Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κράτος της... πλάκας (για τους απλούς πολίτες)

Μια απίστευτη ταλαιπωρία ενός πολίτη που δικαιούται να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με την ιδιότυπη "στάση πληρωμών" του υπουργείου Οικονομικών

Στην ιδιότυπη στάση πληρωμών του Δημοσίου όταν οφείλει χρήματα σε πολίτες, αλλά και στην απίστευτη ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν όσοι διεκδικούν βεβαιωμένες απαιτήσεις τους, αναφέρεται σε επιστολή του προς τον "Ρ" ο αναγνώστης μας Κ. Μ. (τα πλήρη στοιχεία του είναι βέβαια στη διάθεση κάθε αρμόδιου). Αναφέρει συγκεκριμένα:

"Αγαπητέ Ρίζο

Εκτός από τη μόνιμη και παρατεινόμενη λιτότητα για τους πολλούς και τον θησαυρισμό των λίγων, η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης επιδίδεται μόνιμα στην "ευρεσιτεχνία" διακοπής πληρωμών σε χιλιάδες πολίτες που διεκδικούν απαιτήσεις τους απ' το Δημόσιο. Ετσι, εκτός από τις οφειλές του Δημοσίου στο ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία, μονίμως απλήρωτες, εκτός από τις καθυστερήσεις πληρωμών σε προμηθευτές του Δημοσίου, "ανακαλύπτονται" συνεχώς τρόποι καταταλαιπωρίας χιλιάδων απλών πολιτών που διεκδικούν βεβαιωμένες απαιτήσεις τους απ' το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα:

Οι μάρτυρες που προσέρχονται - υποχρεωτικά - στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης βεβαιώνουν τα έξοδά τους απ' το σχετικό δικαστήριο. Οταν όμως πάνε να τα εισπράξουν στην αρμόδια υπηρεσία (Τμήμα εκκαθάρισης) αρχίζουν τα γυμνάσια:

- Δεν έχουμε χρήματα!!

- Γιατί δεν έχετε;

- Δε μας στέλνουν αυτοί εκεί πάνω. (Εννοούν το Υπουργείο Δικαιοσύνης).

- Και πότε θα με εξοφλήσετε;

- Ελάτε σε 2-3... μήνες!!

- Μα για να' ρθω πρέπει να κάνω άλλα τόσα έξοδα.Ποιος τα πληρώνει;

- Δεν ξέρουμε κύριε, κάντε σε κάποιον εξουσιοδότηση.

Σε συνέχεια όταν ο "κάποιος" πάει να εισπράξει τη βεβαιωμένη οφειλή, παίρνει εξακολουθητικά την απάντηση:

- Δεν έχουμε χρήματα, ελάτε αργότερα.

- Πότε;

- Δεν ξέρουμε.

Αρχίζοντας απ' το Μάρτη '99 - ο εξουσιοδοτηθείς - πήρε τρεις φορές την ίδια απάντηση: "Δεν έχουμε χρήματα".Οταν ξαναπήγε τον Ιούλιο έγιναν "πρωτότυποι": "Αχ, μόλις τώρα ξοδέψαμε τα χρήματα που μας στείλανε. Ελάτε τον Σεπτέμβρη".

Αγαπητέ "Ρίζο"

Θέλησα να βρω άκρη σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ και άρχισα τα τηλεφωνήματα:

Τηλεφώνημα 1ο (μετά από πολλές προσπάθειες) στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Απάντηση: "Δεν είναι στην Αθήνα, εμείς δεν ξέρουμε. Πάρτε το Κέντρο" (7711019).

Τηλεφώνημα 2ο (μετά 10 προσπάθειες μάταιες στο 7711019, μου δίνουν με Τηλεφώνημα 3ο το 7710712. "Πάρτε τον κ. Π. Μπέλμπα (7788368)".

Τηλεφώνημα 4ο: "Δεν είναι εδώ ο κ. Μπέλμπας. Πάρτε αργότερα".

Μετά το 5ο-6ο-7ο τηλεφώνημα "στάθηκα τυχερός". Εκθέτω στον κ. Μπέλμπα το θέμα. "Φταίνε αυτοί εκεί που δε ζητάνε τα χρήματα που χρειάζονται". Μα αυτοί λένε ότι εσείς δε στέλνετε χρήματα. "Οχι, ό,τι μας ζητήσουν το στέλνουμε".

Τηλεφώνημα 8ο.Στο 031 - 527734 κ. Βαμβακίδη, (προϊστάμενο της Υπηρεσίας στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης). "Απουσιάζει". Ποιος τον αναπληρώνει; "Ο κ. Παπαδόπουλος". Δώστε μου τον κ. Παπαδόπουλο. "Λείπει".

Τηλεφώνημα 9ο. Τον κ. Παπαδόπουλο; "Λείπει". Τηλεφώνημα 10, 11ο.Κύριε Παπαδόπουλε, γιατί ταλαιπωρείτε τόσο κόσμο; Του εκθέτω το ζήτημα. "Θα συνεννοηθώ και θα σας πω". Με πήρε τηλέφωνο και με βεβαίωσε ότι "εμείς ζητάμε 10-15 εκατομμύρια από Αθήνα και μας στέλνουν 2-3 εκατομμύρια. Πώς να εξοφλούμε τα έξοδα μαρτύρων;".

Τηλεφώνημα 12ο Πάλι στον κ. Π. Μπέλμπα, Υπ. Δικαιοσύνης:

Κύριε Μπέλμπα, η Θεσσαλονίκη λέει ότι εσείς φταίτε γιατί ζητούν 10-15 εκατομμύρια κάθε μήνα για πληρωμή εξόδων μαρτύρων και εσείς στέλνετε 2-3 εκατομμύρια. Πώς να πληρώσουν;

"Κύριε Κ. Μ. Οταν τους στείλουμε πάλι χρήματα, θα σας τηλεφωνήσω να πάει ο δικός σας να τα πάρει".

Σας ευχαριστώ, αλλά εγώ θέλω να τερματιστεί αυτό το χάλι. Δε βάζω πρώτο το προσωπικό μου θέμα. "Τότε πάρτε τον κ. Υπουργό".

"Κύριε Κ. Μ για να μην σας ταλαιπωρώ, θα σας πω γιατί συμβαίνουν αυτά: Το Υπ. Οικονομικών είναι φειδωλό στη χρηματοδότηση κυρίως των Δημοσίων Υπηρεσιών. Τα χρήματα που μας δίνουν μας αναγκάζουν σ' αυτές τις καθυστερήσεις".

Τελικά βρέθηκε ο εμπνευστής της άθλιας αυτής κατάστασης: Ν. Χριστοδουλάκης, υφυπουργός Οικονομικών!.Ενας από τους αστέρες του "εκσυγχρονισμού" και "εξευρωπαϊσμού της χώρας"! Πραγματικό δείγμα το παραπάνω ΑΙΣΧΟΣ.

Εκτός των άλλων, η ιδιότυπη στάση πληρωμών του δημοσίου που περιγράφω, χρησιμοποιείται, ασύστολα, για την περιβόητη... "συγκράτηση του τιμαρίθμου" Οικονομία για κλάματα!!!".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ