ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εργασιακές σχέσεις και ΟΝΕ

"Τυμπανισμένοι τόκοι εν ασυμφωνία αποδοτέοι / χωρίς θεό του χρήματος η γλώσσα/ χέρια ανάξια ιδρώτες κατακρατούν. / Στο έρεβος το χρήμα ποιος κυλάει;"

Εισήλθαμε σε χρόνους χρηματιστηριακών ιπποδρομιών. Εχουμε εισέλθει στοlimit - up της αμφισβήτησης των εργασιακών σχέσεων. Η τάση για διαγραφή 113 χρόνων αγώνα για σταθερή απασχόληση. Η ευρωπαϊκή πρακτική της ΟΝΕ, της ελαστικοποίησης της εργασίας είναι δεδομένη, με θεωρητικά και πρακτικά μέσα. Ο Eυρωπαίος θεωρητικός της ελαστικοποίησης της εργασίας Danielle Kaisergruber μεταξύ των άλλων στο βιβλίο - "ευαγγέλιο", "Η ελαστικοποίηση της εργασίας" ρίχνει "ιδέες" για την Ευρώπη! "Στο βαθμό που οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνήσουν στη διασφάλιση της εργασίας με την ταυτόχρονη μείωση του εργάσιμου χρόνου και την ελαστικοποίηση της εργασίας, αυτή η διασφάλιση δεν μπορεί να γίνει παρά στο επίπεδο της επιχείρησης και όχι με συμφωνία στο επίπεδο του κλάδου". Στο ίδιο μήκος κύματος η εταιρία "A. G. Metal" στη Γερμανία δέχτηκε 30 ώρες εργασίας τη βδομάδα, με δραστική μείωση των μισθών επιδομάτων - ημερών ασθενείας κ. ο. κ. Η "Μερσέντες" συμφώνησε προσφάτως να "διατηρήσει" τους 140.000 εργαζόμενους έως το 2001 με αντάλλαγμα την περικοπή των μισθών κατά 12% και την αφαίρεση μιας σειράς παροχών. Και στη Γαλλία το 35ωρο που ισχύει με νόμο, πάει απ' το κακό στο χειρότερο με την ανεργία να φουντώνει τρομακτικά. Στη μεταλλουργία με τους 2.000.000 εργαζόμενους, το 35ωρο προβλέπει πως ο εργοδότης μπορεί να απασχολήσει έναν εργάτη έως 10 ώρες ημερησίως και μέχρι 48 ώρες τη βδομάδα ή 42 ώρες για 12 συνεχόμενες βδομάδες. Το ίδιο στον κλάδο καθαρισμού βιομηχανιών. 300.000 εργαζόμενοι: Από 8 έως και 44 ώρες τη βδομάδα, με ταυτόχρονη μείωση του μισθού (βασικού). Και στη χώρα μας η "εργατική" νομοθεσία του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, επικυρώνει, τρίβοντας τα χέρια του την 93/104 "ντιρεκτίβα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΟΝΕ. Συνολικός χρόνος απασχόλησης τεσσάρων μηνών. Εκμετάλλευση με χρόνους εξαθλίωσης και εντατικοποίησης. Τέσσερις μέρες εργασίας επί 12 ώρες για τέσσερις μήνες. Το 40ωρο γίνεται με υπερεργασία. Το 48ωρο υποχρεωτικό ή και παραπάνω, με υπερωρίες. Και με τον πρόσφατο νόμο με τα λεγόμενα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, οι εργοδότες κάνουν ό,τι θέλουν. Οι εργαζόμενοι σε διαρκή επιφυλακή. Σε καλούν όποτε θέλουν, όσες ώρες θέλουν, με όσα χρήματα σε νοικιάζουν. Εργαζόμενοι μιας χρήσεως. Με σκοπό την εξαθλίωση της εργατικής τάξης.

Η ΟΝΕ, η "Λευκή Βίβλος", οι εργασιακές σχέσεις, τα μειωμένα ωράρια, ο μισός εργάτης, στόχος της παγκοσμιοποίησης. "Μισός" εργάτης σημαίνει ελάχιστα δικαιώματα, κοινωνικές παροχές, μισή ή καθόλου ασφάλιση (μαύρη εργασία), ελάχιστος συνδικαλισμός και περιορισμένες αντιστάσεις. Με την ΟΝΕ και αυτές τις εργασιακές σχέσεις εν εξελίξει, το κεφάλαιο με οποιαδήποτε έκφραση, κατοχυρώνει την ελευθερία δράσης του χρηματιστικού κεφαλαίου, σε εκτίναξη, πάνω από το πτώμα των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η αντεργατική επίθεση είναι στρατηγική επίθεση απέναντι στην ίδια την υπόσταση της εργατικής τάξης. Οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν στη νέα εργασιακή βαρβαρότητα. Καταρρίπτεται η μοιρολατρική θέση για την "αντικειμενικότητα" και το αναπότρεπτο των νέων εργασιακών σχέσεων, που μας οδηγούν στο νέο εργασιακό μεσαίωνα.

Η απάντηση: "η ανάπτυξη σημαίνει πως η βάση της, δηλαδή, η ιδιοποίηση του χρόνου εργασίας του άλλου, παύει να αντιπροσωπεύει ή να δημιουργεί πλούτο(...), μετατρέπεται σε δραστηριότητα επιτήρησης και ρύθμισης (Μαρξ). Ο"Θεός" του καπιταλισμού - το in god we trust, του πολυεθνικού κεφαλαίου - τα νέα "κοινωνικά συμβόλαια", το "ελαστικό" εργασιακό καθεστώς, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι απολύσεις εν τέλει, είναι ο κόσμος που σχεδιάζεται απ' τα computers του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται. Τα καταργούν με νέους ανειρήνευτους αγώνες.

Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ

ΤΑΠ - ΟΤΕ
Στο Χρηματιστήριο... για τη σύνταξη

Στις πλάτες των εργαζομένων του ΟΤΕ, φορτώνει η κυβέρνηση την ευθύνη για το δικαίωμα στη σύνταξη, με τη δημιουργία ενός χρηματοοικονομικού φορέα ιδιωτικού δικαίου, που θα "παίζει" στο Χρηματιστήριο τα δεκάδες δισεκατομμύρια από το Ταμείο Αρωγής Προσωπικού.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει στα συρτάρια της η κυβέρνηση, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ΤΑΠ - ΟΤΕ,μετατίθεται στις πιθανές αποδώσεις και κέρδη που μπορεί να έχει η "Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Ειδικού Ενεργητικού ΤΑΠ-ΟΤΕ".Εταιρία η οποία θα σχηματιστεί μεν με τη συμμετοχή του δημοσίου, του ΟΤΕ και του Ταμείου Αρωγής Προσωπικού ΟΤΕ, αλλά που μόνο το τελευταίο θα συνεισφέρει πραγματικά.

Οπως σαφώς προκύπτει από τα άρθρα του νομοσχεδίου και αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση "για πρώτη φορά στοιχεία του ενεργητικού Ασφαλιστικού Ταμείου, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων διατάξεων θα αξιοποιηθούν από ένα ειδικώς προς τούτο φορέα" που αποβλέπει, όπως ανοιχτά ομολογείται, να "περιορίσει μελλοντικώς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού".

Κύρια επενδυτική δραστηριότητα της εταιρίας αυτής θα είναι το Χρηματιστήριο, τα αμοιβαία κεφάλαια κλπ. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος, ότι τα μερίσματα θα αντιμετωπίσουν το ασφαλιστικό πρόβλημα και το συνταξιοδοτικό χιλιάδων εργαζομένων, όχι μόνο γιατί οι αποδόσεις αυτών των επενδύσεων δεν είναι εγγυημένες, αλλά και γιατί δε θίγονται οι πραγματικές αιτίες του ασφαλιστικού προβλήματος του ταμείου.

Τόσο η "συμμετοχή" του δημοσίου, όσο και αυτή του εργοδότη (ΟΤΕ), στο συγκεκριμένο φορέα, είναι πλασματική και δεν αντισταθμίζει τη συνταγματική υποχρέωση του δημοσίου, αλλά και τις ευθύνες του εργοδότη με τα τόσα δισεκατομμύρια κέρδη, στο συνταξιοδοτικό. Με τα 80 δισεκατομμύρια δραχμές, που θα καταβάλλει το δημόσιο - σημειώνεται ότι τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από την εκποίηση - ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ - η κυβέρνηση επιδιώκει να "χρυσώσει το χάπι" και μια και έξω να ξεφορτωθεί τις ευθύνες της για την κατάσταση του ΤΑΠ-ΟΤΕ.

Η "συνεισφορά" του ΟΤΕ σε αυτό το ταμείο είναι περίπου 110 - 120 δισεκατομμύρια δρχ. Στην ουσία, όμως, πρόκειται για προκαταβολή των 11 δισεκατομμυρίων που ετησίως υποχρεούται να καταβάλλει, αλλά που θα τα καταβάλλει εφάπαξ για μια δεκαετία. Ετσι ο μόνος, που καλείται ουσιαστικά να πληρώσει είναι οι εργαζόμενοι, διαθέτοντας 140 - 170 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Αρωγής Προσωπικού (δηλαδή από το επικουρικό τους ταμείο τα κεφάλαια που προορίζονταν για το εφάπαξ τους).

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εύλογα. Θα καλύπτουν οι αποδόσεις του φορέα τα ετήσια ελλείμματα; Εάν όχι: Ποιος θα χρηματοδοτήσει τις συντάξεις; Τι θα γίνει σε 2 - 3 χρόνια με δεδομένη την τάση μείωσης των εργαζομένων στον ΟΤΕ και αύξησης των συνταξιούχων; Αλλωστε δεν είναι τυχαίο, ότι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΤΕ, μιλούν για "προσωρινή λύση" και πως το πρόβλημα θ' αντιμετωπιστεί στα γενικότερα πλαίσια του ασφαλιστικού συστήματος που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μέτοχοι της εταιρίας θα είναι ο ΟΤΕ με 45%,το Ταμείο Αρωγής Προσωπικού ΟΤΕ με 40%,το ΤΑΠ - ΟΤΕ με 10% και η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ με 5%.Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, τα πρόσθετα έσοδα της εταιρίας, θα μοιράζονται υπό τη μορφή μερίσματος στους βασικούς μετόχους, κάτι που παραπέμπει στο συμπέρασμα, ότι και ο ΟΤΕ έχει λαμβάνειν από τα κέρδη του φορέα.

Στο ΔΣ της εταιρίας ο ΟΤΕ θα εκπροσωπείται με 3 μέλη, όσα και τα μέλη του Ταμείου Αρωγής, ενώ από 2 και 1 αντίστοιχα η ΟΜΕ-ΟΤΕ και το ΤΑΠ-ΟΤΕ. Ομως τον ουσιαστικό ρόλο διαχείρισης αυτών των κεφαλαίων, αναλαμβάνει η Επενδυτική Επιτροπή, δηλαδή στελέχη από την ελεύθερη αγορά, τα οποία και θα χαράζουν την επενδυτική πολιτική. Μάλιστα, όσον αφορά στη διαχείριση του ειδικού ενεργητικού, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνο ύστερα από πρόταση αυτής της Επιτροπής.

Γ. Ζ.

Η κυβέρνηση λυστεύει τα αποθεματικά του Ταμείου Αρωγής Προσωπικού

Η κυβέρνηση ληστεύει τα αποθεματικά του Ταμείου Αρωγής Προσωπικού

Από την ουρά του ΤΑΠ - ΟΤΕ, στις συμπληγάδες του Χρηματιστηρίου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ