Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΠ - ΟΤΕ
Στο Χρηματιστήριο... για τη σύνταξη

Στις πλάτες των εργαζομένων του ΟΤΕ, φορτώνει η κυβέρνηση την ευθύνη για το δικαίωμα στη σύνταξη, με τη δημιουργία ενός χρηματοοικονομικού φορέα ιδιωτικού δικαίου, που θα "παίζει" στο Χρηματιστήριο τα δεκάδες δισεκατομμύρια από το Ταμείο Αρωγής Προσωπικού.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει στα συρτάρια της η κυβέρνηση, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ΤΑΠ - ΟΤΕ,μετατίθεται στις πιθανές αποδώσεις και κέρδη που μπορεί να έχει η "Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Ειδικού Ενεργητικού ΤΑΠ-ΟΤΕ".Εταιρία η οποία θα σχηματιστεί μεν με τη συμμετοχή του δημοσίου, του ΟΤΕ και του Ταμείου Αρωγής Προσωπικού ΟΤΕ, αλλά που μόνο το τελευταίο θα συνεισφέρει πραγματικά.

Οπως σαφώς προκύπτει από τα άρθρα του νομοσχεδίου και αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση "για πρώτη φορά στοιχεία του ενεργητικού Ασφαλιστικού Ταμείου, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων διατάξεων θα αξιοποιηθούν από ένα ειδικώς προς τούτο φορέα" που αποβλέπει, όπως ανοιχτά ομολογείται, να "περιορίσει μελλοντικώς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού".

Κύρια επενδυτική δραστηριότητα της εταιρίας αυτής θα είναι το Χρηματιστήριο, τα αμοιβαία κεφάλαια κλπ. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος, ότι τα μερίσματα θα αντιμετωπίσουν το ασφαλιστικό πρόβλημα και το συνταξιοδοτικό χιλιάδων εργαζομένων, όχι μόνο γιατί οι αποδόσεις αυτών των επενδύσεων δεν είναι εγγυημένες, αλλά και γιατί δε θίγονται οι πραγματικές αιτίες του ασφαλιστικού προβλήματος του ταμείου.

Τόσο η "συμμετοχή" του δημοσίου, όσο και αυτή του εργοδότη (ΟΤΕ), στο συγκεκριμένο φορέα, είναι πλασματική και δεν αντισταθμίζει τη συνταγματική υποχρέωση του δημοσίου, αλλά και τις ευθύνες του εργοδότη με τα τόσα δισεκατομμύρια κέρδη, στο συνταξιοδοτικό. Με τα 80 δισεκατομμύρια δραχμές, που θα καταβάλλει το δημόσιο - σημειώνεται ότι τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από την εκποίηση - ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ - η κυβέρνηση επιδιώκει να "χρυσώσει το χάπι" και μια και έξω να ξεφορτωθεί τις ευθύνες της για την κατάσταση του ΤΑΠ-ΟΤΕ.

Η "συνεισφορά" του ΟΤΕ σε αυτό το ταμείο είναι περίπου 110 - 120 δισεκατομμύρια δρχ. Στην ουσία, όμως, πρόκειται για προκαταβολή των 11 δισεκατομμυρίων που ετησίως υποχρεούται να καταβάλλει, αλλά που θα τα καταβάλλει εφάπαξ για μια δεκαετία. Ετσι ο μόνος, που καλείται ουσιαστικά να πληρώσει είναι οι εργαζόμενοι, διαθέτοντας 140 - 170 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Αρωγής Προσωπικού (δηλαδή από το επικουρικό τους ταμείο τα κεφάλαια που προορίζονταν για το εφάπαξ τους).

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εύλογα. Θα καλύπτουν οι αποδόσεις του φορέα τα ετήσια ελλείμματα; Εάν όχι: Ποιος θα χρηματοδοτήσει τις συντάξεις; Τι θα γίνει σε 2 - 3 χρόνια με δεδομένη την τάση μείωσης των εργαζομένων στον ΟΤΕ και αύξησης των συνταξιούχων; Αλλωστε δεν είναι τυχαίο, ότι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΤΕ, μιλούν για "προσωρινή λύση" και πως το πρόβλημα θ' αντιμετωπιστεί στα γενικότερα πλαίσια του ασφαλιστικού συστήματος που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μέτοχοι της εταιρίας θα είναι ο ΟΤΕ με 45%,το Ταμείο Αρωγής Προσωπικού ΟΤΕ με 40%,το ΤΑΠ - ΟΤΕ με 10% και η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ με 5%.Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, τα πρόσθετα έσοδα της εταιρίας, θα μοιράζονται υπό τη μορφή μερίσματος στους βασικούς μετόχους, κάτι που παραπέμπει στο συμπέρασμα, ότι και ο ΟΤΕ έχει λαμβάνειν από τα κέρδη του φορέα.

Στο ΔΣ της εταιρίας ο ΟΤΕ θα εκπροσωπείται με 3 μέλη, όσα και τα μέλη του Ταμείου Αρωγής, ενώ από 2 και 1 αντίστοιχα η ΟΜΕ-ΟΤΕ και το ΤΑΠ-ΟΤΕ. Ομως τον ουσιαστικό ρόλο διαχείρισης αυτών των κεφαλαίων, αναλαμβάνει η Επενδυτική Επιτροπή, δηλαδή στελέχη από την ελεύθερη αγορά, τα οποία και θα χαράζουν την επενδυτική πολιτική. Μάλιστα, όσον αφορά στη διαχείριση του ειδικού ενεργητικού, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνο ύστερα από πρόταση αυτής της Επιτροπής.

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ