Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Αποφασισμένοι να αποτρέψουν το ξεπούλημα

Σε πλήρη αντίθεση με δύο προηγούμενες αποφάσεις, το Μονομελές Πρωτοδικείο Κορίνθου έκρινε παράνομη την 48ωρη απεργία, που έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι για αύριο και τη Δευτέρα. Συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ του Σωματείου

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, για να ματαιώσουν το ξεπούλημα της Διώρυγας Κορίνθου που προωθεί η κυβέρνηση, είναι οι εργαζόμενοι σε αυτήν. Χτες το Μονομελές Πρωτοδικείο Κορίνθου με πρόεδρο την πρωτοδίκη κ. Σωζοπούλου έκανε δεκτή αίτηση της διεύθυνσης της "ΑΕ Διώρυγα Κορίνθου" και κήρυξε παράνομη και καταχρηστική τη νέα 48ωρη απεργία, που έχουν κηρύξει για αύριο Κυριακή και τη Δευτέρα 5 και 6 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του Σωματείου Ναυτικών της διώρυγας, για να αποφασίσει τη στάση του. Αιτήματα των εργαζόμενων είναι η ματαίωση του ξεπουλήματος, αλλά και η λήψη άμεσων μέτρων, ώστε να μην κινδυνεύει η ζωή των εργαζομένων, αλλά και να μη μπαίνουν σε κίνδυνο τα πλοία που διαπλέουν τη διώρυγα.

Η χτεσινή απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους, καθώςμε το ίδιο ακριβώς αίτημα η διεύθυνση της διώρυγας είχε προσφύγει και στις δύο προηγούμενες 48ωρες απεργίες, αλλά οι αποφάσεις των δικαστηρίων ήταν απορριπτικές. Μάλιστα, στην 1η απόφαση το δικαστήριο έκρινε ότι ο αγώνας των εργαζομένων, για την εξασφάλιση στη δουλιά και στην ασφάλεια της ζωής τους, δεν μπορεί να είναι παράνομος. Η απόφαση της κ. Σωζοπούλου, η οποία την ανακοίνωσε χωρίς καν να αναφέρει το σκεπτικό της, όχι μόνο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δύο προηγούμενες, αλλά προέκυψε μία μόλις μέρα μετά την κατολίσθηση στη διώρυγα που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή κυκλοφορίας των πλοίων. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζόμενων.

Χτες, πάντως, άνοιξε η διώρυγα καθώς οι "αρμόδιοι" μετακίνησαν εσπευσμένα τους βράχους που είχαν κλείσει το κανάλι και το θέμα γι' αυτούς δείχνει να έκλεισε μέχρι την επόμενη κατολίσθηση.

Οι εργαζόμενοι, αλλά και ο λαός της Κορίνθου, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους, για να παρθούν επιτέλους μέτρα, ώστε να αποφευχθούν στο σύντομο μέλλον παρόμοια ή και χειρότερα ατυχήματα. Είναι αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν, μέχρι να δικαιωθούν όλα τα αιτήματά τους και πρώτ' από όλα αυτό της ασφάλειας. Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων στη Διώρυγα, για να μην περάσει η διαλυτική - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το ξεπούλημα της Διώρυγας σε ιδιώτες, εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

"Απαιτούμε - τονίζεται - να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας εκμετάλλευσης της Διώρυγας Κορίνθου. Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων, για τη βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας και επιπρόσθετα να παρθούν άμεσα μέτρα προφύλαξης και στήριξης για την αποφυγή ατυχημάτων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ