βδομάδα εφτά ημερών, την παραπέρα διεύρυνση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης. "Η κυβέρνηση", καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Μαρινόπουλο, "προσπαθεί, στο όνομα δήθεν της εξυπηρέτησης των τουριστών, να καταργήσει την αργία της Κυριακή και μαζί κάθε εργασιακό δικαίωμα, που έχει απομείνει, ξεπληρώνοντας έτσι τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εργοδότες". Το σωματείο δηλώνει ότι θα αντισταθεί στη νέα αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και μαζί με όλους τους εργαζόμενους θα αγωνιστεί με κάθε μέσο για την κατάργηση αυτής της πολιτικής.

Δε θα τους αφήσουμε σε "χλωρό κλαρί"

Είναι γνωστό και μη αμφισβητήσιμο ότι οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές και οι κάθε λογής υποτακτικοί τους, όπως η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν έχουν ούτε στο ελάχιστο την παραμικρή ευαισθησία σε ό,τι αφορά ιστορικούς επετείους. Ετσι, τα 60 χρόνια που έκλεισαν χτες από τη μαύρη επέτειο της έναρξης του Β Παγκοσμίου Πολέμου, που στοίχισε εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, δε σημαίνουν γι' αυτούς τίποτε. Οπως και η παγκόσμια ημέρα δράσης των συνδικάτων και των εργατών για την ειρήνη, που καθιερώθηκε αμέσως μετά τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ευρωαντλαντικοί και κυβέρνηση επέλεξαν τη μέρα αυτή, για να ανακοινώσουν και επισήμως τη λειτουργία των νέων στρατηγείων του ΝΑΤΟ, στη Λάρισα.

Μάλιστα, η δουλοφροσύνη των κυβερνώντων στους σημερινούς πολεμοκάπηλους μακελάρηδες των Βαλκανίων και όλου του κόσμου, φτάνει στο σημείο, να χτυπιέται βάναυσα ο Ελληνας αγωνιστής - εχθρός για αυτούς - λαός, επειδή δε δέχεται να παραχωρήσει σπιθαμή από τα εδάφη της πατρίδας μας, για να γίνει ορμητήριο των νέων ΝΑΤΟ-ναζίδων. Φτάνει στο σημείο να χρησιμοποιούν χημικά και γκλοπ, για να αναχαιτίσουν αγωνιστές πατριώτες, που επιμένουν να υψώνουν, στις βάσεις - φέουδα των ιμπεριαλιστών, την ελληνική σημαία. Αυτό έγινε την Τρίτη το βράδυ έξω από το νέο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο, όπου για άλλη μια φορά διαδήλωσαν χιλιάδες αντιιμπεριαλιστές - φιλειρηνιστές.

Στους Ελληνες εργαζόμενους που αγωνίζονται για την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, που αντιδρούν στη συμμετοχή και τη συνενοχή της χώρας στα σύγχρονα εγκλήματα, απαγορεύεται η διέλευση σε ελληνικό έδαφος, η ανάρτηση της ελληνικής σημαίας. Ομως στην κυβέρνηση, που αναζητεί ρόλο μικροϊμπεριαλιστή, για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας στην περιοχή, επιτρέπεται να παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην ευρωαντλαντική συμμορία. Με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, που υπέγραψε, εκχωρεί στους Αμερικανούς τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, αφού αυτός που αποφασίζει για τα επιχειρησιακά όρια του στρατηγείου της Λάρισας, είναι το στρατηγείο της Νάπολης, δηλαδή οι Αμερικανοί.

Επίσης, προχωράει στην ανανέωση της συμφωνίας παραμονής των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Αυτής του Ακτιου, με τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, που υπέδειχναν τους στόχους στη διάρκεια του βρώμικου πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας. Του Αράξου, που "φιλοξενεί" πυρηνικά όπλα. Της Σούδας, που είναι το ορμητήριο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κι εδώ ανακύπτει τεράστιο πολιτικό και ηθικό ζήτημα, με ποιο δικαίωμα και δικαιοδοσία, η κυβέρνηση και όσοι συναινούν και ανέχονται την πολιτική της, υποσκάπτουν το μέλλον του λαού και της χώρας, την εκθέτουν σε νέους κινδύνους και τυχοδιωκτισμούς, στο όνομα της δήθεν ρεαλιστικής πολιτικής της υποταγής;

Αυτή την κυνικά προκλητική, ταξική πολιτική, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, μόνο ένα ισχυρό λαϊκό φιλειρηνικό, δημοκρατικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό κίνημα μπορεί να τη σταματήσει. Οι κινητοποιήσεις ενάντια στις βάσεις και τα στρατηγεία του θανάτου, θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα, με μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα. Τα μηνύματα που έρχονται από την Πελοπόννησο, την Κρήτη και αλλού, είναι ελπιδοφόρα. Ο αδούλωτος λαός και η νεολαία δε θα αφήσει σε "χλωρό κλαρί" τους ιμπεριαλιστές και τους "ιπποκόμους" τους.

Η Αλ. Παπαρήγα στο Κανάλι "5"

Σήμερα, στις 6.00 μ.μ. η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συζητά για τις πολιτικές εξελίξεις στο τηλεοπτικό κανάλι "5", προσκαλεσμένη της δημοσιογράφου Κατερίνας Κωλέτση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ