Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η υποχρηματοδότηση διαλύει τη Φοιτητική Λέσχη

Πάνω από 11.000 φοιτητές σιτίζονται καθημερινά στην Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ (ΠΦΛ), ενώ υγειονομική κάλυψη παρέχεται σε περίπου 45.000 φοιτητές. Το υπουργείο Παιδείας περιέκοψε πρόσφατα 420 εκατομμύρια από τα κονδύλια που προορίζονται για τη σίτιση των φοιτητών από την ΠΦΛ σε σχέση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού καθιστά τη λειτουργία της Λέσχης προβληματική για το αμέσως επόμενο διάστημα στο βαθμό που να έχει δηλωθεί από τη μεριά των Πρυτανικών Αρχών αδυναμία για την παροχή του φοιτητικού συσσιτίου.

Για το παραπάνω πρόβλημα οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Αποστόλης Τασούλας κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι δύο βουλευτές, η περικοπή των κονδυλίων πέρα από τις αναπόφευκτες συνέπειες που θα έχει στην ποιότητα και ποσότητα του σιτηρεσίου, είχε μέχρι στιγμής σαν αποτέλεσμα την απόλυση 10 τεχνικών, οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέσω του ΑΣΕΠ, τη μη δυνατότητα να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες με την πρόσληψη 15 μαγείρων - εργατών σε 8μηνη βάση, τη μη πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού απολύτως απαραίτητου για τη διεκπεραίωση των πολλαπλών δραστηριοτήτων της ΠΦΛ. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η μη συμπλήρωση των 46 κενών θέσεων που έχουν προκύψει, εξαιτίας της συνταξιοδότησης ισάριθμων εργαζομένων.

Η υποβάθμιση της ΠΦΛ, σε συνδυασμό και με τη μη ανέγερση εδώ και 10 χρόνια νέων φοιτητικών εστιών (αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.700 κλίνες για περίπου 50.000 φοιτητές), αλλά και την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν οι ήδη υπάρχουσες, διογκώνει παραπέρα το ήδη εκρηκτικό πρόβλημα της σίτισης και της στέγασης των φοιτητών. "Το υπουργείο θα πρέπει σίγουρα να έχει υπόψη του ότι η κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ΠΦΛ δε διαφοροποιείται από την κατάσταση που επικρατεί συνολικά στο ΑΠΘ. Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, οι εργασιακές σχέσεις που υφίστανται, οι συνεχείς παραβιάσεις της κείμενης εργατικής νομοθεσίας από τη μεριά των εργολάβων, αλλά και ο οικονομικός στραγγαλισμός μέσω της συνεχούς συρρίκνωσης των δαπανών, δυσχεραίνουν σε απελπιστικό βαθμό την εύρυθμη λειτουργία του μεγαλύτερου ΑΕΙ της χώρας", τονίζουν οι κομμουνιστές βουλευτές. Ολα τα παραπάνω έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα από όλους τους φορείς του Πανεπιστημίου (Σύγκλητος, Σωματεία Εργαζομένων, Φοιτητικός Σύλλογος, ΦΕΠΑΘ).

Για τα παραπάνω οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Παιδείας:

  • Εάν θα προχωρήσει άμεσα στην παροχή των απαραίτητων κονδυλίων για να συνεχιστεί η λειτουργία της ΠΦΛ.
  • Προτίθεται το υπουργείο να εγκρίνει τις 75 προσλήψεις, που θεωρούνται απαραίτητες για την κάλυψη των άμεσων αναγκών της ΠΦΛ;
  • Προτίθεται να παρέμβει για τη μονιμοποίηση των εργαζόμενων που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και καλύπτουν πάγιες λειτουργικές ανάγκες του ΑΠΘ, καθώς και να προχωρήσει στην κάλυψη των κενών σε προσωπικό; @Τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο, για να λυθεί ή έστω να μετριαστεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει σε σχέση με την αναντιστοιχία διαθέσιμων κλινών και φοιτητών στη Θεσσαλονίκη;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ