Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Τα στρατόπεδα να γίνουν χώροι πρασίνου

Ακόμα και στελέχη του κυβερνητικού κόμματος κατήγγειλαν το σχέδιο για τσιμεντοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση

Σε συναγερμό καλεί τους κατοίκους της Αττικής, οι περιοχές των οποίων γειτνιάζουν με στρατόπεδα, το Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών Πειραιά που ομόφωνα αποφάσισε να αντιταχθεί στο κυβερνητικό σχέδιο για τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ζητά να αποδοθούν οι χώροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να γίνουν χώροι πρασίνου και κοινωνικών λειτουργιών.

Το Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο συνεδρίασε και συζήτησε σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που βγάζει "στο σφυρί" 11.324 στρέμματα. Εκτάσεις που θα έπρεπε να ανήκουν στους δήμους, όπου στεγάζονται σήμερα τα στρατόπεδα και που μετά τη σχεδιαζόμενη μετεγκατάστασή τους, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες να τις αγοράσουν και να τις οικοδομήσουν μέχρι και το 80% - 90%. Η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει τις εκτάσεις, προκειμένου να εξοικονομήσει τους πόρους για τα νέα στρατόπεδα που θέλει να κατασκευάσει σε νέες θέσεις.

Στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της υπερνομαρχίας Θ. Κατριβάνος τόνισε πως τα στρατόπεδα είναι οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι, που μπορούν να αξιοποιηθούν, για να "αναπνεύσει" η πρωτεύουσα. Κατά του νομοσχεδίου τάχτηκε ως κι αυτός ο Δ. Ευσταθιάδης,νομαρχιακός σύμβουλος και γεν. γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που σημείωσε ότι τα στρατόπεδα μπορούν να αποδώσουν πολλά, αν αξιοποιηθούν ως λειτουργικό πράσινο. Αναφέρθηκε και στο χώρο, όπου σήμερα λειτουργεί το αεροδρόμιο του Ελληνικού και υπενθύμισε το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν μετεγκατασταθεί το αεροδρόμιο στα Σπάτα, η έκταση να γίνει μητροπολιτικό πάρκο και να μην ξεπουληθεί όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Κ. Ντηνιακός,που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο απαράδεκτο και ζήτησε να αποσυρθεί. Αναφέρθηκε στα δύο στρατόπεδα που "φιλοξενεί" το Χαϊδάρι ("Καραϊσκάκη Α' και Β") και υπογράμμισε πως, αν γίνουν χώροι πρασίνου θα δώσουν ανάσα σε όλους τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Αγ. Αναργύρων Ν. Ταμπακίδης,(στους Αγ. Αναργύρους βρίσκεται το στρατόπεδο "Κοσκινά"), ο οποίος χαρακτήρισε το κυβερνητικό "εξάμβλωμα" αντισυνταγματικό και σημείωσε πως ακόμα και αν ψηφιστεί, πρέπει να βρει απέναντί του σύσσωμη την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Δ. Κλεφτοδήμος,μέλος του ΔΣ του "Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων", αναφέρθηκε στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Γουδί. Θύμισε τους μακρόχρονους αγώνες των κατοίκων της περιοχής για να απομακρυνθούν και κατέληξε πως πρέπει η ΝΑ να μπει μπροστάρης στους λαϊκούς αγώνες, να ενημερώσει τον κόσμο, να συντονίσει τις αντιδράσεις και να διοργανώσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ετσι, το ΔΝΣ αποφάσισε ομόφωνα οι χώροι που θα απελευθερωθούν να παραχωρηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, προκειμένου να γίνουν χώροι πρασίνου και άλλων κοινωνικών λειτουργιών. Να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή, όπου θα συμμετέχουν οι δήμαρχοι των όμορων με τα στρατόπεδα Δήμων. Η επιτροπή να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων, τον πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές Α και Β Αθηνών και Πειραιά για το θέμα. Οι αιρετοί να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τους δημότες του Λεκανοπεδίου, προκειμένου να αποφευχθεί η σχεδιαζόμενη καταστροφή.

Πάντως, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε χτες η Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αναφέρεται πως το ΔΝΣ αποφάσισε να ζητήσει "να σταματήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή (τμήμα διακοπών) και να εισαχθεί στην ολομέλεια". Κάτι τέτοιο δεν αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, όπου τονίστηκε επανειλημμένα η ανάγκη το νομοσχέδιο να αποσυρθεί άμεσα. Αν δεν πρόκειται για λάθος, τότε κάποιοι "ενδιαφερόμενοι" έβαλαν το δαχτυλάκι τους.

Για την ΚΕΔΚΕ

Στη συνεδρίαση σχολιάστηκε αρνητικά το γεγονός ότι πέρα από τους δημάρχους Αγ. Αναργύρων και Χαϊδαρίου δεν παραβρέθηκαν άλλοι δήμαρχοι, των οποίων οι δήμοι γειτονεύουν με τα προς τσιμεντοποίηση στρατόπεδα.

Αρνητικά σχολιάστηκε και η στάση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Το ΔΣ, σε συνεδρίασή του, πριν λίγες μέρες, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου. Στο ΔΝΣ εκφράστηκε η απορία, πώς η ηγεσία των δήμων συντάχθηκε με την κυβέρνηση, εφόσον το εν λόγω νομοσχέδιο βρίσκει αντίθετους πολλούς δήμους και εκατοντάδες χιλιάδες δημότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ